Spindoktorer slår hårdere

 

 

To gange er VK-regeringens spindoktorer gået over stregen. I sidste uge flyttede Michael Kristiansen endnu engang grænserne i et personligt angreb på en journalist. Regeringens medierådgivere er blevet barskere – og mere professionelle.

Er der simpelthen ikke en bundgrænse for hvor lavt du vil synke i dine konstante angreb. Enten skriver du decideret imod bedre vidende, og dermed mere manipulerende og rockeragtig end dem, du anklager, eller også er du bare dum, og det havde jeg nu aldrig troet om dig.

Ovenstående er det fulde indhold af en mail sendt fra Statsministeriets pressechef, Michael Kristiansen, til den politiske redaktør på Børsens Nyhedsmagasin, Thomas Larsen.

En klumme i gratisavisen metroXpress har fået Michael Kristiansen til at skrive med knyttede næver. Klummen er stærkt kritisk over for regeringens medierådgivere, kaldet spindoktorer. Det er ikke første gang, at journalisten Thomas Larsen skriver kritisk om spindoktorer.

Nu har Michael Kristiansen fået nok.

Først sender han den vrede mail, og et par dage senere optræder Michael Kristiansen selv som klummeskribent i metroXpress. Overskriften hedder "Besat af spin" og indledes således:

For journalist Thomas Larsen er kampen mod regeringens medie-rådgivere åbenbart ved at udvikle sig til en personlig besættelse…

Herefter forklarer Michael Kri-stiansen gratisavisens læsere, at Thomas Larsen fordrejer sandheden, ikke har den basale viden i orden, taler mod bedre vidende og kynisk. Endelig fremfører han en massiv kritik af Thomas Larsens evner som forfatter.

Der findes således snart ikke den toppolitiker, der ikke har fået udgivet en hyldestbog skrevet med hjælp fra hans sirlige hånd. For så snart det gælder de reelle magthavere, gemmes den kritiske pen væk.

Michael Kristiansen prøver angiveligt at stoppe Thomas Larsens angreb på spindoktorer. Men i stedet har han givet den politiske redaktør fra Børsens Nyhedsmagasin endnu et kort på hånden:

"Han går fuldstændig personligt efter mig og min integritet. Jeg har skrevet om det her fænomen siden midten af 90erne og har hele tiden prøvet at dække det principielt. Hele hans udgangspunkt er forkert," siger Thomas Larsen.

"Michael Kristiansens måde at reagere på er et godt eksempel på en ny og mere brutal måde at være spindoktor på," mener Thomas Larsen.

Thomas Larsens påstand er, at spindoktorerne i den nye regering opfører sig anderledes end i Nyrups regeringstid.

Det giver en lang række politi-ske journalister og tidligere spindoktorer ham ret i. En gennemgående karakteristik er, at spindoktorerne er blevet mere professionelle.

Men så stopper enigheden også. Nogle mener, at spindoktorerne bare er blevet mere ivrige, og hele diskussionen er overdrevet. Mens andre kritiserer spindoktorerne for at være brutale og ligefrem prøve at forhindre journali-ster i at gøre deres arbejde.

 

"Tøsedreng"
Michael Kristiansen fortryder på ingen måde mailen og klummen, selv om han kalder mailen "en ren personlig kommentar".

"Klummen er udtryk for, at der også er en grænse for, hvor meget sludder og vrøvl man skal finde sig i," siger Michael Kristiansen og benytter lejligheden til at kritisere Thomas Larsen en gang til.

Thomas Larsen og Michael Kristiansen har tidligere været samarbejdspartnere i starten af 90erne, da de skrev to portrætbøger om Poul Schlüter og Niels Helveg Petersen. Men efter Helveg-bogen skiltes deres veje. Tanken om et personligt opgør er nærliggende, men det afviser begge.

Michael Kristiansen mener bare, at man skal kunne tage mosten som kritisk journalist.

"Hvis man skriver klummer og analyser, hvor man angriber nogen, skal man være klar til at få svar på tiltale. Jeg synes, det er mimoseagtigt. Jeg synes, han er en tøsedreng – og det må du gerne citere mig for," siger statsministerens spindoktor.

Thomas Larsen ser helt anderledes på sagen.

