Sprogpolitiet – Angsten for bindestreger

Den 3. september viste Dr.dks forside atter sprogkundskaber på røvballechatniveau ved at skrive 'familie værdierne'.

Den 3. september viste Dr.dks forside atter sprogkundskaber på røvballechatniveau ved at skrive 'familie værdierne'.
Sprogafretning på det plan vil jeg holde læseren for god til. Men lad os bare slå fast at navneord – altså begreber som uden ændring kan benævnes i bestemt form – er i ét ord: En 'rødkælk' kan, en 'rød kælk' kan ikke. Derudover udtales sammenhængende navneord med ét hovedtryk.
Visse firmaer mener at stort bogstav giver carte blanche til opsplitning af ordet i flere ord. 'Ekstra Bladet' og 'Dansk Psykolog Forening' er to af utallige triste eksempler. Og så skal vi andre forbryde os mod en konstituerende regel i sproget for at skrive disse navne 'korrekt'. En grundforvirret journalist på Dr.dk lod sig engang ligefrem påvirke til at skrive 'DR Medvirken' om Don Øs medvirken i et DR-program.
Lad os dernæst slå fast at ord med bindestreger entydigt tilhører familien af sammenhængende ord. Der KAN være bindestreg når det er en læsehjælp. En hjælp som bør begrænse sig til ord som modtageren sandsynligvis vil få galt i halsen, for eksempel 'spinat-omelet' som ikke har noget at gøre med atomer i selvsving.
Der SKAL være bindestreg når man midt i et sammensat ord går fra ét 'sprog' til et andet. Det vil sige tal, forkortelser, store bogstaver, egennavne eller udenlandsk: '15-årig', 'tv-program', 'pr-rådgiver', 'Dash 8 Q400-fly', 'Side 9-pige', 'Mærsk-direktør', 'Bruce Spring-steen-album', 'in vitro-metode', 'science fiction-film'. Når man kommer ud af ikonisk eller fremmed grund og ind på dansk grund – og det gør man allerede i det eventuelle mellemrum foran ordets danske kerne – så gælder dansk. Derfor aldrig mellemrum, men altid bindestreg.

PS: Nogle gange bør man overveje om den substantiverede form ikke med fordel kan ændres til opløst form: 'direktør for Mærsk', 'et album med Bruce Springsteen', 'et fly af typen Dash 8 Q400'. Det gælder også mundtligt, ikke mindst hvor man vil lægge tryk på 'direktør', 'album' eller 'fly'./

I denne klumme lader vi sprogbetjenten Martin Lund komme efter os. For hvert nummer anholder han en ny udbredt sproglig fejl eller ugerning i journalistikken.
Vi håber, han fanger dig!

Martin Lund er stud.mag. i dansk, skriver speciale om komma og har startet firmaet Retskrivningspolitiet. Han mener, at Dansk Sprognævn skal ændres fundamentalt, og han ønsker totalforbud mod grammatisk komma, hvorfor vi helt undtagelsesvist lader ham sætte sine kommaer, hvor han vil.

2 Kommentarer

Steen Holkenov
13. JULI 2012
Re: Sprogpolitiet - Angsten for bindestreger

Jannie Pedersen skriver: 

"Kan ikke helt forstå hvorfor Martin Lund ønsker at proppe en bindestreg ind i Springsteen i 'Bruce Spring-steen-album' - Men det demonstrerer måske bare at han i hvert fald ikke er bange for at bruge bindestreger! ;-)"

- Det tror jeg nu heller ikke, han selv kan forstå . . .

Jannie Pedersen
29. MAJ 2010
Re: Sprogpolitiet - Angsten for bindestreger
Kan ikke helt forstå hvorfor Martin Lund ønsker at proppe en bindestreg ind i Springsteen i 'Bruce Spring-steen-album' - Men det demonstrerer måske bare at han i hvert fald ikke er bange for at bruge bindestreger! ;-)