TV 2's Mellemøst-korrespondent Steffen Jensen må tænke kreativt, når han hver dag i disse uger skal levere billeder og nyheder fra krigen i Gaza uden selv at kunne komme ind i området. Den israelske hær forhindrer fortsat udenlandske journalister i at dække bombningen af Hamas-mål.
Derfor er Steffen Jensen nødt til at bruge en lokal palæstinensisk reporter, som han har arbejdet sammen med i mange år.
»Ham ringer vi til, og så tager han ud og filmer med sit hold. Når han interviewer folk, sætter han sin mobiltelefon på medhør, og så klarer vi den på langdistance. Jeg stiller ham spørgsmålene, og så oversætter han for mig,« fortæller Steffen Jensen over sin mobiltelefon fra hovedstaden Jerusalem.
Ifølge en talsmand for den israelske regering har udenlandske reportere ikke "rygraden og modet" til at være kritiske over for Hamas. På trods af at den israelske højesteret for nylig afgjorde, at journalisterne har ret til at komme ind, har hæren har dog ikke efterkommet afgørelsen.
Steffen Jensen forklarer, at Gaza er stort set tømt for udenlandsk presse, fordi området blev lukket for indrejse, allerede halvanden måned inden krigen brød ud. Det betød, at de udenlandske journalister, der allerede opholdt sig i Gaza, efterhånden rejste tilbage til Israel, fordi der ikke var meget at rapportere om.
Da bombningen begyndte, forsøgte Steffen Jensen flere gange at komme ind i Gaza, men er hver gang blevet stoppet ved grænsen af israelske soldater.
»Vi har stået på grænsen og ringet til regeringens pressekontor og til alle andre, man kunne råbe af. Men de vil ikke have nogen ind. Hvis en vestlig journalist blev dræbt, ville der være et ramaskrig. Vi har fået reprimander af soldaterne og er blevet truet med at få konfiskeret vores pressekort. På et tidspunkt opgiver du, for du skal jo stadig levere noget til om aftenen,« siger Steffen Jensen.
Alligevel er det lykkedes TV 2 at levere billeder fra Gaza hver dag, siden krigen begyndte. Steffen Jensen mener således ikke, at den israelske regering har haft held til at begrænse dækningen af civile ofre, der blandt andet tæller mange børn.
»Vi har haft tonsvis af billeder af civile ofre. Og jeg er rasende over, at israelerne ikke tillader os at komme ind i Gaza, så det nævner jeg konsekvent i mine indslag. Den israelske ambassade skal vide, at de ikke kan begrænse vores dækning, og at det ikke bliver mellem dem og os. Alle skal vide det, når der er steder, vi ikke må komme ind,« siger Steffen Jensen, der igennem en telefon i sin anden hånd koordinerer de to nye hold, der er sendt til Israel fra Danmark.
På ét område har udelukkelsen af udenlandske journalister dog rykket dækningen i Israels favør, mener han.
»De israelske ofre har fået en smule mere dækning end ved den sidste krig for to et halvt år siden. Denne gang stod alle journalisterne på grænsen til Gaza og kunne ikke komme ind, og så er de af nød begyndt at dække raketterne mod den israelske by Sderot og de nærliggende kibbutzer. Men israelerne har skudt sig selv i foden ved ikke at lukke den udenlandske presse ind. De palæstinensiske journalister i Gaza er ikke lige så kritiske over for Hamas, som vi er. De skal jo bo der og leve under det styre, også efter at krigen er slut. Derfor får vi næppe de kritiske spørgsmål fra de palæstinensiske journalister.«
Da krigen brød ud, var Steffen Jensen desuden afhængig af, at hans lokale stringer følte sig tryg nok til at forlade kontoret for at filme.
»De første dage bevægede han sig nødigt rundt. Han filmede mest fra sit kontor og var i det hele taget meget nervøs. De to hold, der er kommet herned fra Danmark, er selvfølgelig også nervøse. Jeg kan sige, hvad jeg synes, de skal lave, men jeg kan ikke presse dem til at gå tættere på, end de har lyst til. Hvis der – Gud forbyde det – skulle ske noget, ville jeg vide, at det var mig, der havde bedt dem om det,« siger Steffen Jensen (se tilføjelse forneden fra Steffen Jensen, red.).
Læs også fra Journalisten.no, hvordan de palæstinensiske reportere på grænsen til Gaza: Dropper skuddsikre vester
Og lyt i morgen til Mennesker og Medier på P1, der netop sætter fokus på Gaza og hvordan den frie presse bliver krænket. (Bemærk, at programmet i morgen er med Gitte Rabøl som vært, da Lasse Jensen har ferie).
Tidligere artikel: Danske journalister nægtes adgang i Gaza.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Steffen,
Jeg beklager misforståelsen omkring nervøsitet i forhold til krigsområder. Din rettelse er hermed viderebragt.
Tak for et rigtigt spændende indblik i arbejdet med Gaza-dækningen og et bud på, hvordan Israels mediestrategi påvirker dækningen.
Leny Malacinski
Blot en lille rettelse til ovenstående artikel.
De to ENG-hold, TV2 i øjeblikket har forstærket os med her i Mellemøsten, er såmænd ikke nervøse for at gå tæt på. Snarere tværtimod. Hvad jeg nævnte i interviewet var, at jeg igennem årene har arbejdet sammen med ANDRE danske fotografer, som var meget utilbøjelige til at gå tæt på. Det blev sagt for at understrege, at det ikke kun er de palæstinensiske kolleger, der kan være nervøse.
Og selvom jeg måske godt kunne tænke mig, at mit palæstinensiske hold gik tættere på kampene, så jeg kunne få mere dramatiske billeder, så kan jeg ikke tillade at presse på for at få det. For det ville være umuligt at leve med sig selv, hvis holdet kom til skade, fordi jeg havde presset dem til at gå længere, end de selv var villige til..
Men artiklens emne som helhed, er utrolig vigtigt at få debatteret. For kregsreportage er jo tilsyneladende blevet en mere almindelig del af vores jobbeskrivelse, end det var får år tilbage. Og medierne er alt for magtfulde, indflydelsesrige og fristende redskaber for krigens parter, til at vi nogensinde igen får lov til at operere helt frit og uden restriktioner. Derfor er det vigtigt, at vi diskuterer, hvad vi så gør.
Steffen Jensen, TV2/DANMARK