"Jeg har fulgt spindoktorerne gennem mange år. Og man kan konstatere, at de nye spindoktorer siden regeringsskiftet i flere omgange er blevet grebet i magtmisbrug. Denne gang er pressechefens angreb i sig selv så grove, at det giver bagslag. Man kan sige, at masken er faldet," siger Thomas Larsen.

 

Flere lunser
De tidligere fejltrin, som Thomas Larsen henviser til, er to konkrete sager. Først ringede fødevareministerens spindoktor til B.T. for at sætte en kritisk kilde i et dårligt lys. B.T.-journalisten valgte, ærgerligt nok for spindoktoren, at skrive historien om spindoktoren i stedet for om kilden.

Derefter brød integrationsministerens spindoktor alle spilleregler. Han blev fra flere sider beskyldt for at true en kritisk kilde til tavshed.

Begge sager er undskyldt og beklaget af regeringen.

Men ikke glemt.

"Det er to meget klare eksempler på, at spindoktorerne forsøger at bestemme mere," mener David Trads, der er chefredaktør på Dagbladet Information og tidligere blandt andet har været leder af Jyllands-Postens Christiansborg-redaktion.

"Allerførst er det væsentligt ikke at overdrive deres indflydelse. De har stor indflydelse på dårlige journalister. Men ikke særlig stor over for gode. Når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at de har haft succes med at styre pressen," mener David Trads.

Han oplever, at spindoktorerne i stigende grad uddeler "lunser" i form af solohistorier til medier og samtidig "lukker af", når en journalist vil have kommentarer til en negativ historie.

"Det er vilkårene. Men jeg vil gerne understrege, at de er blevet hårde og kyniske – og det er jo også det, de får deres høje løn for," siger han.

"De, der er i den nye regering, er simpelthen dygtigere," siger chefredaktøren på Information, der stadig er flittig gæst på Chri-stiansborg.

Spindoktoren Michael Kristiansen erkender tøvende, at han og kollegerne er blevet mere professionelle.

"Samtidig er der mere fokus på området," mener han.

Spindoktorerne er blandt andet begyndt at koordinere indsatsen på tværs af ministerierne. Når regeringens koordinationsudvalg bestående af de mest magtfulde politikere mødes, så holder spindoktorerne møde først.

"Det handler primært om at holde hinanden orienteret," siger Michael Kristiansen.

Sådan ser den politiske redaktør på Børsen, Frank Korsholm, ikke på sagen.

"De advarer hinanden, hvis de støder på en journalist, som er havnet i det forkerte ministerium. Det er betænkeligt, da de jo er ansat til at betjene ministeriet og ikke partierne," siger han.

 

"What's new?"
Frank Korsholm mener, at mange af spindoktorerne misforstår deres rolle og misbruger den større magt, de har fået.

"Jeg har oplevet, at vi ikke kan få interview med finansministeren, fordi han har fået dårlig presse i Børsen. Vi blev lagt på is," siger Frank Korsholm.

"Kun i de tilfælde, hvor der er et godt budskab eller et godt billede, er ministeren til rådighed. Hvis det er en dårlig sag, holder de ministeren væk," siger han.

Den kommentar får Michael Kristiansen til småklukkende at sige: "What's new pussycat?"

"Hvis en politiker har valget mellem en dårlig sag og en god sag, hvad tror du så, han vælger?" lyder replikken fra Michael Kristiansen.

Han er hurtig, men han er godt klar over, at der grænser for, hvor brutal en spindoktor kan være. De to sager om regeringens spindoktorer var uheldige. Angrebet mod Thomas Larsen er noget andet, siger han flere gange.
"Det er en særlig sag," gentager han.

Spørgsmålet er så, hvordan Michael Kristiansen håndterer "en særlig sag". Vil han behandle Thomas Larsen anderledes fremover, når den politiske redaktør skal have hjælp i Statsministeriet?

"Det vil jeg nok ikke," svarer Michael Kristiansen langsomt.

-"Nok ikke?"

"Nej, det vil jeg ikke. Det ligger mig fuldstændig fjernt at skulle gøre det sværere for nogle journalister," siger Michael Kristiansen.

Læs også: Spin giver bagslag

 

0 Kommentarer