Sportskommentator anklaget for plagiat

Sportsjournalist Asker Hedegaard Boye anklager sportskommentator Andreas Rasch-Christensen for at skrive af på en TV 2-blog og i en bog. »Det er ubehageligt, at det arbejde, som jeg har lagt i de her ting, bliver stjålet.« »Det er kritisabelt, og det undskylder jeg for,« svarer Christensen, der afviser ond tro

Asker Hedegaard Boye skriver om international fodbold i Jyllands-Posten. Andreas Rasch-Christensen skriver om fodbold for TV 2, ligesom han har udgivet en bog om fodboldspilleren Luis Suarez. Men Asker Hedegaard Boye anklager Andreas Rasch-Christensen for at plagiere ham på bloggen såvel som i bogen.

Anklagerne kommer frem på Asker Hedegaard Boyes blog.

Her nævner han i et indlæg i forgårs tre eksempler, hvor Andreas Rasch-Christensen på sin TV 2-blog har genbrugt næsten ordrette passager fra Boyes artikler og analyser i Jyllands-Posten. Det drejer sig om både mindre og større passager, som er næsten identiske med Asker Hedegaard Boyes arbejde.

Ét af eksemplerne lyder (forskellene på de to indlæg er markeret):

”I min VM-opsummering “Den faste hakkeorden” i Morgenavisen Jyllands-Posten (15-07-14) skriver jeg:

Cameroun nægtede indledningsvis at rejse til Brasilien pga. ubetalte bonusser. Nigeria krævede flere penge midtvejs i turneringen. De ghanesiske stjerner Sulley Muntari og Kevin-Prince Boateng blev smidt hjem efter et slagsmål, mens Algeriets landstræ ner, Vahid Halilhodzic, havde nok at gøre med at svare på den algeriske presses spørgsmål om ramadanens indvirkning op til 1/8-finalen mod Tyskland.

I sit blogindlæg “Africas Cup er ragnarok” på sporten.tv2.dk (15-01-15) skriver Andreas Rasch-Christensen:

Cameroun nægtede indledningsvis at rejse til Brasilien pga. ubetalte bonusser. Nigeria krævede flere penge midtvejs i turneringen. De ghanesiske stjerner Sulley Muntari og Kevin-Prince Boateng blev smidt hjem efter et slagsmål, mens Algeriets landstræner, Vahid Halilhodzic, havde hænderne fulde med at besvare den algeriske presse  spørgsmål om, hvorvidt han ville trodse ramadanen op til 1/8-finalen mod Tyskland (…).”

Identisk ord for ord

Asker Hedegaard Boye er ikke i tvivl om, at de tre eksempler er beviser på, at der er tale om mere end bare almindelig inspiration fra en kollega, når teksterne ligner hinanden så meget.

»Vi er i en branche, hvor man selvfølgelig bliver inspireret af hinanden, men der er stor forskel på dét og ren plagiat. Der er tale om lange afsnit, som er identiske ord for ord. Og det kan ikke lade sig gøre for to mennesker at skrive så meget identisk ved et tilfælde,« siger Asker Hedegaard Boye til Journalisten.

Det er ikke første gang, Asker Hedegaard Boye finder eksempler, hvor han mener, at Andreas Rasch-Christensen har ladet sig inspirere lige lovligt ordret af hans arbejde.

I forbindelse med en anmeldelse til Weekendavisen af Andreas Rasch-Christensens bog ‘Krigeren’, som handler om den kontroversielle fodboldspiller Luis Suarez, fandt Asker Hedegaard Boye flere passager, som virkede bekendte.

»Jeg begynder at tjekke passager og kan se, at der er lighedspunkter mellem mit arbejde og passager i bogen. Efter nærmere undersøgelse opdager jeg, at der er tale om rent plagiat. Jeg skriver i min anmeldelse, at det er en problematisk bog, fordi det ikke er angivet, hvor afsnittene stammer fra,« siger Asker Hedegaard Boye.

Uddyber kritik i blogindlæg

Dagen efter offentliggørelsen af anmeldelsen 27. marts skriver Asker Hedegaard Boye et blogindlæg, hvor han uddyber sin kritik med tre eksempler.

Her lyder et af eksemplerne (forskelle markeret):

”I min analyse i Jyllands-Posten (31.10.14) skriver jeg om Liverpools mentaltræner, Dr. Steve Peters:

»(…)Rodgers [har] allieret sig med en af sportsverdenens fremmeste mentaltrænere, Dr. Steve Peters, der tidligere har arbejdet med de britiske baneryttere. Peters, der kom til i efteråret 2012, er kun at finde på Melwood én dag om ugen, men hans indflydelse har været enorm. Så stor, at landstræner Roy Hodgson ønsker at låne ham under VM i Brasilien til sommer.«

I “Krigeren” skriver Rasch-Christensen (s. 233):

»Rodgers har allieret sig med en af sportsverdenens fremmeste mentaltrænere, Dr. Steve Peters, der tidligere har arbejdet med de britiske baneryttere (…) Peters, der kom til i efteråret 2012, er kun at finde på Melwood én dag om ugen, men hans indflydelse har været stor. Så stor, at landstræner Roy Hodgson lånte ham under det seneste VM i Brasilien.«”

Groft at anklage for plagiat

De gentagne eksempler, hvor teksterne lignede hinanden, fik BT til at tage historien op og forholde Andreas Rasch-Christensen til kritikken. Her afviste han, at der var tale om plagiat:

»Der er mange lighedspunkter i to korte passager, og hvis der havde været tale om en videnskabelig artikel, havde jeg nævnt Asker Hedegaard Boye. Ikke som en kilde, jeg citerer direkte fra, men som en, jeg er beundrer af,« sagde han til BT og fortsatte:

»Jeg er en stor beundrer af Asker Hedegaard Boye, men det er meget groft at anklage mig for plagiat. Jeg er selv historiker og forsker, jeg er fuldstændigt uplettet, og jeg er uenig i, at det tilnærmelsesvis kan kaldes for et plagiat.«

Men flere kolleger har herefter henvendt sig til Asker Hedegaard Boye og gjort ham opmærksom på yderligere eksempler, hvor Andreas Rasch-Christensen tidligere har kopieret hans arbejde. Det beskriver Asker Hedegaard Boye i et nyt blogindlæg, som er publiceret tirsdag.

