Kritisk sportsjournalistik

Sportsjournalister kritiserer ”latterlig” opfordring fra DBU-formand

DBU-formand Jesper Møller bør ikke blande sig i, hvad journalister spørger ind til, lyder det kritisk fra en række danske og internationale sportsjournalister. DBU mener, at Journalisten har misforstået formanden

Der blev løftet en del øjenbryn, da DBU-formand Jesper Møller i juni trådte op på scenen til Play the Game-konferencen i Odense, hvor nogle af verdens mest kritiske sportsjournalister var samlet.

Præsentationen handlede om det kontroversielle VM i fodbold i Qatar, og her understregede Jesper Møller, at ansvaret for den danske deltagelse i slutrunden ligger hos ham og den øvrige ledelse i DBU:

”Jeg synes, at medierne skal lade vores spillere være i fred og lade dem spille fodbold, når turneringen er gået i gang. Jeg ved ikke, om det kommer til at ske, men nu har jeg sagt det igen,” lød det fra talerstolen.

Men den slags udtalelser fra en forbundsformand kan fungere som kryptonit for kritiske sportsjournalister. Journalisten har talt med fem sportsjournalister fra konferencen, der fandt udtalelsen ”misforstået” eller problematisk.

En af dem er den tyske journalist Benjamin Best, der står bag en lang række kritiske dokumentarer om migrantarbejdernes kritisable arbejdsforhold i Qatar, som er blevet vist i landsdækkende tysk fjernsyn.

”Det er latterligt sagt. Der er pressefrihed, så vi skal kunne stille dem alle spørgsmål. Det er en del af deres job at svare på spørgsmål, også hvis de ikke kan lide dem,” siger Benjamin Best, der desuden sad ved siden af Jesper Møller på scenen, fordi han også holdt sit eget oplæg om Qatar.

Trods henvendelser fra Journalisten til DBU siden slutningen af juni har Jesper Møller ikke ønsket at svare på kritikken i denne artikel.

I stedet har DBU’s kommunikationsafdeling sendt skriftlige svar, som vi kommer tilbage til.

Det kan ærgre mig, at organisationer i sportens verden føler, at spørgsmål er farlige.
Jeppe Laursen Brock, journalist på Politiken

New York Times-sportsjournalisten Tariq Panja var også med til konferencen, og på journaliststandens vegne kan han være bekymret for, at sportsjournalister vil respektere den form for opfordring:

”Der er sikkert mange sportsjournalister, der er enige med ham, fordi de dækker sport og føler, at de er en del af holdet. Det er især mentaliteten i den del af industrien, hvor man dækker de nationale hold, og landets journalister er afsted med holdet,” mener han.

”Men med noget som Qatar, der er så kontroversielt, så er det altså meget svært ikke at retfærdiggøre den slags spørgsmål,” fortsætter han.

Qatar og sportswashing

Om lidt over en måned går verdens allerstørste fodboldstjerner på banen til et dybt kontroversielt VM i Qatar.

I juni deltog Journalisten i konferencen Play the Game i Odense, hvor der blandt andet var fokus på sportswashing og manglen på kritisk sportsjournalistik.

Læs også de øvrige historier:

Hitler, Qatar, Putin og Los Angeles har noget til fælles, der skriger på et kritisk blik. Er sportsjournalistikken klar til det?

TV 2-chefs ord om sportsjournalistik får kritik for at sende et ”ærgerligt signal”

Han har selv prøvet noget lignende i forbindelse med en kamp mellem Chelsea og Newcastle tidligere i år på Stamford Bridge, hvor det netop var kommet frem, at Saudi Arabien havde henrettet 81 mennesker på bare en dag.

Newcastle er ejet af en saudisk fond, så Tariq Panja bragte det op på et pressemøde med Newcastles træner.

”Der var journalister i det rum, der ikke syntes, det var passende, at jeg stillede det spørgsmål,” siger han med en del undren i stemmen.

Træneren for Newcastle sagde, at han er fodboldtræner og derfor ikke forholdt sig til den slags spørgsmål.

”Men så snart du er værktøj for en stat som Saudi Arabien, så må du forvente den form for spørgsmål,” mener Tariq Panja.

Ville aldrig ske i politik

Den tyske journalist Hajo Seppelt, der står bag en lang række af de store journalistiske dopingafsløringer gennem tiden, giver ham ret:

”Det er ikke en formand for et forbunds opgave at bede om det. Journalister skal selv bestemme, hvad de vil spørge om, og enhver spiller har ret til at sige, at de ikke vil tale om det. Men på forhånd at bede om, at man ikke stiller spørgsmål? Altså, undskyld mig, hvorfor er vi her så?” siger Hajo Seppelt.

