Status efter Panikdag: 100 studerende mangler praktikplads

Cirka 100 mediestuderende står uden praktikplads dagen efter Panikdagen. Men de fleste, som ikke fik plads i foråret, har fået denne gang. ”Det viser, at det ikke er en katastrofe ikke at få en praktikplads i første omgang” siger praktikkoordinator Pia Færing

293 mediestuderende fra DMJX, SDU og RUC skulle onsdag kæmpe om små 200 praktikpladser ved den såkaldte Panikdag.

Her dagen efter, står det klart, at 104 studerende i skrivende stund mangler en praktikplads. Det tal vil dog falde i de kommende dage og uger, da 10 praktikpladser endnu ikke er besat, og fordi flere praktiksteder traditionelt ender med at slå nye stillinger op.

Dermed er det fjerde gang i træk, at over 80 mediestuderende, står uden praktikplads dagen efter Panikdagen. Men praktikkoordinator Pia Færing fra DMJX ser små lyse tendenser i det nuværende problem med for mange studerende til for få praktikpladser.

”Jeg regner med, at vi ender med en restgruppe på 60-70 studerende, som står uden praktikplads. Sidste gang var det cirka 80. Dermed ser det ud til, at praktikpladsproblemet er en smule i bedring. Alene det, at det ikke bliver forværret, er en halv sejr,” sige Pia Færing.

Panikdagen 8. november 2017 i tal

DMJX: 165 søgte – 54 mangler en plads
SDU: 32 søgte – 10 mangler en plads
RUC: 53 søgte –  13 mangler en plads
TVM’ere: 43 søgte – 27 mangler en plads

27 af de studerende, der ikke fik en praktikplads i går, er fra TV- og Medietilrettelægger-uddannelsen (TVM), hvor de studerende typisk finder en praktikplads løbende uden om Panikdagen.   

”Og vi ved, at fra efteråret 2018 får vi fjernet klumpen af studerende uden praktikplads, medmindre mediebranchen selv skærer ned på antallet af praktikpladser i mellemtiden,” siger Pia Færing.

Det skyldes, at et helt semester på over 100 studerende fra DMJX ikke kommer med til Panikdagen i november 2018, fordi de får udskudt deres praktik fra 3. til 4. semester. Det er samtidig det første hold studerende, der får deres praktiktid skåret ned fra 18 til 12 måneder som en del af en fem-årig forsøgsordning for at komme praktikpladsproblemet til livs.

Samtidig bliver optaget på journalistuddannelsen på DMJX fra 2017 til 2019 beskåret med i alt 27 pladser årligt svarende til et fald på 11 procent. Også det vil hjælpe en smule på problemet. Det sker som en del af den politisk vedtagne dimensionering af uddannelser. He bliver der skåret ned på uddannelser med systematisk overledighed målt i forhold til øvrige dimittender fra de videregående uddannelser. 

Kun få gengangere uden praktikplads

Pia Færing påpeger, at den vigtigste målsætning for uddannelsesstederne ser ud til at være lykkes. Nemlig at sikre, at det ikke er de samme studerende, der to gange i træk må gå skuffede fra Panikdagen.

”Næsten alle studerende fra DMJX, der ikke fik plads sidste gang, har fået en plads denne gang. Og flere af dem har fået meget attraktive praktikpladser. To af dem har fået Kristeligt Dagblad, som er er blandt de mest populære pladser. Det viser, at det ikke er en katastrofe ikke at få en praktikplads i første omgang og stå over et halvt år,” siger Pia Færing.  

De studerende, som ikke har fået praktikplads, har tidligere været tvunget til at tage orlov i et halvt år. Men de seneste år har DMJX tilbudt sine studerende at tage 7. semester før praktikken, så de undgår at blive forsinkede i deres studier.

”Men nogle tager fortsat orlov, hvor de foretager sig noget fornuftigt og får nogle erfaringer, der også gør dem mere attraktive til næste praktiksøgning,” siger Pia Færing.  

2 Kommentarer

Dorthe Lerche
13. NOVEMBER 2017
Praktiksøgningen er et
Praktiksøgningen er et kaotisk skuespil, hvor de studerende skal byde sig til med hjemmesider, visitkort og ansøgninger. Og dernæst drager de rundt i landet til "samtaler".

På selve panikdagen viser det sig så, at mange af virksomhederne allerede har lavet aftaler med de udvalgte, så din ansøgning gør ingen forskel.
Kors i hytten for et speget forløb, når der så heller ikke er pladser nok. Det skal lyde så retfærdigt og rigtigt, men er jo absolut det modsatte.
Thomas Schiermacher
10. NOVEMBER 2017
Jeg rider lige ind på min
Jeg rider lige ind på min kæphest.

Drop 'panik-dagen'. Lad journalist-spirerne søge som alle andre søger job.

Medierne laver jobopslag, studerende sender ansøgning, parterne holder samtale, nogen får en praktikplads.