Spion-czar: USA brugte aflytning til at forhindre angreb på Jyllands-Posten

Omstridt overvågningssystem blev brugt i 2009 til at forhindre terrorangreb på Jyllands-Posten, siger USA's nationale efterretningsdirektør James Clapper

Det omstridte overvågningssystem PRISM blev angiveligt i 2009 brugt til at forhindre et terrorangreb på Jyllands-Posten, skriver Information.

Det er USAs nationale efteretningsdirektør, den såkaldte "efterretnings-czar", James Clapper, der omtaler angrebsplanerne mod Jyllands-Posten i et interview med MSNBC efter de seneste dages afsløringer af omfattende amerikansk overvågning og aflytning bl.a. via PRISM-systemet.

James Clapper nævner i interviewet planerne mod Jyllands-Posten som et af to konkrete eksempler på, hvordan PRISM bliver anvendt:

"Et andet eksempel, der også fandt sted i 2009, involverede en af gerningsmændene bag Mumbai-bomberne i Indien, David Headley. Og vi forhindrede et angreb mod et dansk nyhedsmedie baseret på den samme type informationer", sagde James Clapper.

Læs: Udskrift af hele interviewet

Der er dog rejst tvivl om, hvorvidt denne påstand er korrekt.

Retsdokumenter, der er fremlagt af amerikanske ProPublica viser, at David Headley allerede i slutningen af 90'erne samarbejdede med amerikanske myndigheder, og at han muligvis indledte et samarbejde med CIA allerede kort tid efter terrorangrebet den 11. september 2001.

0 Kommentarer