Støttemillioner til transparent journalistik

Information vil bruge midler fra innovationspuljen til at skabe større transparens i deres undersøgende journalistik. ”Vi kan hjælpe læserne med at skelne velunderbygget journalistik fra fordrejede og forkerte historier,” siger indlandsredaktør Anton Geist
  • Foto: Jens Dige/Ritzau Scanpix
    Dagbladet Information har fået tildelt støtte fra Medienævnets Innovationspulje. Pengene skal blandt andet bruges til at skabe transparens i avisens undersøgende journalistik.
01.06.2018 · 08:49

Dagbladet Information vil styrke læsernes mulighed for at kigge avisen i kortene. Det skal ske ved at øge transparensen omkring avisens undersøgende journalistik.

”Vi vil gerne styrke både vores undersøgende journalistik og gøre vores journalistiske metode endnu mere transparent,” siger indlandsredaktør på Information Anton Geist.

Til dette – herunder dækning af ekstra journalistiske kræfter – har avisen i denne uge modtaget godt to millioner kroner i støtte fra Medienævnets innovationspulje, det næststørste beløb, der blev uddelt i denne runde.

”Man taler meget om, at fake news og fordrejede nyhedshistorier får lov at fylde stadig mere. Vi tror på, at transparens i journalistikken er en af vejene frem. Bliver vi på medierne bedre til at lægge vores research frem, kan vi hjælpe læserne med at skelne den velunderbyggede journalistik fra fordrejede og forkerte historier,” siger Geist.

Samtidig peger han på, at transparensen kan hjælpe andre steder. 

”Hvis vi er åbne om alle de nuancer og komplekse sammenhænge i vores research, som vi som journalister ikke altid gør helt nok opmærksom på, kan vi styrke læsernes tillid til medierne.”

Lægger tingene frem

Anton Geist forklarer, at transparensen kan komme til udtryk ved at fremlægge kildematerialet.

”Vi kan for eksempel lægge aktindsigter og båndudskrifter åbent frem for offentligheden og lave grundige metodebeskrivelser.

Allerede nu formidler Information dele af deres research og arbejdsmetoder til offentligheden. Det sker for eksempel i videoer. En form, som Geist ser et udviklingspotentiale i.

”Vi vil i højere grad lave de her videoer og også podcasts, hvor vi fortæller og diskuterer vores metoder. Samtidig vil vi også i højere grad udnytte, at vi både er et forlag og en avis, så vi fra start kan tænke vores store undersøgende projekter ind i bogform,” siger han.

Og selv om det for uindviede kan lyde meget lidt tilgængeligt, har Information gode erfaringer med at dele.

”Vi har oplevet stor interesse for vores nørdede metodebeskrivelser. Vi er blevet meget positivt overraskede.”

Her nævner Anton Geist formidlingen af researchen bag avisens store undersøgende projekt om eksport af dansk overvågningsudstyr til for eksempel Saudi-Arabien.

Kan det ikke være en glidebane at lægge sin research frem?

”Du kan selvfølgelig ikke lægge alle ting frem – for eksempel er vi nødt til at holde båndudskrifter med anonyme kilder og følsomme oplysninger for os selv. Den anden bekymring, jeg ser, er sund bekymring om, om vi laver vores arbejde så godt, at det kan tåle at blive vist frem,” siger Anton Geist.

Kilderne kan få indflydelse

Og netop det med at vise tingene frem vil Information tage til nye højder. Anton Geist fortæller, at avisen vil lave et ”systematisk og formaliseret” dialogforum.

”Vi kan invitere kvalificerede folk – det kan være embedsmænd, forskere og politikere – ind på avisen, hvor vi kan drøfte vores undersøgende projekter,” siger Anton Geist.

Møderne vil blive afholdt både under og efter publikation af projekterne.

”Det er folk, hvis besyv vi normalt vil få efter publikation. Jeg tror, at vi kan blive meget klogere ved at lytte til deres syn på vores journalistik.”

Derudover vil bevillingen gå til at udvikle både efteruddannelsestilbud til journalister og to nye graverskoler, der skal introducere dygtige journaliststuderende til undersøgende journalistik. Graverskolerne bygger videre på pilotprojektet, som Information har afholdt sammen med Jysk Fynske Medier.

 

Kommentar

Seneste jobopslag

CRM konsulent i Børnecancerfonden - bliv en styrke for børnene

Børnecancerfonden
Ansøgningsfrist: 08.05

SoMe-redaktør til Vi Unge

Aller Media
Ansøgningsfrist: 25.04

Udviklingsorienteret redaktør til Mandag Morgen

Mandag Morgen
Ansøgningsfrist: 10.05

Nyhedsjournalist til DR Fyn

DR
Ansøgningsfrist: 22.04

DR Østjylland søger reporter

DR
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp til kommunikation

Grundejerforeningssekretariatet Ørestad
Ansøgningsfrist: 25.04

KVINFO søger presse- og kommunikationsansvarlig

Kvinfo
Ansøgningsfrist: 23.04

Nyhedsvært til DR Nordjylland

DR
Ansøgningsfrist: 25.04

Chef til B&U

DR
Ansøgningsfrist: 29.04

Chefkonsulent og teamleder for seks kommunikationsrådgivere

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 05.05

Kommunikatør i Greenpeace

Greenpeace Norden
Ansøgningsfrist: 25.04

Er du en skarp kommunikator med bundlinjefokus?

Mødrehjælpen
Ansøgningsfrist: 23.04

Pressekonsulent til Rigshospitalet

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 23.04

Udlandsreporter til Kristeligt Dagblad

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp med flair for kommunikation

Ankestyrelsen
Ansøgningsfrist: 22.04

JOURNALIST TIL UGEAVISEN MIDTSYD

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 06.05

Forlagschef til Informations Forlag

Information A/S
Ansøgningsfrist: 22.04

Redaktionschef Printcentralen

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 22.04

Vil du svømme med på nyt succesmedie om vand?

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 23.04