DR-journalister med en uddannelse fra RUC er tvunget til at arbejde på akademikeroverenskomst. Det vækker vrede.
Overenskomst. »Man skulle tro, at stavnsbåndet var ophævet. Men det er det åbenbart ikke på DR,« konstaterer den nyansatte Frederik Brun Madsen.
Han havde ellers fået sit drømmejob på DRs 21 Søndag. Kontrakten var på plads, og Frederik Brun Madsen var klar til at begynde sin tilværelse som DR-journalist. Indtil han pludselig fik kontrakten retur. Den var ugyldig, fordi den var baseret på Journalistforbundets overenskomst.
Frederik Brun Madsen er ikke alene. Over 100 journalister i DR arbejder på kontrakter fra Akademikernes Centralorganisation (AC). Erkan Özden fra DR Nyheder er en af dem.
»Det er en absurditet, at jeg som producerende journalist er på en akademisk overenskomst,« siger den fastansatte journalist, der afleverede sit speciale på RUCs journalistuddannelse for halvandet år siden.
Hverken for Frederik Brun Madsen eller Erkan Özden er det lavere nattillæg eller den anderledes grundløn afgørende. Det er princippet:
»Man sidder på en redaktion og laver nøjagtig de samme ting. Det er de samme mikrofoner, de samme fotografer og de samme opgaver. Men man er en anden,« siger Erkan Özden.
»Jeg synes simpelthen, at Dansk Journalistforbund (DJ) har sovet på kontorstolene,« siger Frederik Brun Madsen, der overvejer at aflevere sit pressekort og melde sig ud.
Men man er ikke faldet i søvn på Gammel Strand, siger DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård. DJ er i flere tilfælde gået rettens vej for at forsvare medlemmernes frie valg. Senest i sagen med en sportsjournalist fra DR Nyheder, der gerne ville slippe for akademikernes overenskomst.
»Vi var så langt fra det akademiske, som man næsten kan komme. Alligevel tabte vi,« fortæller Blicher Bjerregård.
På en anden formandsstol sidder Dansk Magisterforenings Ingrid Stage. Det var magistrene, der vandt sagen om sportsjournalisten sammen med DR.
»Jeg er enig i, at det er noget rod,« siger hun.
Ingrid Stage lover at arbejde for en løsning for journalisterne i DR: »De har en overenskomst, som de ikke vil have. Det bliver vi nødt til at tage alvorligt.«
Begge formænd taler om at finde en løsning. Og selvom Mogens Blicher Bjerregård tidligere har betegnet de tvungne overenskomster som 'overgreb', advarer han mod at være 'dumstædig'. Forhandling og en tættere tilknytning til AC er vejen frem, mener han.
Men formanden skal ikke kun forhandle på en front. I sidste ende skal også DR acceptere, at alle journalisterne får den samme overenskomst. Og det kan blive svært. Den store medievirksomhed kan nemlig se en fordel i at have to slags journalister, mener Steen Larsen, der er formand for Journalistgruppen i DR.
Eksempelvis hvis der opstår konflikt. For hvis journalisterne ikke er på samme overenskomst, har de sværere ved at kæmpe for en kollektiv sag. »Men jeg håber da, at DR vil være lydhør, hvis de to organisationer kommer med en fælles løsning.«
Hos DJ tør man derfor ikke give et bud på, hvornår Frederik Brun Madsen og Erkan Özden kan få samme kontrakt som deres kolleger fra Journalisthøjskolen.
For de to journalister er det uforståeligt: »Jeg vil da være der, hvor de forstår mit arbejde,« siger Frederik Brun Madsen. »Nu skal jeg have en tillidsmand, der sidder nede i DRs researchafdeling. Og hvis jeg ikke er medlem af AC, så har han eller hun vel ikke pligt til at hjælpe mig. Det er jo eksklusivaftaler det her.«
Fagområde eller uddannelse?
Områdeoverenskomster gælder for de fleste af DJs medlemmer. Her er det fagområdet og jobbet, der bestemmer, hvilken overenskomst en medarbejder ansættes på.
Uddannelsesoverenskomster gælder på offentlige arbejdspladser og på DR. Her er det uddannelsen, der tæller, uanset om du er journalist, tekniker eller bibliotekar.
Voldgiftssagen 2006
Kommenterer du håndboldresultater ved hjælp af akademiske analyser, hermeneutik og deduktion? Det kan ikke afvises, mente dommeren i en voldgiftsag, der blev afgjort i august 2006. Dermed tabte DJ og sportsjournalisten fra DR Nyheder søgsmålet mod DR med Dansk Magisterforening som med-indklaget. Sportsjournalisten har nemlig en fortid som universitetsstuderende og blev dømt til at arbejde på akademikernes overenskomst.
DR-journalister med en uddannelse fra RUC er tvunget til at arbejde på akademikeroverenskomst. Det vækker vrede.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.