Både Politiken og Dansk Journalistforbund er meget kritiske over for den afgørelse, Statsadvokaten fredag har truffet i sagen om anholdelsen af Politikens fotograf Martin Lehmann i forbindelse med flygtningekrisen i september.
I sin afgørelse i klagesagen, skriver Statsadvokaten, at politiets anholdelse af Martin Lehmann var berettiget. Samtidig blåstempler Statsadvokaten politiets beslutning om at bortvise pressen fra den sønderjyske motorvej, som en stor gruppe flygtninge den 9. september vandrede op ad.
Lars Werge, formand i DJ ryster på hovedet.
»Det ændrer ikke noget ved, at beslutningen var principielt forkert, og at der i situationen bør være højere hensyn end god ro og orden. Det element var der jo allerede styr på, fordi politiet havde fjernet al trafik og spærret motorvejen,« siger Lars Werge, formand i DJ.
Også Politikens chefredaktør, Bo Lidegaard, kritiserer afgørelsen.
»Jeg er uenig med statsadvokaten. Jeg mener, at det er uacceptabelt i den situation at bortviste pressen og tilbageholde og sigte en fotograf, der fredeligt udfører sit arbejde,« siger Bo Lidegaard.
Bortvist af sikkerhedshensyn
Politiet har over for Statsadvokaten forklaret, at pressen blev borvist ”udelukkende ud fra hensynet til den offentlige fred og orden og for at afværge faren for personers sikkerhed”. Det skriver Statsadvokaten i sin afgørelse til Politiken, som Journalisten har fået aktindsigt i.
Den forklaring er Bo Lidegaard ikke tilfreds med.
»Pressens tilstedeværelse ved en begivenhed af den slags er helt central, og det er billeddokumentation af begivenheden også,« siger Bo Lidegaard.
DJ-formand Lars Werge giver heller ikke meget for forklaringen.
»Der var ikke noget, der forandrede sig op til beslutningen om at fjerne pressen. Man kan få den fornemmelse, at nogen ønskede at fjerne pressen, som var i gang med at dokumentere en hidtil uset begivenhed i Danmark,« siger Lars Werge.
Fotograf kan stadig straffes
Imens politiets håndtering af situationen er blevet godkendt af Statsadvokaten, er sagen om Martin Lehmann endnu ikke forbi. Han er fortsat sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen. Den sag kan Statsadvokaten dog ikke tage stilling til, og han har derfor sendt den videre til Rigsadvokaten.
»Det vil komme meget bag på mig, hvis man vil strafforfølge ham. Jeg er ikke enig i den bagvedliggende vurdering fra politiet, og jeg vil derfor også have meget svært ved at acceptere en sådan afgørelse. Jeg mener, at han gjorde, hvad han skulle i situationen,« siger Politikens chefredaktør Bo Lidegaard om det videre forløb i sagen.
Over for Journalisten har den anholdte fotograf Martin Lehmann selv tidligere udtrykt stor utilfredshed med politiets ageren i situationen.
Ifølge ham var det totalt ufarligt, at pressen var tilstede på motorvejen i situationen, hvor de blev bortvist.
»Der var jo ingen sikkerhedsfare ved, at vi gik på vejen, for der var jo ingen biler,« sagde han dengang.
Martin Lehmann har ligeledes kritiseret de andre medlemmer af pressen, som forlod motorvejen på politiets opfordring.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.