Sproget blev Sorteper i medieudviklingen

Tv-værter og journalister er overenergiske og sætter sig ikke ordenligt ind i de tekster, de skal speake. Resultatet er uforståelig tale, lyder det fra retoriker.

Tv-værter og journalister er overenergiske og sætter sig ikke ordenligt ind i de tekster, de skal speake. Resultatet er uforståelig tale, lyder det fra retoriker.

»Den daglige aflytning af alle radio/tv-kanaler giver indtryk af, at det er meget svært at tale dansk, at det er meget svært at læse en tekst op, så den bliver begribelig.«

Sådan skriver Julie Fabricius, cand.mag. i dansk og retorik og ekstern lektor ved Syddansk Universitet, i et debatindlæg i Politiken.

Når man speaker til tv og radio, går lytteren glip af de synlige signaler, vi mennesker ellers sender ud, når vi taler. Derfor skal "den talende" være endnu mere opmærksom, hvordan han eller hun udtrykker sig. Men det har journalisterne misforstået, mener Julie Fabricius.

»Journalisterne har på et tidspunkt i nyhedsformidlingens historie lært, at hvis de skal virke veloplagte og energiske, skal de lægge så og så mange tryk på ordene – gerne 10 pr. sætning – så skulle energien være etableret. Resultatet er uforståelig tale,« skriver hun i debatindlægget.

De naturlige fraseringer bliver tabt på gulvet, når journalisten skal prøve at være energisk. Ordenes betydning bliver ligegyldige, og det eneste mål med oplæsningen bliver at sørge for afveksling i tonelejet:

»Da TV 2 gik i luften i 1988, fik vi en mediejargon fyldt med mærkelige betoninger, som regel på helt ligegyldige ord i sætningen: I Afghanistan, PÅ Christiansborg, politikeren GIK over gaden, osv. Modsætningstryk, som forvirrer lytteren, idet menneskets øre, dets perceptionsevne, opfatter i helheder og ikke i enkelte ord. Hvis sætningen bliver KLIPPET over, mister lytteren derfor overblikket og dermed koncentrationen,« skriver Julie Fabricius i sit debatindlæg.

1 Kommentar

helle bygum
19. DECEMBER 2011
Re: Sproget blev Sorteper i medieudviklingen
Efter at have læst artiklen om sproget som sorteper tænkte jeg: Åh, et rigtigt mandagsindlæg....har ligget og lumret hos redaktøren til der blev plads. Derefter tænkte jeg: Og???? Teoretisk og ukonkret indlæg. Ellers godt emne. Prøv igen med konkrete eksempler.