Stegelmann: »Man skal ikke banke sit budskab ind, når man kommunikerer til unge«

Folketinget har her til formiddag valgt at fjerne den animerede valgfilm ’Voteman’, der skulle få unge til at stemme til Europa-Parlamentsvalget. Og det gør de klogt i, mener 'Troldspejlets' Jakob Stegelmann: »Skal man fange de unge i dag, skal det foregå meget mere subtilt«

En rigtig dårlig version af noget, som kunne have været morsomt. Så kort opsummerer vært Jakob Stegelmann fra DR's 'Troldspejlet' den valgvideo fra Folketingets EU-Oplysning, som her til formiddag er blevet fjernet fra Folketingets YouTube- og Facebook-side.

Animationsfilmen skabte i går heftig debat og blev kaldt både sexistisk, plat og nedladende af flere politikere. I tegnefilmen har hovedpersonen Voteman sex med flere kvinder, inden han uddeler tæsk til de unge vælgere, der ikke stemmer ved Europa-Parlamentsvalget. Men filmen er et helt forfejlet forsøg på at ramme de unge, mener Jakob Stegelmann, som i mere end 25 år har anmeldt film, computerspil og bøger til børn.

»Folkene bag den her video har tydeligvis haft en ide om, at hvis man skal kommunikere til unge, så skal det være provokerende og ekstremt. Og det beviser bare endnu en gang, at de fleste mennesker helt fra barnsben er mere intelligente end de kommunikatører, der finder på den slags,« siger han.

Unge er mere subtile

Troldspejlsværten understreger, at det ikke i sig selv er de sexistiske og voldelige elementer, der gør, at filmen i hans øjne rammer forbi.

»Ekstrem vold kan sagtens være sjovt – og det her Beavis og Butthead-univers, hvor det ulækre er sjovt, og hvor figurerne er dårligt karikeret, kan også sagtens være sjovt. Men det er en forældet humor, som var sjov, dengang dem, der i dag er i slutningen af 20'erne og 30'erne, var unge. Da Beavis og Butthead var store, havde det passet godt ind,« mener Jakob Stegelmann.

Han peger på, at unge mennesker i dag skal have budskaberne leveret på en helt anderledes måde:  

»Skal man fange de unge – og alle andre – i dag, skal det foregå meget mere subtilt. Og med subtilt mener jeg, at man ikke skal hamre sine budskaber ind så tydeligt. Man skal ikke banke budskabet ind, når man kommunikerer til unge i dag. De er utroligt gode til at se noget, der foregår i flere lag – og det gør den her video bestemt ikke,« vurderer Jakob Stegelmann.

Meget svært budskab

Ifølge DR-værten er budskabet om, at de unge skal huske at stemme, et rigtig svært budskab. Men den type animationsfilm, man har valgt til formålet, gør bestemt ikke opgaven nemmere.

»Jeg har set rigtig mange sjove animationer, der gør det samme som den her video, men som ikke har en dagsorden eller et budskab. Men hele Voteman-videoen lugter langt væk af, at der netop er et budskab – og det er ekstremt vigtigt at undgå, når man kommunikerer i den her type produktioner. Det subtile ligger i, at budskabet godt kan være utydeligt,« siger Jakob Stegelmann og tilføjer:

»Jeg tror, at mange, der ser den her video, vil tænke: ’Hør, er det at stemme ikke en ret, jeg har, og ikke en pligt?’ Og selv har jeg det faktisk sådan, at jeg – om muligt – fik endnu mindre lyst til at stemme på de politikere, der har været med til at blåstemple den her video.«

1 Kommentar

Journalist Margit Knoblauch
13. MAJ 2014
Lige mine ord - bare mere
Lige mine ord - bare mere udførligt beskrevet. Det handler om en ordentlig diskursanalyse, og det var der tydeligvis ikke fokus på her. I øvrigt er jeg helt uenig med de kommentatorer, der mener at den under alle omstændigheder vil skabe interesse for at stemme. Præcis lige så fejlslagen som den hedengangne video, som Visit Denmark udsendte med den letlevende københavnerpige, som efterlyste den turist, der havde gjort hende med rogn :-(