Sportsjournalister får penge fra spilfirma

Danske Sportsjournalister har en samarbejdsaftale med det udenlandske spilfirma Betsafe, der er anklaget for at reklamere ulovligt. Det beklikker journalisternes uafhængighed, siger konkurrenten Danske Spil. Formanden for Danske Sportsjournalister ryster på hovedet.

Danske Sportsjournalister har en samarbejdsaftale med det udenlandske spilfirma Betsafe, der er anklaget for at reklamere ulovligt. Det beklikker journalisternes uafhængighed, siger konkurrenten Danske Spil. Formanden for Danske Sportsjournalister ryster på hovedet.

SAMARBEJDE. Foreningen Danske Sportsjournalister får årligt et ukendt beløb fra spilfirmaet Bet­safe. Det sker som del af en samarbejdsaftale, hvor Betsafe til gengæld får en fremtrædende plads på Danske Sportsjournalisters hjemmeside med deres logo og pressemeddelelser.

Hos Betsafes konkurrent Danske Spil undrer man sig over samarbejdet:
»Jeg synes, at journalisterne bør holde sig for gode til sådanne samarbejder,« siger kommunikationschef Thomas Rørsig.

Han påpeger, at Betsafe er anklaget for ulovligt at reklamere for udenlandske spilletjenester i danske medier. Selv om der er vedtaget en ny spillelovgivning, der åbner op for udenlandske spiludbydere, er den ikke trådt i kraft endnu, og Bet­safe har reklameret i danske medier i flere år.
»En sådan aftale skaber vel en eller anden form for sympati og stiller spørgsmålstegn ved uafhængigheden hos journalisterne. Vi har set, hvordan de aviser, der solgte annonceplads til ulovlige spilreklamer fra udlandet, havde en tendens til ikke at skrive om problemstillingen,« siger Thomas Rørsig.

Formanden for de cirka 600 medlemmer i foreningen, Andreas Kraul, kan ikke se problemstillingen. Han understreger, at Betsafe først får annoncer i Danske Sportsjournalisters medlemsblad, når spillelovgivningen bliver ændret og gør det lovligt.

Han mener ikke, at aftalen, der blev indgået i foråret, kan skabe tvivl om medlemmerne af foreningens uafhængighed.
»Jeg vil ikke ind på, hvad der er lovligt, og hvad der ikke er lovligt. Men jeg mener, at det er en meget grov påstand, at alle sportsjournalister skulle være i lommen på Betsafe på grund af den aftale. Det svarer til, at alle journalister var i lommen på det forsikringsselskab, som giver rabat til journalistforbundets medlemmer. Jeg kan virkelig ikke se, hvordan det her skulle influere nogen,« siger Andreas Kraul, der påpeger, at Danske Spil selv har haft et samarbejde med Danske Sportsjournalister tidligere, og Danske Spil gav stort set lige så mange penge, som Betsafe gør.

Thomas Rørsig fortæller, at samarbejdet mellem Danske Sportsjournalister og Danske Spil handlede om de såkaldte tendenstip. Det vil sige, at hvis en kamp var aflyst, hjalp journalisterne med at afgøre, om den skulle være 1, X eller 2 på tipskuponen. Det fik foreningen et årligt beløb for, og Thomas Rørsig fortæller, at aftalen blev opsagt, fordi Danske Spil ikke længere havde brug for tendenstip.

0 Kommentarer