search

Støtte der nytter

Seks års arbejde og det lange seje træk i Europas sidste diktatur, og nu begynder vi at se resultater.

Seks års arbejde og det lange seje træk i Europas sidste diktatur, og nu begynder vi at se resultater.

Netop hjemvendt fra en 'fact finding'-mission i Minsk sammen med blandt andre International Federation of Journalists og International Media Support glæder jeg mig over, at DJ's samarbejde med det hviderussiske forbund Belarusian Association of Journalists (BAJ) både har givet styrke til vores hviderussiske kolleger og som led i et massivt internationalt pres på Hvideruslands regering har ført til en begyndende ny retorik i landet.

Men der er lang vej igen, og derfor er det så afgørende at kunne fornemme et delresultat, hvor lille det end er. Undertrykkelsen af de uafhængige aviser er lempet en smule, men den hårdhændede fremfærd bliver hurtigt genoptaget, hvis vi andre lemper det mindste på vores arbejde og pres på myndighederne.

Et af eksemplerne på, at der er lang vej igen, er de såkaldte "ideological departments", som findes i alle landets regioner. Journalisterne fra alle uafhængige medier skal igennem dette ideologiske bureaukrati for at få svar på selv de mindste spørgsmål fra myndighederne, mens statsmedierne stort set altid har direkte adgang til enhver information.

Jeg havde sammen med 'fact finding'-gruppen lejlighed til at møde en af de øverste ansvarlige politikere i den hviderussiske administration, som nægtede at give klare svar på, hvilket grundlag de ideologiske enheder arbejder, og efter hvilke regler de kan holde journalister hen i det uvisse. Og da vi gik hende på klingen i ønsket om et svar om udviklingen af uafhængige medier, trak hun Berlusconi-kortet og spurgte, om vi mente, Italien var et eksempel til efterlignelse.

Mest surrealistisk blev det, da hun omtalte statsmediernes økonomiske problemer i sammenligning med de frie og private medier, der ifølge hendes oplysninger jo fik massiv støtte fra vesten. Derfor fandt hun det helt rimeligt at understøtte vilkårene for statsmedierne.

Dette står i skærende kontrast til de ydmyge små kælderlokaler, hvor de uafhængige medier ofte udgives fra, mens et besøg på en af statsaviserne foregik gennem en kontrolstation med adskillige betjente med meget høje kasketter og op på syvende sal, hvor andægtighed, møbler og fotografier af Lukasjenko prægede kontorerne.

Tilbage på BAJ's lille ydmyge kontor, hvor otte skriveborde på mirakuløs vis er presset sammen, arbejder forbundet tappert for en bedre fremtid. De har på de seks år, vi har samarbejdet, øget deres medlemstal fra under 1.000 til mere end 1.200 og betragtes i dag som den måske stærkeste NGO i Hviderusland, hvilket alene deres fortsatte eksistens vidner om. – Her hænger der også andre billeder på væggene, nemlig af to forsvundne og myrdede journalister, Dzimitry Zavadski og Vieranika Charkasava. Mord, der aldrig er blevet opklaret.

Jeg står et øjeblik og kigger på de to fotos, inden det går mod lufthavnen. Vi har været med til at sætte en proces i gang. Den tager tid, og jeg ved, at det nu er vigtigere end nogensinde før at fortsætte.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen