Sproget i DR er ikke godt nok

DR's sprogredaktør mener, at medarbejdere skal blive bedre til at tale og skrive uden fejl. Derfor har han taget kontakt til journalistuddannelserne.

DR's sprogredaktør mener, at medarbejdere skal blive bedre til at tale og skrive uden fejl. Derfor har han taget kontakt til journalistuddannelserne.

Danmarks Radio skal sætte normerne indenfor god sprogbrug, og det halter. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten, som har talt med DR's sprogredaktør Martin Kristiansen, der har siddet på posten i to et halvt år. I den tid har han blandt andet bed sprognævnet om at lave undersøgelse af sprogbrugen på alle DR's flader. Den viste blandt andet at der i TV Avisen begås en sproglig fejl hyppigere end hvert tredje minut.

»Sprognævnets forskere fandt hverken flere fejl eller andre typer af fejl hos os end i andre sammenlignelige sproglige fora. Men det er klart, at man bør kunne forvente en anden standard, når man som hos os har at gøre med professionelle sprogbrugere,« siger Martin Kristiansen til Jyllands-Posten.

Han peger på, at de sproglige fejl bunder i grundlæggende dårlig sproglige kompetencer i samfundet:

»At vi afspejler sprognormen i samfundet, er naturligvis ikke tilfældigt. Vores medarbejdere er jo rundet af det samme uddannelsesvæsen som resten af befolkningen, hvor man gennem en årrække ikke lagde særlig vægt på basale sproglige kompetencer. Blandt andet derfor har vi taget kontakt til journalistuddannelserne for med dem at drøfte en fællesstrategi for bedre sprogundervisning,« siger Martin Kristiansen.

Forkert ordstilling rettet 6. juni 2011 13.12

7 Kommentarer

Michael Sørensen-Bech
7. JUNI 2011
Re: Sproget i DR er ikke godt nok

Og så lige: 

"I den tid har han blandt andet bed sprognævnet om at lave undersøgelse af sprogbrugen på alle DR's flader."

Bed han sprognævnet?  

Lisbeth Petersen
7. JUNI 2011
Re: Sproget i DR er ikke godt nok

ok...når der på en journalistuddannelse på et universitet bliver undervist i helt grundlæggende sprog og grammatik, kan jeg sgu godt forstå det er gået så galt..

Det var noget man tidligere lærte i fjerde klasse i folkeskolen og som var almen viden. Også for folk, som ikke havde sat sig i hovedet, at de skulle leve af at kommunikere.

Hvorfor det kun er sprogredaktørerne i DR, som har opdaget, at sproget i medierne er pinligt dårligt, er helt uforståeligt. Det skal man da ikke læse mange daglige linier for at vide.

 

Martin Wøldike
6. JUNI 2011
Re: Sproget i DR er ikke godt nok

Det er helt sikkert et generelt samfundsproblem, men jeg er også enig i, at vi som professionelle sprogbrugere burde have en højere standard.

Da jeg læste journalistik på SDU, blev der faktisk undervist i både korrekt brug af sin/sit og hans/hendes ligesom andre gængse faldgruber. Ja, vi lærte sågar de fine akademiske betegnelser for forskellige sætningsdele mv. Men derfra og så til at huske at bruge det i det daglige arbejde på redaktionen eller reportagerejsen år senere, ja der er en lang vej.

 For mig, som almindelig stædig, ærekær (kan selv/vil selv-)journalist er der kun én ting, der hjælper på mine sprogfejl, og det er ganske enkelt at blive rettet og mindet om det. Tja, det er måske simpelt, nogle ville mene det burde være unødvendigt. Men at tro, at det klares med bedre sprogundervisning på uddannelsen, mener jeg, er naivt. 

Camilla Charms Hansen
6. JUNI 2011
Re: Sproget i DR er ikke godt nok
På TV2 er de ikke meget bedre, de laver også mange sproglige fejl, så det er nok et samfundsproblem.
Michael Bjørnbak Martensen
6. JUNI 2011
Re: Sproget i DR er ikke godt nok

Det Etiske Råd vil rådgive om sproget

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/06/02/230812.htm

Flere