Spredt stormløb mod POLFOTO

FOTOKRIG. Lad vær med at arbejde for POLFOTO. Så kontant lød opfordringen til landets freelancefotografer fra en enig generalforsamling i Pressefotografforbundet.Det skabte imidlertid en del forvirring, da formanden for Dansk Journalistforbund (DJ), Mogens Blicher Bjerregård, kort efter i et nyhedsbrev på forbundets hjemmeside udtalte, at 'DJ hverken kan eller vil opfordre medlemmer at nægte at arbejde for POLFOTO'.

FOTOKRIG. Lad vær med at arbejde for POLFOTO. Så kontant lød opfordringen til landets freelancefotografer fra en enig generalforsamling i Pressefotografforbundet.

Det skabte imidlertid en del forvirring, da formanden for Dansk Journalistforbund (DJ), Mogens Blicher Bjerregård, kort efter i et nyhedsbrev på forbundets hjemmeside udtalte, at 'DJ hverken kan eller vil opfordre medlemmer at nægte at arbejde for POLFOTO'.

Udtalelsen blev ilde modtaget på hovedbestyrelsesmødet i Dansk Journalistforbund. Her blev formanden i skarpe vendinger kritiseret for at komme med for svage udtalelser og for at skabe forvirring blandt medlemmerne.

Til Journalisten udtaler Mogens Blicher Bjerregård:

»Jeg har fuld forståelse for den utroligt alvorlige situation, pressefotograferne befinder sig i. Det
er meget vigtigt, at vi finder en løsning, og jeg vil arbejde på højtryk for, at det sker hurtigst muligt.«

Konflikten mellem Pressefotografforbundet og POLFOTO går flere år tilbage, men er for nylig blusset op på grund af en aftale, som POLFOTO har indgået med Dansk Fagpresse. Aftalen indebærer, at POLFOTO halverer priserne på arkivbilleder og tilbyder fagbladene billige specialoptagelser. Pressefotografforbundet har protesteret over aftalen, som de mener undergraver freelancefotografernes levegrundlag.

De freelancefotografer, der udfører opgaver for POLFOTO, aflønnes efter en daglejer-aftale, som aldrig er blevet anerkendt af Dansk Journalistforbund. Den indebærer, at fotograferne arbejder til en dagløn på 3.000 kroner mod så at være garanteret ti dagvagter på en måned. Til gengæld afgiver fotografen alle salgsrettigheder på billederne.

DJ har i et brev forgæves anmodet POLFOTO om at indgå overenskomst.

»Det er for dårligt, at en underafdeling af JP/Politikens hus ikke vil indgå overenskomst med Dansk Journalistforbund,« siger Pressefotografforbundets formand, Lars Lindskov.

»Og det er i øvrigt utroligt, at fagblade, der udgives af faglige organisationer, vil handle med et firma, der ikke vil indgå overenskomst.«

Formanden håber, at POLFOTO vil komme på bedre tanker, hvis deres forsyningslinjer bliver kappet over.

0 Kommentarer