Spritny avis vil vinde Cavling

Kalundborg Folkeblad og Holbæk Amts Venstreblad findes ikke længere. De to aviser er gået sammen under navnet Nordvestnyt. Med nyt journalistisk koncept og layout håber avisen at fastholde og tiltrække abonnenter. Og så skal der vindes en Cavling, siger chefredaktør til Journalisten.dk.

Kalundborg Folkeblad og Holbæk Amts Venstreblad findes ikke længere. De to aviser er gået sammen under navnet Nordvestnyt. Med nyt journalistisk koncept og layout håber avisen at fastholde og tiltrække abonnenter. Og så skal der vindes en Cavling, siger chefredaktør til Journalisten.dk.

Det var egentlig meget logisk. Kalundborg Folkeblad og Holbæk Amts Venstreblad gik sammen i samme selskab i 1990. Siden kom en fælles 2. sektion og en fælles redaktionel ledelse. Og nu har de to aviser opløst sig selv og sammen skabt en helt ny avis – Nordvestnyt. Abonnenterne i kommunerne Odsherred, Holbæk og Kalundborg fik for første gang den nye avis ind af døren i lørdags.

»Det er pressehistorie. Det er to aviser, oprindeligt med hver sit politiske standpunkt, der går sammen,« fortæller Mogens Flyvholm, der er chefredaktør for den nye avis og administrerende direktør i selskabet bag avisen.

Sammen med den nye avis kommer der også helt nye journalistiske arbejdsgange. De første sider i avisen vil ikke længere være lokalt forankret, men siderne vil blive redigeret ud fra journalistiske kriterier – hvad er de vigtigste historier fra egnen? Først omkring 10 sider inde i avisen vil abonnenterne kunne læse helt lokalt stof fra sin egen kommune.

»Vi vil gerne prioritere så mange fælleshistorier som overhovedet muligt på forsiden og i starten af avisen. Derefter kommer så 'de falske forsider', der introducerer det lokale stof fra de enkelte kommuner. Det betyder, at vi får en helt ny måde at arbejde på. De forskellige redaktører fra lokalområderne skal hver dag kordinere og diskutere, hvad der er mest relevant den dag. Forberedelsesarbejdet er blevet meget mere omfattende,« fortæller Mogens Flyvholm til Journalisten.dk.

Avisen kigger altså på hele egnen. Når en læser i Odsherred åbner avisen i morgen tidlig, kan hun lige så godt blive præsenteret for en tophistorie fra Holbæk. Men selvom to aviser bliver til én, der skal dække et større område, mener Mogens Flyvholm ikke, at stoffet bliver mindre lokalt.

»Vores tre kommuner er et nærområde og vi er så tæt på det lokale stof, som det overhovedet kan lade sig gøre. Vi er ikke en regionsavis. Vi er en egn, og vi gør det til en dyd, at vi har så meget tilfælles. Vi kan ikke blive mere hyperlokale, vi kan ikke zoome mere ind end dette her, så længe vi kun opdaterer en enkelt gang i døgnet og udkommer på papir.«

Den nye avis kommer ud til omkring 50.000 læsere hver dag. Ambitionen er selvfølgelig at fastholde og udvide læserskaren. Det skal blandt andet ske ved, at de gamle abonnenter bliver belønnet med point hver gang de forlænger abonnementet – point, der kan omveksles til kulturoplevelser og meget andet. Mogens Flyvholm vil dog ikke måle succesen i læsertal, men på det journalistiske indhold.

»Vi har i tidernes morgen fået en Cavling-pris i Holbæk og en såkaldt Kravling-pris i Odsherred. Vi skal have en ny af hver. Vi har også fået nyt layout, så jeg mener selvfølgelig vi skal deltage i konkurrencen om årets avisside og forhåbentlig få en guldmedalje. Konkurrencen årets europæiske avis – den skal vi også være med i,« lyder det fra chefredaktøren.

4 Kommentarer

Thomas Baekdal
5. SEPTEMBER 2011
Re: Spritny avis vil vinde Cavling

Forstår ikke hvordan at vinde priser kan være en målsætning. Det er jo fuldstændig ligegyldigt for læserne. 

Det er ikke et mål at vinde en pris. Det er et mål at gøre en forskel for læserne, der så (måske) som sidegevinst bliver anerkendt med en Cavling pris.

Nu har jeg intet imod Cavling prisen (det er en af de mere seriøse as slagsen), men målsætning må være læseren... og kun læseren.  

Michael Strangholt
5. SEPTEMBER 2011
Re: Spritny avis vil vinde Cavling

Sidder med mandagsudgaven i hånden, og skal vende den med journalisteleverne i morgen. Point for især de mange store billeder, en moppedreng af en mandags-sportssektion og målsætningen om at vinde priser. Glæder mig til at diskutere Mogen's udmelding om at måle succes på indhold frem for læsere med idealistiske unge journalistspirer og følge avisen fremover.

Vh

knud erik nielsen
5. SEPTEMBER 2011
Modigt og spændende
Dristigt, modigt, spændende...og nødvendigt. Held og lykke med projektet.