Stødende rubrik udløser eftertanke

En tragisk ulykke på forsiden udløste læserstorm, og dagen efter dementrede avisen historien. Ringkjøbing Amts Dagblads håndtering af sagen giver stof til eftertanke internt.

"Far kørte sin datter ihjel." Den rubrik ramte Ringkjøbing Amts Dagblads læsere på tværs af forsiden mandag den 12. november.

Den tragiske historie handlede om en lille pige, der faldt ud af sin fars bil, hvorefter han kørte hende over. Hun var død ved ankomsten til sygehuset.

Historien udløste læserstorm, og læserne fandt især rubrikken og historiens placering hen over forsiden stødende.

Blandt de vrede læsere var også familie og pårørende til den dræbte pige. De mente ikke, avisens udlægning var sand.

"Der var mange fra familien og andre pårørende, der ringede, så vi stod med to opfattelser af, hvad der var sandhed i den her sag. Den ene er den, som politiet havde givet, den anden er den, som familien havde," siger redaktionschef Erik Poulsen.

Avisens ledelse besluttede sig for at bringe en historie, som fortalte familiens version af sandheden i samme opsætning og størrelse som den første.

Den næste dag kunne Ringkjøbing Amts Dagblads læsere så se overskriften "Barn fra Stauning ikke kørt over" over avisens forside.

Barnets bedstefar citeres for, at barnet ikke blev kørt over af sin far, og at hun ikke døde ved ankomsten til hospitalet, men først dagen efter.

"Vi står ved begge artikler, men vi kan godt se, at læserne kan blive forvirrede," siger Erik Poulsen.

Politiet fastholder over for JOURNALISTEN, at faren kørte pigen over. Derimod var det rigtigt, at pigen først døde den efterfølgende dag.

"Normalt er det vores opgave at beskrive to udlægninger af en sag, så det er så tydeligt for læseren som muligt, hvad der er sandheden. Men her tager vi hensyn til familien, som ønsker at få et andet billede frem. Det er en ufatteligt svær situation," siger Erik Poulsen.

Også indadtil er avisen blevet påvirket af historien, som har været meget diskuteret på redaktionen. Derfor har ledelsen planlagt et møde med avisens rets- og politireportere og dem, der har været involveret i sagen. De skal diskutere, hvordan de i fremtiden undgår den slags situationer.

"Vi kan godt se, det ikke er optimalt. Det gælder både præsentationen af historien men også det interne beredskab i de situationer, hvor en sag har så store følelsesmæssige påvirkninger i lokalsamfundet, som den her har haft," siger Erik Poulsen.

Redaktionschefen har personligt fået rykket nogle grænser i forhold til, hvordan man præsenterer den slags historier.

"Man skal tænke sig ufatteligt grundigt om, inden man tager en så alvorlig tragedie og sælger avisen på den, altså kører den som den bærende historie. Historien skal stadig på forsiden, men det skulle være som en en-spalter, ikke ud over forsiden," siger han.

Journalisten, der har skrevet begge historierne, har på grund af den megen furore ikke ønsket at udtale sig.

 

0 Kommentarer