Startlønnen falder for første gang i otte år

DJ’s dimittendstatistik for oktober 2015 viser, at den gennemsnitlige startløn for nyuddannede er faldet med knap 1.000 kroner. Faldet stammer primært fra dagbladene og kommunikationsområdet (Rettet kl. 13.11)

Siden 2007 har DJ’s dimittendstatistik, der registrerer de nyuddannedes første løn, vist en svag stigning i startlønningerne år for år.

Men nu er der kommet et negativt knæk på den kurve. Således viser statistikken for oktober 2015, at den gennemsnitlige startløn er faldet med næsten 1.000 kroner, så den nu ligger på 31.739 kroner.

»Det skyldes primært det store fald i startlønnen på dagbladene. Der er selvfølgelig også forskydninger for andre grupper, men det er der, faldet er mest bemærkelsesværdigt,« siger Flemming Reinvard, der er faglig konsulent i Dansk Journalistforbund og ham, der har lavet statistikken.

Den mindste startløn på 19.500 kroner blev givet til en cand.mag. i et vikarjob som producer i et tv-produktionsselskab. Den højeste startløn gik til en retorik.bach ansat som redaktør på et månedsmagasin. Den lød på 48.550 kroner.

Fald på dagbladene og inden for offentlig kommunikation

De mest eklatante fald i startlønnen finder man hos dagbladene og i de offentlige kommunikationsvirksomheder. På dagbladene er startlønnen faldet næsten 1.300 kroner, mens faldet inden for offentlig kommunikation er faldet 1.600 kroner. Den gennemsnitlige startløn ligger dog fortsat over 30.000 kroner.

»Faldet på det offentlige kommunikationsområde på 1.600 kroner kan skyldes den statistiske tilfældighed, der ligger i, hvilke stillinger dimittenderne fik dette år. Der er for eksempel stor forskel på lønnen i en vikarstilling i en jysk kommune og lønnen, hvis man bliver fastansat i et ministerium,« siger Flemming Reinvard.

Han forklarer, at genetillæg udgør en stor del af lønnen på dagbladene, så når man måler den faste løn, så ligger den gennemsnitlige startløn på 29.284 kroner. Der er dog stor spredning. Således lønnede dagbladene de nyuddannede fra 25.000 til 41.000 kroner.

DJ’s dimittendstatistik er baseret på løn-oplysninger fra 182 DJ-medlemmer. Da det er dimittenderne selv, der skal aflevere oplysningerne, kan billedet aldrig blive fuldstændig præcist.   

Her får de nyuddannede job

Statistikken viser, at de nyuddannede spreder sig pænt ud over medielandskabet. 58 fik deres første job ved radio/tv, 57 fik job på et dagblad, mens 35 fik job inden for privat og offentlig kommunikation.

16 blev ansat hos nyhedsbureauer eller net-medier, og ni fik ansættelse på ugeblade og magasiner. De sidste syv var spredt på distriktsblade, fagblade og fotografisk virksomhed.

Statistikken viser desuden, at mange nyuddannede starter karrieren med et vikariat. 84 af de 182 nyuddannede startede således i et vikariat.
 

Rettet kl. 13.11: Vi skrev i første version af denne artikel, at "langt de fleste" nyuddannede starter karrieren med et vikariat. Som tallene også viser, er det ikke langt de fleste, men mange nyuddannede, der starter i et vikariat. Fejlen er rettet nu. 

1 Kommentar

Flemming Reinvard
11. FEBRUAR 2016
Hvis man vil se hele
Hvis man vil se hele statistikken, kan den findes på DJ's hjemmeside her: http://journalistforbundet.dk/Job--lon/DJ-lonstatistik/Startlon-for-dimittender/

Mvh. Flemming Reinvard, faglig konsulent