Min yndlingsaversion

Stig Ørskov: Vores rekruttering er så konform, at den underminerer vores evne til at afspejle samfundets forskellighed

Administrerende direktør i JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, er dagens modtager af Journalistens sommerstafet. Her svarer medie- og kommunikationsfolk henover sommeren på, hvad der er deres yndlingsaversion i branchen

Min yndlingsaversion i medierne er…

… en selvhenter. Vores rekruttering, især på den redaktionelle side, er så konform, at den underminerer vores evne til at afspejle samfundets forskellighed og skabe indhold, som er relevant for andre end dem, der ligner os selv.

Langt hovedparten af danske journalister kommer ud af den højere middelklasse med en ensartet uddannelsesbaggrund. De fleste er rigtig dygtige, men de ligner hinanden til forveksling og reflekterer kun en meget lille del af det samfund, de skal beskrive og oplyse.

Det irriterer mig så meget, fordi…

… vi misser uhyggeligt mange væsentlige og relevante historier, når vi ikke får gavn af den viden og den indsigt, som mennesker med forskellige baggrunde eller andre fagligheder kan bringe til bordet.

Og så irriterer det mig mest af alt, fordi vi, der har ansvaret, i så ringe grad har taget problemet alvorligt og har gjort så lidt ved det. Og for at gøre det endnu mere bedrøveligt ser jeg heller ikke store forskelligheder i medarbejderstabene hos de nye medier, der er dukket op de seneste år.

Det man kunne gøre for at ændre det er…

Det, man kunne gøre for at ændre det, er at reducere den ensidige rekruttering fra journalistuddannelser, som tydeligvis ikke evner at skabe nævneværdig diversitet blandt de studerende.

Vi bør i langt højere grad benytte andre rekrutteringskanaler for at få fat i mennesker med andre baggrunde og andre fagligheder end de sædvanlige. Til en start burde vi overveje, om vi ikke skulle skrue ned for den bevidstløse hvervning fra journalistuddannelserne og ganske enkelt beslutte os for, at halvdelen af de journalistiske nyansættelser skal ske via andre kanaler.

Journalistens sommerstafet

Stig Ørskov har modtaget dagens stafet fra Thomas Bernt Henriksen. Han har peget på Stig Ørskov med begrundelsen:

“Jeg vil gerne sende stafetten videre til Stig Ørskov, fordi han igen og igen har gjort opmærksom på problemet med statsmedierne, og fordi han selv har kæmpet hårdt for at omstille JP/Politikens Hus.”

Jeg garanterer, at det giver langt mere interessante, sprælske og levedygtige medier, som samtidig er væsentligt mere relevante for en langt større del af samfundet.

Hvad giver dig håb for mediebranchen?

Det giver mig håb, at der findes mange dygtige mennesker, der lykkes i vores branche, selv om – og måske fordi – de stikker ud fra gennemsnittet.

Og jeg glæder mig over, at der er gode kræfter, der ihærdigt arbejder for at ændre billedet. Mange fortjener at blive fremhævet. Eksempelvis har Pluralisterne gjort et stort arbejde for at synliggøre og fremme diversiteten i medierne, ligesom Rushy Rashid Højbjerg har været en utrættelig forkæmper for øget diversitet.

Også Børsens tidligere nyhedschef, Jørgen Andresen, fortjener at blive nævnt for sin kæmpe indsats for at øge interessen og rekrutteringsgrundlaget for danske erhvervsmedier igennem samarbejde med såvel DMJX som CBS.

Når vi nu ikke selv evner at flytte os hurtigt nok, er det en gave, at gode folk skubber på os, der har muligheden og ansvaret for at gøre noget ved det.

0 Kommentarer

Læs også

Min yndlingsaversion

Thomas Bernt: Vi er nødt til at debattere, at DR udfordrer private medier

28. JULI 2023
Min yndlingsaversion

Kim Ahm: Medierne fejlede totalt, da Coop lukkede Irma

27. JULI 2023