Støttepartier efterlyser medieforhandlinger efter fyringsvarsel på lokalavis

SF og Enhedslisten presser igen på for at få gang i medieforhandlingerne, efter at Bornholms Tidende har varslet fyringsrunde

Det kniber med tålmodigheden hos regeringens støttepartier, efter at Bornholms Tidende i dag har annonceret, at avisen skal spare 4,5 millioner kroner på drift. Lokalmediet har derfor meddelt, at det kommer til at koste arbejdspladser på avisen, hvis Tidende fortsat skal kunne levere nyheder til bornholmerne i 2022.

I en pressemeddelelse fortæller ansvarshavende chefredaktør på Bornholms Tidende Kristoffer Gravgaard, at den skrantende økonomi skyldes svigtende annoncesalg og et faldende antal abonnenter.

Men bornholmeravisen peger også på, at en del af ansvaret for millionunderskuddet ligger på regeringens skuldre, fordi ”regeringen igen og igen har udskudt forhandlingerne om en ny medieaftale, der blandt andet skal hjælpe trængte lokale dagblade”, som det hedder i pressemeddelelsen.

Den opfordring møder opbakning fra blandt andre Charlotte Broman Mølbæk, medieordfører hos Socialistisk Folkeparti:

”Det er en bekymring, jeg også deler. Vi ved, at lokale medier har det rigtigt svært. Jeg så derfor gerne, at vi kom i gang med forhandlingerne, og hellere i dag end i morgen. Det er ikke første gang, at vi hører den her slags opråb fra lokale og regionale medier,” siger hun.

Enhedslisten bakker op

Også Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, mener, at det er på høje tid at finde løsningen på en ny medieaftale:

”Det er ikke nogen hemmelighed, at vi siden juni 2019 har insisteret på, at der kom gang i medieforhandlingerne. Æblet er ikke alene modent. Det begynder at blive halvråddent, hvis ikke vi kommer i gang.”

Hos regeringspartiet anerkender man, at det er på tide at komme i gang med medieforhandlingerne, siger medieordfører for Socialdemokratiet Kasper Sand Kjær:

”Vi er enige i, at tiden kalder på en ny medieaftale. Havde det ikke været for en pandemi, så var vi også kommet i gang noget før. Det er også helt legitimt, at de presser på for at skabe de forandringer, vi har aftalt i forståelsespapiret. Der er ingen tvivl om, at vi har brug for at komme i gang.”

Hjælp til digital fornyelse

Da Kristoffer Gravgaard tiltrådte stillingen som ansvarshavende chefredaktør på Bornholms Tidende 1. september, var det blandt andet med fokus på at skaffe flere digitale abonnenter.

Hos Danske Medier efterlyser administrerende direktør Mads Brandstrup også, at den kommende medieaftale sikrer de regionale og lokale mediers økonomi til at gennemføre store digitale udviklingsopgaver.

Både Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten siger samstemmende, at begge partier går til de kommende medieforhandlinger med ambitionen om at finde midler til digital udvikling på lokalredaktionerne.

”Vi er hundrede procent for en styrkelse af de lokale medier og ugeaviser. Det har vi forskellige forslag til, som vi tager med i medieforhandlingerne,” lyder det blandt andet fra Søren Søndergaard.

Socialdemokratiets medieordfører, Kasper Sand Kjær, peger også på, at der er behov for at hjælpe lokalmedierne i gang med den digitale udvikling, men hvordan regeringen vil bære sig ad, vil han ikke komme nærmere:

”Hvad vi konkret vil gøre, kommer først, når vi præsenterer medieudspillet. Flere har foreslået en pulje til digital omstilling, men min bekymring kan være, at vi ender med at finansiere dem, der i forvejen var på vej til digitalisering,” siger Socialdemokratiets medieordfører.

Venstre venter

Hos oppositionspartiet Venstre fortæller medieordfører Jan E. Jørgensen, at partiet endnu ikke har et udspil klar på området, men at partiet er optaget af, at der findes lokal nyhedsdækning i hele landet.

Han giver dog ikke meget for, at bornholmeravisens skrantende økonomi skulle skyldes de udskudte medieforhandlinger:

”Der er jo allerede mediestøtte nu. Jeg ville kunne forstå problemstillingen, hvis noget var løbet ud, og vi skulle til at forhandle, hvis noget skulle fortsætte. Der er ikke nogen, der ved, hvad der kommer til at ske med et nyt medieforlig. De kan også få mindre ud af det.”

Jan E. Jørgensen venter derfor på, at kulturministeren indkalder til forhandlinger:

”Hun vil vel gerne sætte sit eget fingeraftryk og selv have en drøftelse med aktørerne i markedet – og os andre. Jeg har ikke engang været til kaffemøde hos hende endnu. Det synes jeg er fair nok.”

Journalisten ville gerne have haft et interview med kulturministrer Ane Halsboe-Jørgensen (S), men det har ikke været muligt. 

0 Kommentarer