
”Jeg gider ikke, at nogen beskylder mig for at misbruge min position til at få mere synlighed, uden at jeg selv skal arbejde for det,” siger Stephanie Lose, formand i Region Syddanmark. Celina Dahl/Ritzau Scanpix (red. Journalisten)
Den kommende måned optræder regionsrådsformand Stephanie Lose ikke længere i pressemeddelelser eller debatindlæg udsendt af Region Syddanmark.
”Budskaber, som bliver sendt fra regionen i en valgkamp, skal ikke kunne blandes ind i en valgkamp, hvor man bliver i tvivl om, hvorvidt det er en politisk kandidat eller en formand, der udtaler sig,” siger hun.
Op til regionsrådsvalget 16. november har politikerne i Region Syddanmark nemlig indført en karensperiode, hvor der ikke laves kommunikation, som kan favorisere regionsrådsformanden eller andre af regionens politikere. Og det har Stephanie Lose det fint med.
”Jeg gider ikke, at nogen beskylder mig for at misbruge min position til at få mere synlighed, uden at jeg selv skal arbejde for det. Jeg er glad for, at der ikke kan opstå en unødvendig mistænkeliggørelse,” siger hun.
Stephanie Lose kommer fortsat til at optræde i medierne og give interviews som regionsrådsformand.
”Men det foregår bare ikke med kommunikationsfolk fra regionen som mellemmand,” siger hun og forklarer, at hun selv tager sig af det, hvis hun vil ud med et budskab.
”Så ringer jeg da bare selv til en journalist eller skriver et facebookopslag. Jeg er jo ikke komplet hjælpeløs, bare fordi der ikke er en kommunikationsmedarbejder.”
Smoking gun
Region Syddanmark er ikke det eneste sted, der har en karensperiode op til kommunal- og regionsrådsvalget.
I nogle kommuner og regioner var skæringsdatoen allerede 1. juni 2021. Andre steder er skæringsdatoen, ”når det politiske spil tager fat”, viser en rundspørge lavet af Journalisten blandt Dansk Journalistforbunds kommunikationsmedlemmer ansat i kommuner og regioner.
44 procent svarer, at der i anledning af valget sker en ændring i arbejdsgangene på deres arbejdsplads.
”Vi toner borgmesterens og politikernes rolle ned,” forklarer et medlem, der er ansat i en kommune.
Ændringerne sker for at sikre, at kommunikationsfolk betalt af skatteborgerne arbejder upartisk under valgkampen.
Men det argument undrer forskningslektor ved DMJX Roger Buch. Han mener, at reglerne, der skal forhindre partipolitisk kommunikation op til valget, burde være præcis lige så strikse til daglig.
”Hvis man er nødt til at agere anderledes, end man plejer, alene fordi det er kommunalvalg, må det være, fordi man ikke gør det korrekt normalt, men promoverer de ledende politikere for meget,” siger Roger Buch.
Han betegner det som en ”smoking gun”, at nogle kommuner og regioner pålægger sig selv en særlig karensperiode.
”Det er beviset på, at der er noget galt. Man gør det, fordi man går for langt i hverdagen,” siger Roger Buch.
Karsten Pedersen fra Institut for Kommunikation på RUC er ekspert i offentlig kommunikation. Han er enig med Roger Buch i, at karensperioden viser, at der er et generelt problem.
”Ja, det er en smoking gun. Det viser, at nogle kommuner og regioner ved, at det ikke er helt i orden,” siger Karsten Pedersen.
”Ekstraordinært opmærksom”
I Kolding Kommune kan borgmesteren – modsat regionsformanden i Region Syddanmark – trække på kommunens kommunikationsfolk helt frem til valget. Det forklarer Koldings kommunaldirektør, Thomas Boe.
”Han kan godt optræde i en pressemeddelelse eller et debatindlæg skrevet af os. Men vi er meget opmærksomme på, hvilken rolle han har. Hvis han udtaler sig på vegne af sit parti, så skal vi ikke have noget med det at gøre. Hvis han udtaler sig som borgmester, må han gerne,” siger Thomas Boe.
Thomas Boe forklarer, at kommunen op til valget er ”ekstraordinært opmærksom” på, at embedsfolkene i kommunikationsafdelingen ikke arbejder for borgmesterens eller udvalgsformændenes individuelle kandidatur.
”Vi kan godt hjælpe borgmesteren eller en udvalgsformand, men vi hjælper ikke en enkeltmand med hans enkeltmandspolitik eller partipolitiske budskaber i valgkampen,” forklarer Thomas Boe.
På andre områder bliver der ændret i arbejdsgangene. For eksempel slutter alle udvalgsmøder med, at udvalget har aftalt, hvad formanden må gå ud og sige offentligt på vegne af udvalget.
Reglerne trådte i kraft allerede 1. juni.
”Det er baseret på en vurdering af, at valgkampen begynder efter sommerferien, og så går vi i gang lidt før, så ingen kommer i klemme,” siger Thomas Boe.
Han kan ikke følge Karsten Pedersen og Roger Buchs argument om, at kommunikation burde afvikles på samme mere strikse måde som under valgkampen.
Op til valget formaliseres bare den praksis, der findes til daglig, forklarer Thomas Boe.
”Det er ikke en stramning som sådan. Vi ved bare, at der er nogle faldgruber, og derfor arbejder vi med nogle mere strukturerede spilleregler,” forklarer han.
Men ville det ikke skabe mere klarhed, hvis I altid arbejdede på samme måde?
”Vores kommunikationsfolk er skarpe på det her. De ved godt, hvordan man skal gøre det. Det fungerer meget godt,” siger Thomas Boe.
Står på mål for godt og skidt
Stephanie Lose er heller ikke lydhør over for kritikken fra Roger Buch og Karsten Pedersen.
Hun synes, at karensperioden op til valget giver mening.
”Nu ved jeg ikke, hvordan Roger Buchs hverdag er, men min hverdag de fire uger op til valget er meget forskellig fra de 3 år og 11 måneder, hvor der ikke er valg,” siger Stephanie Lose.
Karsten Pedersen mener ikke, at det gør den store forskel, om kommunikationsafdelingen hjælper op til valget, eller om det sker i resten af perioden.
”Det bliver ikke værre eller bedre af, at valgkampen nærmer sig. Hvis det var for et halvt år siden, ville det være mindst lige så slemt,” siger Karsten Pedersen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.