Han ser det som et generelt problem i sportens verden.

”Ved en politisk pressekonference ville ingen turde sige til journalister: Vær søde at lade være med at stille den slags spørgsmål. Hvorfor sker det i sport? Hvorfor tror folk, at de kan slippe afsted med det?” lyder det retorisk fra Hajo Seppelt.

Danske Jeppe Laursen Brock fra Politiken synes også, at det sender et uheldigt signal:

”Det kan ærgre mig, at organisationer i sportens verden føler, at spørgsmål er farlige. Og det mener jeg jo ikke, at spørgsmål er,” siger han.

Hvis for eksempel en dansk fan anholdes i Qatar, eller et regnbueflag konfiskeres, så vil det ifølge Jeppe Laursen Brock være nærliggende at spørge de danske repræsentanter ind til det.

”Skulle jeg så ikke måtte spørge en dansk spiller, hvad de synes om det?” spørger Jeppe Laursen Brock retorisk.

Han tilføjer, at man selvfølgelig skal respektere, hvis spillerne ikke har en holdning.

”Vi kan jo ikke forvente, at de har en holdning til alting. Men jeg mener jo bare aldrig, at det kan være farligt at spørge – og heller ikke under et VM,” siger han.

Jesper Møller vil ikke stille op

Selv om Jesper Møller fra scenen sagde, at Qatar-relaterede spørgsmål skal rettes mod ledelsen, har det ikke været muligt at få ham til at svare på Journalistens spørgsmål.

Som tidligere nævnt har Journalisten siden slutningen af juni forsøgt at få et interview med Jesper Møller, hvor vi kunne forelægge kritikpunkterne. Det har DBU’s kommunikationschef, Jakob Høyer, afvist.

Blandt andet ville Journalisten gerne spørge Jesper Møller, om han er modstander af kritiske spørgsmål til spillerne, og hvorfor DBU’s ledelse skal blande sig i, hvad journalister spørger ind til under en slutrunde.

DBU-kommunikationschef Jakob Høyer svarer selv på skrift:

”På spørgsmålet om, hvorvidt Jesper Møller er modstander af kritiske spørgsmål til pressen, er dette taget ud af en sammenhæng. Vi havde selv en ansat til stede, og præsentationen er også tilgængelig online på Play the Games hjemmeside. Jesper Møller taler om, hvem medier skal stille til ansvar og i den forbindelse stille kritiske spørgsmål om VM i Qatar. Det er som tidligere nævnt DBU, DBU’s ledelse og FIFA – og altså ikke spillernes ansvar.”

Han afviser også, at DBU vil blande sig i, hvad der spørges ind til ved en slutrunde.

Efter svaret fra DBU har Journalisten igen kontaktet to af de fem journalister, der forholder sig kritisk til udtalelsen fra Jesper Møller på Play the Game-konferencen.

Håber på tilpas uopdragne journalister

Vi har også fremsendt linket til videoen fra Jesper Møllers oplæg, hvor man 33:28 inde i klippet siger ordene.

Journalist Nicklas Degn fra Radio4, som også var til stede ved konferencen, svarer:

”Selvfølgelig kan man da tolke det, som at han frabeder sig spørgsmål til spillerne. Det er jo det, han siger, som man også kan høre på lydoptagelsen. Men fint, hvis det ikke er det, han mener,” lyder det.

Jeppe Laursen Brock tolker det som en meget klar opfordring, når det kommer fra allerhøjeste sted i DBU, nemlig formanden.

Og hvis det er sådan, at DBU skal stå på mål for alt Qatar-relateret, så vil han gerne anmode DBU om at stille topchefer til rådighed for pressen under slutrunden:

”Så må de sende Jesper Møller, Peter Møller og Jakob Jensen til presseseancerne. Hvis de vil skærme spillerne mod de åbenbart farlige spørgsmål, må de sørge for selv at stå der,” siger han.

Jeppe Laursen Brock tilføjer også, at han som udgangspunkt ikke forestiller sig, at spillerne hele tiden skal forholde sig til spørgsmål om Qatar. Men hvis der for eksempel sker anholdelser af danske fans eller lignende, så vil det ifølge ham være oplagt at spørge spillerne, som repræsenterer Danmark.

Han tror heller ikke, at Jesper Møllers udtalelser vil få en effekt hos den danske journaliststand.

”Der tror jeg, vi er tilpas uopdragne til at stå fast på det,” siger han.

0 Kommentarer