Støttepartier vil tage appel om afghanske mediefolk op med ministeren

Dansk Journalistforbunds appel om at give asyl til afghanske journalister, der har arbejdet sammen med danske medier, bliver taget op på mandag

Dansk Journalistforbunds appel til udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om at give asyl til de afghanske journalister, der har arbejdet sammen med danske medier, vil blive taget op med udenrigsministeren og forsvarsminister Trine Bramsen (S) i næste uge.

Det er meldingen fra støttepartierne SF, Enhedslisten og Radikale Venstre.

”Det er en relevant appel, og umiddelbart synes jeg, at vi skal være imødekommende,” siger SF’s udenrigsordfører, Karsten Hønge.

Eva Flyvholm, udenrigsordfører for Enhedslisten, er fuldstændig på linje med DJ, men understreger, at der vil være tale om at give de berørte afghanere visum til Danmark, så de kan opholde sig lovligt, mens deres asylsag bliver behandlet.

Appellen fra Dansk Journalistforbund kommer, efter at Taleban for alvor er gået i offensiven og har vundet kontrol med adskillige distrikter i Afghanistan i den seneste tid.

”Det er farligt for de fleste journalister i landet i det hele taget, men nogle af dem, der har arbejdet tæt sammen med journalister på danske medier kan være kommet i en endnu vanskeligere situation,” siger Eva Flyvholm.

”Hvis de er blevet kendt af Taleban som nogle, der har samarbejdet med udenlandsk presse og danskere, kan de være i skærpet risiko,” forklarer Eva Flyvholm.

Hos Radikale Venstre kan udenrigsordfører Martin Lidegaard ikke på stående fod vurdere, om der er behov for en aftale for netop mediefolk, men vil ligesom de andre bringe spørgsmålet på banen overfor udenrigsministeren.

“Jeg har brug for en vurdering af, hvad trusselsniveauet er for de mennesker, for vi kan komme til at stå i en lignende situation med andre, der har ydet bistand til danske interesser i Afghanistan,” siger han.

USA tager tolke og mediefolk ind

Talebans offensiv har vakt nyt liv i debatten om hjælp til de tolke og andre afghanere, der har været ansat af det danske forsvar eller på ambassaden under indsatsen i Afghanistan.

Netop de afghanske tolke og andre lokalt ansatte vil blive drøftet på et møde i Folketinget mandag. Og her slipper ministrene ikke for spørgsmål om, hvordan regeringen vil forholde sig til de lokale journalister, der har samarbejdet med danske medier i løbet af de seneste 20 år.

Tidligere på ugen besluttede det amerikanske udenrigsministerium at udvide sit flygtningeprogram for afghanere, der har tjent USA’s interesser i landet.

Det betyder, at tolke ansat af det amerikanske militær og lokale journalister, der har samarbejdet med amerikanske medier, bliver omfattet. Det samme gør afghanere, der har arbejdet for amerikanske NGO’er i landet.

DJ-formand, Tine Johansen, anslår, at der vil være behov for at tilbyde omkring 20 afghanske mediefolk asyl. Karsten Hønge vil dog ikke umiddelbart komme med bud på, hvordan en aftale, der kan omfatte mediefolk vil kunne se ud.

“Jeg har brug for et overblik over, hvem der skal være omfattet. Om der er folk i lignende situationer, som for eksempel har arbejdet for NGO’er eller på andre måder understøttet interesser for Danmark,” siger han.

Udenrigsministeriet bekræfter overfor Journalisten at have modtaget henvendelsen fra Dansk Journalistforbund, men har i skrivende stund ingen kommentarer.

Ingen steder at vende sig hen

Dokumentarist og journalist Nagieb Khaja, der har dækket Afghanistan i 17 år, varslede allerede inden Dansk Journalistforbunds appel, at han ville forsøge at samle danske medier til en udtalelse tilsvarende den, de amerikanske og britiske medier havde sendt.

”Jeg ved godt, at det er en gråzone med journalister, fordi de ikke har været ansat af staten. Men hvorfor skulle vi være mindre forpligtede til at hjælpe dem, som har været med til at opretholde et vigtigt element i vores demokrati?,” sagde han i går til Journalisten.

Nagieb Khaja pegede blandt andet på drabet på hans tidligere kollega Elyas Dayee som et eksempel på, hvor galt det kan gå for journalister i Afghanistan.

”Lige nu er vi en situation, hvor skaden kan ske. De skal have muligheden for at kunne flygte. De kan ikke føle sig sikre, og lige nu er muligheden for at komme ud, at de skal tage den fuldstændig sindssyge flygtningerute, hvor de risikerer at blive skudt af alt fra iranske, tyrkiske og græske grænsebetjente. De har ingen steder at vende sig hen,” sagde Nagieb Khaja i går.

0 Kommentarer

Læs også

Nagieb Khaja: Regeringen og danske medier må tage ansvar for journalist-kollegaer i Afghanistan

Nagieb Khaja: Danmark må tilbyde asyl til journalist-kollegaer i Afghanistan

05. AUGUST 2021