Statsminister i Cavling-tale: Journalister og politikere skal huske nuancerne

Både i politik og journalistik går bølgerne nogle gange for højt, mener statsminister Mette Frederiksen. Hun opfordrer til mindre politisk selvsving og færre breaking news

Det danske samfund er grundlæggende stærkt, men den offentlige samtale er under forandring på grund af sociale medier, og det er ikke til det bedre.

Og her skal medier også tænke over deres egen rolle.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen, der fredag holdt tale i forbindelse med uddelingen af Cavlingprisen 2021.

”I dag er det i højere grad algoritmerne, der bestemmer, hvad det er for nogle nyheder, vi præsenteres for. Mere end det er en redaktør. Det skaber udfordringer både indenfor og udenfor redaktionslokalet.”

Ud af ekkokammeret

Her mener Mette Frederiksen, at medier skal være ”selvkritiske” og reflektere over, hvem man laver journalistik til – og hvorfor.

”Mon ikke nogle af jer journalister savner rum til rigtig journalistik? Ligesom mange af os politikere savner rum til rigtig politik? Algoritmerne er med til at ødelægge begge dele, for hvordan skal vi blive klogere på hinanden, hvis vi kun lytter til os selv – og dem, der ligner os? Hvordan skal vi opdage og løse de problemer, som fylder for danskerne, hvis ikke de finder deres vej til medierne?”

I talen henviser Mette Frederiksen til et indlæg af chefredaktør Kristian Madsen fra A4, der 30. december skrev om, at store samfundsproblemer med konsekvenser for mange mennesker generelt ikke dækkes i de store danske medier.

I talen fremhæves et citat af Kristian Madsen, hvor han skriver: ”Jeg tror, at en del af forklaringen er, at medierne i disse år fjerner sig fra mange jævne menneskers livsverdener.”

Den linje kalder Mette Frederiksen en ”uhyre spændende refleksion og også en helt nødvendig diskussion.”

”For noget af det mest væsentlige – uanset om man er politiker eller journalist – er det ikke netop at være relevant for de mennesker, man deler samfund med?,” siger hun.

Husk nuancerne

Ifølge Mette Frederiksen kræver det, at de kommende medieforhandlinger skaber bedre vilkår for både lokal og national journalistik, og at der sker yderligere regulering af techgiganterne, der ifølge hende skal tage mere ansvar.

Men medier og politikere skal ifølge Mette Frederiksen også være mere nuancerede, hvis der skal skabes ”plads til ægte refleksion”:

”Af og til går tingene hurtigt og bølgerne går højt. Både i politik og journalistik. Og indimellem er det let at lade sig rive med. Jeg mener, at vi har et fælles ansvar for at få sat tempoet ned og grundigheden op. Mindre politisk selvsving og færre breaking news. At huske nuancerne.”

0 Kommentarer