Splid mellem Cavling-makkere: Det er vanvittigt og direkte usandt

Citatet er taget ud af kontekst, lyder forsvaret fra Jakob Priess, der i dokumentaren siger, at journalisterne havde tænkt sig at karaktermyrde Peter Brixtofte

”Vi sætter os ned og har tænkt os at karaktermyrde Peter Brixtofte. Det er målet.”

Sådan lyder det fra forhenværende B.T.-journalist Jakob Priess i en ny dokumentar på DR, der handler om Venstre-politikeren Peter Brixtoftes storhed og fald.

I 2002 modtog Jakob Priess sammen med journalist Morten Pihl Cavling-prisen for deres arbejde på B.T., hvor de løftede en stor del af afsløringerne af Peter Brixtoftes forvaltning af kommunen og dens økonomi.

Men udlægningen i dokumentaren er ”helt vanvittig”, siger Morten Pihl, der i dag er journalist på Jyllands-Posten og siden har modtaget yderligere to Cavling-priser.

”Det er direkte usandt. Det beklikker min troværdighed, og det vil jeg ikke have siddende på mig. Det er ikke det, mit journalistiske virke afspejler,” siger han til Journalisten.

”Helt vanvittigt”

Det daværende makkerpars første artikel ramte forsiden af B.T. den 6. februar 2002. Her kunne man ude foran landets kiosker på spisesedlerne læse rubrikken ”Drak for 150.000 på et døgn”. Historien handlede om, at Peter Brixtofte på skatteydernes regning havde bestilt dyr rødvin på en restaurant, der var tilknyttet Farum Boldklub, som han selv var aktionær i.

I de efterfølgende uger fulgte makkerparret op med mange flere historier om kritisabel forvaltning af kommunens penge, men det var hverken ambitionen at karaktermyrde eller vælte Peter Brixtofte, siger Morten Pihl om ordlyden i den nye dokumentar:

”Sådan arbejder jeg ikke, og det gjorde jeg heller ikke dengang. Det synes jeg bare, at jeg er nødt til at sige åbent. Det er helt vanvittigt, at man kan finde på at sige sådan noget. Der er forhåbentlig ingen journalister i Danmark, der sætter sig for at karaktermyrde nogen. Det er fakta, vi bygger vores ting på, og ikke så meget andet,” siger han.

Bakkes op af redaktør

Han bakkes op af Tage Otkjær, som dengang var redaktør på B.T.. Han siger, at der ”bestemt ikke” redaktionelt blev brugt vendinger om, at Peter Brixtofte skulle karaktermyrdes:

”Overhovedet ikke. Vi var opsat på at frembringe så meget fakta som muligt om, hvad der foregik i Farum, og få det fremlagt på den mest overbevisende måde,” siger Tage Otkjær.

Tredobbelt Cavling-vinder kritiserer påstand i dokumentar: Direkte usandt Sådan så B.T. ud, da Morten Pihl og Jakob Priess udgav den første artikel som makkerpar. Foto: Nf/Ritzau Scanpix

Tage Otkjær tilføjer, at Jakob Priess’ udtalelser ”må bero på en erindringsforskydning”.

Jakob Priess står inde for sine udtalelser i dokumentaren, men synes også, at dokumentaristerne bag har taget citaterne ud af en kontekst. Over for Journalisten indleder han med at sige, at udtalelserne står for egen regning:

”Du skal endelig ikke drage Morten Pihl eller Tage Otkjær ind i at have sagt til citat, at de ville karaktermyrde Peter Brixtofte,” siger han.

Sagde det ikke ordret

Ifølge Jakob Priess bliver han i dokumentaren spurgt ind til de to journalisters strategi i forbindelse med udgivelsen af artiklerne. Ifølge Jakob Priess havde de tre historier klar til at blive bragt, hvoraf en var historien om vinforbruget, og de andre var tungere økonomiske historier, der handlede om købet af Rørmosegaard, og at Farum Kommune betalte overpris for nogle pensionistrejser, der var købt gennem Alletiders Rejser.

”Vi besluttede os for, at hvis det skulle virke, skulle vi bringe vinhistorien først, fordi vi skulle pille glorien af manden,” lyder forklaringen på citatet fra Jakob Priess.

Men sagde I dengang ordret, at I ville begå et karaktermord på Peter Brixtofte?

”Nej, og det er derfor, jeg ikke siger, at vi vil lave et karaktermord. Jeg siger, at vi havde tænkt os at karaktermyrde, og det er noget andet: At vi ville pille fernissen af den her person, som kunne gå på vandet og var blevet rost for Farum-modellen, som også var blevet rost fra Folketingets talerstol.”

Altså handler citatet ifølge Jakob Priess om, hvordan man prioriterede afsløringerne redaktionelt, og hvordan man fik dem til at ”flyve bedst”. Derfor understreger han også, at Morten Pihl ”helt sikkert ikke” har sagt noget om et karaktermord.

Jakob Priess fortæller til Journalisten, at han fik dokumentaren til gennemsyn, hvor han også påpegede over for dokumentaristerne, at citatet var taget ud af kontekst. Han gav dog dokumentaristerne lov til at bringe citatet, som allerede kørte i trailere i fjernsynet, da han godt kunne stå inde for det.

Journalisten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra producenterne bag dokumentaren.

0 Kommentarer