Der er delte meninger internt på Politiken om avisens undskyldning til muslimske organisationer. »Nogle synes, det er genialt, andre synes, det er mindre genialt,« siger Tøger Seidenfaden til Journalisten.dk.
Siden Politiken sent i nat sagde officielt undskyld for at have krænket muslimer ved offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne, er det væltet frem med kritikere. I formiddag holdt Politiken et internt møde, hvor chefredaktør Tøger Seidenfaden fortalte om sine bevæggrunde for at give undskyldningen.
Her var der også mulighed for, at medarbejderne kunne diskutere beslutningen, og det var delte meninger, der kom til orde.
»Debatten var såmænd ikke meget anderledes end i resten af samfundet. Nogle synes, det er genialt, og nogle synes, det er mindre genialt,« siger Tøger Seidenfaden til Journalisten.dk.
Tillidsrepræsentant på Politiken Lars-Bo Larsen bekræfter, at der var delte meninger i forhold til beslutningen. Men ligesom Tøger Seidenfaden ser han mødet som en intern begivenhed og vil derfor ikke citere direkte fra mødet.
Som tillidsrepræsentant ser Lars-Bo Larsen synes ikke, der er noget galt med Politikens beslutning.
»Det vigtigste for mig er, at avisens holdninger ikke bliver blandet sammen med journalisternes arbejde. Og det, mener jeg ikke, sker i det her tilfælde,« siger han til Journalisten.dk.
Tøger Seidenfaden havde forventet, at undskyldningen ville skabe debat, men er alligevel overrasket over nogle af reaktionerne. Han synes, der er mange, der misser historiens substans i deres kritik.
»Nyheden i historien er jo, at vi har en medpart, som vi bliver enige med og nu ser sagen som afsluttet og ser fremad,« siger han.
Han mener, at selve Politikens undskyldning ligger helt på linje med den undskyldning, Jyllands-Posten tidligere har givet.
»Substansen i vores undskyldning er helt tilsvarende Jyllands-Postens. Så derfor virker nogle af Jyllands-Postens udmeldinger lidt hykleriske,« siger Tøger Seidenfaden.
Jyllands-Postens chefredaktør Jørn Mikkelsen sammenligner din undskyldning med Neville Chamberlains handlinger (hvor han afstod landområder til Nazi-tyskland i håb om fred) i 1938. Hvad synes du om det?
»Taler det ikke bare for sig selv? Jeg har i hvert fald ikke flere kommentarer til det.«
Tøger Seidenfaden mener også, at flere af Christiansborg-politikernes udmeldinger i dag, »bærer præg af autopilot«.
Da Tøger Seidenfaden for et halvt år siden offentliggjorde Jægerbogen førte det også til intern diskussion. Se tv-indslag her fra Politikens 125 års fødselsdagsfest.
6