Skulle have kildeangivet

Han mener ikke, der kan være nogen tvivl om, at Andreas Rasch-Christensen burde have angivet, hvor han havde passagerne fra.

Jeg synes, at det er ubehageligt, at det arbejde, som jeg har lagt i de her ting, bliver stjålet.

Asker Hedegaard Boye

»Han skulle have angivet, at der var tale om et citat. Jeg kan ikke se, at der er andet at gøre. Ellers skulle han have brugt sine egne ord og sine egne analyser. Jeg synes, at det er ubehageligt, at det arbejde, som jeg har lagt i de her ting, bliver stjålet,« siger Asker Hedegaard Boye.

Der er tale om mindre passager – hvor går minimumsgrænsen for, hvor meget man må låne fra andre?

»Hvis man kan tale om en grænse, er den i hvert fald brudt. Det er ikke kun et spørgsmål om at blive plagieret ord for ord, men det er hele tanken bag, der er blevet planket. Det er sådan set ligegyldigt, om det er inden for journalistik eller forskningens verden – det er stadig forkert,« siger Asker Hedegaard Boye.

Erkender fejl

Andreas Rasch-Christensen erkender over for Journalisten, at han skulle have kildeangivet bedre, i bogen såvel som i sine analyser.

»Jeg vil ikke komme med bortforklaringer. Jeg har gjort dele af mit arbejde for dårligt, og det er kritisabelt, og det undskylder jeg for,« siger Andreas Rasch-Christensen.

Han understreger, at der ikke ligger nogen ond vilje bag.

»Jeg har ikke siddet og direkte copy-pastet. Det kan jeg sværge højt og helligt på.«

Andreas Rasch-Christensen mener, at en forklaring i forhold til hans blog kan være, at han ikke er så vant til genren og dermed ikke dygtig nok til den.

»Jeg skriver normalt videnskabeligt, hvor jeg skal dokumentere alt, hvad jeg skriver. Jeg har ikke været dygtig nok til at skrive i blog-genren, hvor der er nogle krav til kildeangivelser, jeg ikke har levet op til. Jeg har lært, at enten skal jeg sætte mig meget mere ind i, hvordan man skriver en blog, ellers skal jeg lade være,« siger Andreas Rasch-Christensen.

Ønsker ikke at tage snakken privat

Andreas Rasch-Christensen fortæller, at han har forsøgt at komme i kontakt med Asker Hedegaard Boye for at give ham en personlig undskyldning – uden held.

»Jeg vil voldsomt gerne tale med ham og give ham en undskyldning. Jeg har skrevet undskyld på mail, men han har ikke ønsket at tale med mig personligt,« siger han.

Asker Hedegaard Boye bekræfter, at han ikke har ønsket at diskutere sagen personligt med Andreas Rasch-Christensen, selv om han efter første blogindlæg modtog flere henvendelser fra ham.

»Jeg ønsker ikke at tage snakken privat. Det er ikke for at køre en personlig hetz mod Andreas Rasch-Christensen, men der er tale om så principiel en sag, at jeg har været nødt til at gøre opmærksom på det. Det drejer sig om flere tilfælde, hvor han har stjålet fra mit arbejde,« siger Asker Hedegaard Boye.

3 Kommentarer

Lars B. Jørgensen
10. APRIL 2015
@TG Kom nu ind i kampen, ffs.
@TG Kom nu ind i kampen, ffs. Der er da en verden til forskel på at citere fra et givent - officielt - pressemøde eller for den slags skyld referere artikler med en kildeangivelse og så på nærmest ordret at copypaste en håndskrevet blog/klumme, hvor indholdet er af analytiske karakter og har afsenderens unikke signatur.
Teddy Gehke
10. APRIL 2015
Diskussionen er interessant
Diskussionen er interessant set i lyset af, at Asker formentlig heller ikke har interviewet Vahid Halilhodzic eller deltaget i det pressemøde, hvor han blev spurgt til ramadanen. Eller talt om mentaltræner med Rodgers i Liverpool. Jeg gætter på, at han også har "planket" sine informationer et eller andet sted fra og formentlig en udenlandsk sportshjemmeside, somheller ikke bliver krediteret. Dette her sker dagligt inden for nyhedsformidlingen i Danmark, uden at de forurettede laver et kæmpestort nummer ud af det. Jvf. den evindelige diskussion mellem elektroniske og trykte medier, hvem der er fødekæde for hvem?
Flemming Sørensen
9. APRIL 2015
Andreas Rasch-Christensen;
Andreas Rasch-Christensen; lad nu være med at sige, at du ikke har copy-pastet. Det ville da være idiotisk at sidde og skrive mandens ord af ét for ét. Hvis du er et mandfolk, så bider du det i dig og siger pænt undskyld. Errare humanum est - men det er tåbeligt at fremture deri ...
Venlig hilsen
Flemming Sørensen