Sprog ud af huset

 

 

I kategorien "sprogbøger" er vi her under 200 kroner. Jeopardy-vært Lars Daneskov har skrevet en både fornøjelig og forudsigelig opfordring til at løsne det sproglige slips og udtrykke sig med en forhammer.

* Lars Daneskov:
"Så snak dog dansk, mand!"
JP-Bøger
135 sider, 149 kroner

ANMELDELSE. Personligt har jeg det med bøger om sprog som med fyrfadslys og ovnfaste fade: Man kan simpelthen ikke få for mange af dem.

For selv om indholdet ofte er det samme – skriv kort, undgå fremmedord, oversæt fagsprog, brug metaforer og overrask læseren – så har forfatterne altid et par uventede pointer, nogle spændende iagttagelser, et par anvendelige skrivetricks eller en hidtil uopdaget sproglig kæphest, der sveddryppende piskes i mål på sidste side.

Således også med "Så snak dog dansk, mand!", der er skrevet af Lars Daneskov, mangeårig blød, velmoduleret stemme på P3-programmer og i dag Jeopardy-vært på TV 2.

Målgruppen er formentligt segmentet af yngre cand.merc.'er og IT-konsulenter, der er vokset op med den venlige og elegante sprogtone fra Kronsj! og Strax og nu oplever den ydmygelse, at der ikke rigtigt er nogen, der gider høre på dem.

»Du har aldrig folks opmærksomhed automatisk. Opmærksomhed er noget, du skal kæmpe for«, forklarer Lars Daneskov og går så ellers i gang med at beskrive, hvordan læseren kan forbedre sine breve, e-mails, sms-beskeder, pressemeddelelser, artikler, referater, rapporter og hjemmesider.

Som sprogrøgter hører Daneskov så absolut til i den underholdende kategori, og hans store pædagogiske indsats ligger i de mange eksemplers skrækindjagende magt. Han undrer sig således over, hvordan små, blinkende bogstaver på vægten i grøntafdelingen i Føtex beordrer "pålæg varen" og hvorfor bagage aldrig må "henstå i midtergangen".

Lige så skeptisk er han over for alle de "sociale netværk", der engang blot blev kaldt venner og familie. Og hvorfor egentlige bruge udtryk som "omkostningstungt", når noget bare er dyrt og "spidskompetence", når det drejer som at være god til noget? Og er det bedre at tage sig en "powernap" end en banal middagslur?

I afsnittet om gruppesprog, det såkaldte fagswahili, er der en praktisk oplysning til alle os fra provinsen. Når en københavnsk kvinde begejstret udtaler, at hun netop har fået "den ondeste gang tjære på fissen", så skal man lige vide, at ond betyder god, at tjære er kaffe og at der ligger en trendy café på Nørrebro med navnet Pussy Galore.

Lars Daneskov holder en dejlig personlig masterclass i bedre og sjovere sprog, og er man til lounge-agtig snak i behageligt korte sætninger, så er her adskillige gode bissetricks at hente.

Men det er forbandet svært at læse, hvad der står med halvfedt ude i margen. Orange er måske et hit som vægmaling og hårfarve hos bogens ungdommelige målgruppe, men som skriftfarve er den nærmest ulæselig.

0 Kommentarer