I Lynge på Sjælland ligger firmaet Wiborg Marketing. En mangegrenet forretning, der befinder sig i den zone, hvor begivenheder arrangeres, så de er egnede til at slå igennem det danske mediebillede. Wiborg Marketing tilbyder alt fra PR til events, kampagner – og sport marketing: “Vort udgangspunkt er ofte tv-transmitterede sportsbegivenheder,” som det hedder i firmaets præsentation. Direktøren hedder Kim Wiborg, og han blev midt i august vidne til, at en af hans forretninger blev gjort til genstand for en opmærksomhed, der ikke indgik i hans planer. “Jeg forstår ikke, at der skal være al denne polemik,” siger Kim Wiborg til JOURNALISTEN. “Vi har lavet et program af høj journalistisk kvalitet, det må være det vigtigste.”
Ingen kontrol ‘Polemikken’ er opstået, efter at DR-Sporten søndag den 13.august viste et indslag med håndboldspillerne Anette Hofmann og Janne Kolling. I indslaget bar spillerne reklametrøjer fra telekommunikationsfirmaet Fujitsu-Siemens. Indslaget var det første i en række på seks indslag, som Kim Wiborg har solgt til DR. Dagbladet B.T. kunne et par dage senere fortælle, at Fujitsu-Siemens havde betalt penge til produktionen af indslaget med håndboldpigerne. Dermed er DRs sponsorregler blevet udfordret. Reglerne blev ellers strammet i efteråret 1999, som en del af DRs ‘imagepleje’ som generaldirektør Christian Nissen formulerede det. DRs programmer skulle have øget ‘troværdighed og integritet’ fastslog han over for JOURNALISTEN. Men DR har bestemt ikke haft travlt med at undersøge de økonomiske forhold bag indslaget med håndboldpigerne. “Jeg har ikke på noget tidspunkt vist DR et budget, hvor det fremgår, at Fujitsu-Siemens har givet produktionstilskud til programmet,” siger Kim Wiborg – og tilføjer. “DR har heller ikke spurgt, hvordan jeg har finansieret det.” Havde DR spurgt, havde de fået en forklaring, som nok havde fået redaktionschef Jan Rosendahl til at tænke sig om en ekstra gang, inden han sagde ja til indslaget med håndboldpigerne. “Efter jeg havde lavet en aftale med DR om at levere en række små programmer, talte jeg med Janne Kolling, som var en af dem, der skulle være med i et indslag. Hun spurgte hvilke sponsorer, der måtte eksponeres i indslaget. Om det for eksempel var i orden, at Fujitsu-Siemens, hvor hun er ansat, blev eksponeret,” siger Kim Wiborg. Derpå kom der en aftale i stand mellem Wiborg Marketing og Fujitsu-Siemens.
Styr på indholdet – næsten På DR-Sporten forholder man sig ikke til finansieringen – kun til indholdet i indslaget. “Vi fik et tilbud på nogle indslag, som vi så har købt ude i byen. Det har jeg ingen problemer med,” siger sportschef Jørgen Steen Nielsen til JOURNALISTEN. Han kan ikke se, at DR har gjort noget forkert. “Der foreligger jo ikke en aftale mellem producenten og os om, at indslaget skulle laves med sponsorat. Det kan da godt være, at prisniveauet på indslagene var lavt – men ikke bemærkelsesværdigt lavt, så det spekulerede vi ikke over.” Heller ikke redaktionschef Jan Rosendahl, der har forhandlet aftalen på plads med Kim Wiborg, kan se noget stort problem. “Det her er et grænsetilfælde. Der har været en sponsor inde og betale en del af programmet for at få sit navn eksponeret i indslaget. Men jeg har min garanti for, at der ikke har været nogen inde og pille i indslaget. For den journalist, der har lavet det, kender jeg udmærket,” siger Jan Rosendahl. Spørgsmålet er, om garantien holder. Det står nemlig klart, at det ikke kun er rent journalistiske kriterier, der har styret hele indslagets indhold. Kim Wiborg forklarer til JOURNALISTEN, at han sørgede for, at rammerne til indslaget var i orden. At der for eksempel ikke var uhensigtsmæssige kommercielle forhold, som støjede. Med andre ord: At håndboldspillerne for eksempel ikke stillede op med en vrimmel af logoer på brystet, men kun Fujitsu-Siemens. Kim Wiborg sørgede også for, at de to håndboldpiger var iklædt noget tøj, der gjorde sig æstetisk godt. “Det er vigtigt for dem selv, for indslaget og for alle andre implicerede,” siger Kim Wiborg. Han understreger, at Fujitsu-Siemens ikke har styret indslagets indhold. “Fujitsu-Siemens har ikke haft nogen som helst indflydelse på, hvordan deres navn skulle præsenteres på skærmen. Men de har givetvis haft en berettiget forventning om, at de blev synlige. Ellers ville de vel ikke betale,” siger Kim Wiborg. Og den logik holder. Direktør i Fujitsu-Siemens Karsten Madsen: “Vi betaler for at få vist vores logo. Og jeg går da ud fra, at produktionsselskabet har taget specielle hensyn til, at vi skal have vist vores ting – det er derfor, vi betaler,” siger Karsten Madsen og tilføjer. “Vi har været meget glade for aftalen.”
Uigennemskuelig økonomi Kim Wiborg mener, det er helt umuligt at forestille sig, at DR skulle kunne kontrollere, hvem der har interesser i et indslag. “Jeg kender ikke alle detaljer i DRs interne regler for sponsorering, men det er vanskeligt at forestille sig, at DR skulle kunne gennemskue hvilke kommercielle interesser, der gemmer sig bag de programmer, de køber og sender,” siger Kim Wiborg. “Den slags her foregår jo på alle niveauer hele tiden.” Den melding bekræftes over for JOURNALISTEN af flere DR-kilder på højt niveau. Blandt andre sportschef Jørgen Steen Nielsen. “Vi har ingen chancer for at vide, hvordan økonomien bag indslagene hænger sammen,” siger han. Dermed erkender han også, at det er svært – hvis ikke umuligt – at gennemskue, om DRs sponsorregler bliver overholdt. JOURNALISTEN ville gerne have talt med generaldirektør Christian Nissen, men han ønsker ikke at kommentere sagen, der nu skal undersøges af DRs egne jurister for at afgøre, om sponsorreglerne er overtrådt.
|
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.