Stjerneklar vinder Timbuktu-prisen

Freelancefotografen Jørn Stjerneklar vinder - målt i kroner - Danmarks største journalistpris for sin dækning af det afrikanske kontinent.

Freelancefotografen Jørn Stjerneklar vinder – målt i kroner – Danmarks største journalistpris for sin dækning af det afrikanske kontinent.

Jørn Stjerneklar er årets vinder af Timbuktu-prisen for sin vedholdende og kritiske u-landsjournalistik. Jørn Stjerneklar har boet og arbejdet som freelancer i Afrika i mere end 25 år. Han har med sin meget personlige og ofte kritiske stil dækket u-landsstof og u-landsvilkår i mange forskellige medier – fotos, film, tv, radio, internet, blogs og skrevne medier.

Ifølge Formand for Timbuktu Fonden Thomas Ravn-Petersen har Jørn Stjerneklar som fotograf og skribent haft en næsten ydmyg indstilling til et voldsomt kontinent.
»Han har en dyb loyalitet over for de mennesker og historier, han møder. Nogle gange kan hans historier være næsten irriterende at høre om for os i den vores nordlige ende af verden. Men han er en vedholdende mand, der bare bliver ved,« forklarer Thomas Ravn-Petersen.

Målt i kroner er Timbuktu-prisen på 100.000 kroner Danmarks største journalistpris, og den fungerer som et arbejdslegat, der skal gøre det muligt for prismodtagerne at virkeliggøre flere af de projekter, der har kvalificeret vedkommende til prisen.

Timbuktu Fondens priskomite hæfter sig ved at Jørn Stjerneklar med sine fotografier og tv-udsendelser har sat Afrika på dagsordenen – også visuelt. Netop muligheden for at manipulere med virkeligheden gennem billeddækningen er en af de kæpheste, som Jørn Stjerneklar er optaget af. Det gælder for eksempel den manipulation med billeder, der måske foregår i fotokonkurrencen World Press Photo.

Timbuktu-prisen kan ikke søges, men tildeles på grundlag af indstillinger fra journalistiske kolleger. Juryen modtog 22 indstillinger på 7 forskellige kandidater. Tre af de indstillede blev i første runde nomineret til prisen. Det var, udover Jørn Stjerneklar journalisterne Mads Ellesøe og Peter Rasmussen.
Prisoverrækkelsen finder sted tirsdag den 21. juni kl. 16.00 i Dansk Journalistforbunds mødelokale på 1. sal, Gammel Strand 46.

0 Kommentarer