Spindoktor i aktion

En kritisk embedsmand blev en tand for højrøstet efter Fødevareministeriets smag. Ministerens pressesekretær begyndte at sprede rygter om embedsmanden til pressen.

En kritisk embedsmand blev en tand for højrøstet efter Fødevareministeriets smag. Ministerens pressesekretær begyndte at sprede rygter om embedsmanden til pressen.

"Hej, det er Carsten Møller. Jeg har et par ting om Jørgen Højmark, der vil interessere dig. Så ring til mig på …."

Beskeden på B.T.-journalist Pia Junøs telefonsvarer var fra Fødevareministeriets pressesekretær, Carsten Møller. Den lå på båndet samme dag, som direktøren i Fødevareregion København, Jørgen Højmark, i B.T. kritiserede nye besparelser på kontrollen med fødevarer. B.T.-journalisten fulgte opfordringen og ringede tilbage.

"Jeg tænkte: "Det kan ikke passe". Jeg havde aldrig været ude for noget lignende. Jeg troede ikke, den slags eksisterede," siger Pia Junø, der har dækket forbrugerstof og fødevarer under fire forskellige ministre.

I telefonen fik hun blandt andet at vide, at Jørgen Højmark var SFer, at han var politisk udpeget, og at han selv i en rapport havde anbefalet, at man godt kunne spare på kontrollen med bakterier i mad. Tre påstande, Højmark selv benægter.

Jørgen Højmark er kendt for at sætte svinske restauranter til offentligt skue, når kontrollen finder for mange bakterier i køkkenet. En metode, restaurationsbranchen har betegnet som gabestok.

I stedet for at bringe historien om den socialistiske fødevarekontrollant, bragte B.T. historien om spindoktorens telefonbesked.

"Jørgen Højmark er ude i et politisk ærinde. Det synes jeg, du skulle bore i. Det er da interessant, det jeg siger om Jørgen Højmark. Er det ikke interessant?" spurgte Fødevareministeriets pressesekretær, Carsten Møller, ifølge B.T..
Efter snakken med pressesekretæren var Pia Junø ikke i tvivl om, at det var den historie, hun skulle bringe.

"Jeg forventer, at spindoktorer er fagligt dygtige og går efter sagen, ikke personen. Det her var så groft, så uanstændigt, at det skulle frem. Enkelte af mine kolleger har sagt, at det var modigt. Det synes jeg nu ikke. Det var helt naturligt."
Pia Junø har fulgt op på historien i flere artikler. Men selv om hun også har interviewet fødevareminister Mariann Fischer Boel, er det endnu ikke lykkedes at få ministerens svar på spørgsmålene om, hvorvidt hun bifalder pressesekretærens metoder – og om det i øvrigt er forkert at være SFer.

"Ministeren lovede at melde tilbage, når hun havde talt med Carsten Møller, men det gjorde hun aldrig," fortæller Pia Junø.

Carsten Møller er hentet til Fødevareministeriet fra et job i Venstres sekretariat på Christiansborg. Han siger til JOURNALISTEN, at han er "frygteligt ked" af sagen, men ønsker ikke at kommentere den nærmere.

 

0 Kommentarer