Støttepartier: Tag skarp afstand fra USA’s vold mod journalister, Jeppe Kofod

Regeringens tre støttepartier Radikale Venstre, SF og Enhedslisten ønsker, at Danmark udtrykker sin bekymring over udviklingen i USA, hvor over 100 journalister er blevet angrebet under protester. Udenrigsminister Jeppe Kofod siger i skriftligt svar, at USA er en retsstat

Danmark skal klart udtrykke sin bekymring over udviklingen i USA, hvor over 100 journalister og fotografer de seneste dage har været udsat for vold eller er blevet anholdt af politiet i forbindelse med, at de har dækket de voldsomme protester i kølvandet på George Floyds død.

Sådan lyder det samstemmende fra regeringens tre støttepartier Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, efter at også flere internationale pressefrihedsorganisationer har fordømt volden, og Dansk Journalistforbund har efterlyst handling fra den danske regering og andre statsledere.

”Det er nødvendigt, at den danske regering udtrykker sin bekymring over udviklingen. Venner siger, når noget går galt. Vi skal sige, at nu er vi oprigtigt bekymrede for ytringsfriheden og den søjle i et demokratisk samfund, som en fri og uafhængig presse udgør,” siger SF’s udenrigsordfører, Karsten Hønge.

”Den danske udenrigsminister må komme ind i kampen og helt klart fordømme den amerikanske præsidents reaktion på det her og sige, at man skal sikre fri adgang for pressen,” har Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm, sagt til DR.

”Jeg håber da, at udenrigsministeren vil udtrykke sin bekymring, fordi Danmark har en høj profil på hele ytringsfrihedsområdet,” har radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, sagt, ligeledes til DR.

USA er vores tætteste venner

Det har ikke været muligt at få et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S), men i en skriftlig kommentar lyder det, at han er ’chokeret’ over de seneste dages billeder fra USA.

”Det er essentielt for ethvert demokratisk samfund, at frie, uafhængige og kritiske medier kan rapportere om og fra samfundsvigtige begivenheder. Det er kun endnu vigtigere, når demonstrationer om så grundlæggende samfundsspørgsmål tager et omfang, som vi ser netop nu i USA’s byer,” skriver udenrigsministeren.

Udenrigsministeren lægger dog ikke op til at rejse sin bekymring direkte over for USA.

”De sammenstød og overgreb, vi har set de seneste dage, skal selvsagt rapporteres, dokumenteres og efterforskes. Og jeg har ikke grund til at tvivle på, at det også vil ske. For USA er et demokrati og en retsstat – foruden at være vores tætteste venner og allierede,” lyder det i svaret fra Jeppe Kofod.

Skal høres af amerikanerne

Men den linje er ikke klar nok, mener SF’s Karsten Hønge.

”Nej, det er ikke nok. Det er her og nu, journalisterne har brug for hjælp,” siger han.

Karsten Hønge mener, udenrigsminister Jeppe Kofod skal gå ad andre kanaler end det danske ambassadørkorps, når han rejser sin bekymring.

”Han må finde sine veje til at udtrykke bekymring. Men det er ikke nok, at han siger det i dansk presse eller laver et facebookopslag, som bliver læst i Danmark. Han skal gøre noget, som bliver set og hørt af amerikanerne i USA,” siger Karsten Hønge.

Enhedslistens Eva Flyvholm er på samme linje.

”Jeg er ikke tilfreds,” skriver hun i en kortfattet sms.

1 Kommentar

Johnny Luchau
6. JUNI 2020
Man kan ikke få en dansk minister til at kritisere det amerikanske regime, uanset hvad de finder på derovre. Så længe Danmark medvirker i det ulovlige overvågningsnetværk (“Nine Eyes”) og hvad dertil hører, så er vi en slags medskyldige i alle medlemmernes ugerninger.

Hvorfor har Journalistforbundet ikke egne måder at udtrykke sine holdninger på? I kan da ikke regne med politikerne og er det forresten ikke netop dem i skal være efter som pitbulls? I må bruge jeres evner til at råbe højere end de tandløse politikere, specielt når det gælder pressefrihed. (Og i kunne passende begynde med Julian Assange, inden briter og amerikanere får tortureret ham til døde).

Læs også

<span class=Gummikugler, vold og anholdelser: Over 100 angreb på pressen af amerikansk politi">

Gummikugler, vold og anholdelser: Over 100 angreb på pressen af amerikansk politi

02. JUNI 2020
Twitter: Trump forherliger vold

Twitter: Trump forherliger vold

29. MAJ 2020