Støttepartier kræver ro om DR’s økonomi i flere år

DR’s økonomi skal ikke være kastebold ved hver finanslov, lyder det samstemmende fra støttepartierne SF og Enhedslisten. De tager krav om flerårige økonomiske rammer for DR med til finanslovsforhandlingerne

Ro om økonomien flere år frem, så DR ved, hvad de kan regne med – det er kravet fra flere støttepartier til regeringen i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.

SF går til finanslovsforhandlingerne med et krav om et særskilt femårigt DR-forlig, som skal sikre public service-mediets økonomi de kommende fem år.

”Til finansloven skal vi finde penge, som sikrer, at vi ikke sparer yderligere på DR. Og det er vigtigt. Men det er lige så vigtigt, at man freder DR’s økonomi de næste fem år, så de får ro til at lave public service, og så man sikrer armslængdeprincippet,” har SF’s gruppeformand, Jacob Mark, udtalt til Ritzau ifølge flere medier.

Enhedslisten tager et forslag om rullende femårs-bevillinger til DR med til finanslovsforhandlingerne, siger partiets medieordfører, Søren Søndergaard.

”Det skal ikke bare være de næste fem år, DR kender økonomien. Det skal være et permanent princip, man fører, at politikerne først kan blande sig fem år ude i fremtiden,” siger Søren Søndergaard.

Trækker i samme retning

Han mener, det er vigtigt, at DR har en længere tidshorisont i forhold til at investere i forbindelse med større events som for eksempel OL.

”Men hvis vi ikke kan komme igennem med vores forslag, så er det da bedre, at DR har sikkerhed for økonomien i fem år. Vores og SF’s forslag trækker jo i samme retning,” siger Søren Søndergaard.

Enhedslisten vil desuden ændre finansieringen af DR. Den tidligere regering vedtog sammen med Dansk Folkeparti at afskaffe licensen, så public service i stedet skal betales over skatten gennem et gradvist mindre personfradrag. Men Enhedslisten ønsker en progressiv mediebeskatning, så man betaler mere, jo mere man tjener.

”Ligesom bankdirektøren og rengøringsdamen ikke betaler det samme til hospitalerne og vejene, lige sådan skal bankdirektøren også betale mere til medieskatten, så de bredeste skuldre bærer det tungeste læs,” siger Søren Søndergaard.

DR står over for lidt af en gyser i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, hvor det skal afklares, om DR skal igennem besparelser for årligt 255 millioner kroner, som blev vedtaget i det sidste medieforlig. Regeringen har lagt op til at sløjfe besparelserne, men vil til støttepartiernes utilfredshed lade det indgå i forhandlingerne om næste års finanslov på lige fod med andre ønsker til finansloven om eksempelvis minimumsnormeringer og klimatiltag.

0 Kommentarer

Jens Halling
3. SEPTEMBER 2020
Dejligt at der kommer ro på økonomien, så Danmarks Radio får luft til at agere regeringens og dens støttepartiers forlængede arm. Det har DR heldigvis en lang tradition for, så længe det er en S-regering der er ved magten.

Læs også

Presser kulturministeren – vil se medieudspil før finanslovsforhandlinger slutter

Presser kulturministeren – vil se medieudspil, før finanslovsforhandlinger slutter

31. AUGUST 2020
Enhedslisten kritiserer regeringens DR-planer: Hvad er det vi skal forhandle om

Støttepartier kritiserer regeringens DR-planer: Hvad er det, vi skal forhandle om

31. AUGUST 2020
Nu skal techgiganterne til lommerne

Nu skal techgiganterne til lommerne

20. MARTS 2020

DJ om medieforliget: ”Vi tabte kampen om dagsordenen”

07. SEPTEMBER 2018