Spin indtager nyhedsstrømmen

Den moderne journalist bliver mere afhængig af spindoktorer og pr-folk. Det flytter fokus fra indhold til proces i dansk politik, siger forfatter til ny bog.

Den moderne journalist bliver mere afhængig af spindoktorer og pr-folk. Det flytter fokus fra indhold til proces i dansk politik, siger forfatter til ny bog.

En undersøgelse fra universitetet i walisiske Cardiff viser, at en større og større del af nyhedshistorierne i de store dagblade stammer direkte fra kommunikations- og pr-medarbejdernes skriveborde. »Pressens patent på formidling er ophørt,« skrev redaktør Janne Aagaard i en kommentar i Berlingske Tidende i onsdags. Hun skriver også, at den moderne journalist bliver mere og mere afhængig af de professionelle formidlere, der sidder på den anden side af bordet – pr-folkene.

Det er baggrunden for dagens udgave af 'Mennesker og Medier' på P1, hvor spin i den danske nyhedsstrøm bliver taget op til diskussion.

Flere og flere i den danske journaliststand er ansat i pr-branchen. Det betyder ifølge ph.d.-studerende Christian Elmelund-Præstekær, at de får indflydelse på flere overskrifter i de store medier. Han har sammen med ph.d.-studerende David Nicolas Hopmann netop udgivet bogen 'Teflon og bullshit – Ti myter om politik, journalistik og valgkampe'.

»Man ansætter selvfølgelig de her folk, fordi de har en kompetence inden for kommunikation, og fordi de formår at få nogle avisartikler til at handle om det, de vil. Det er der ingen tvivl om,« siger Christian Elmelund-Præstekær til Journalisten.dk.

Efter pressehåndteringen er blevet samlet ved spindoktorer og pr-medarbejdere, er det er blevet lettere for journalisterne at få en kommentar. Men Christian Elmelund-Præstekær understreger, at det også fører problemer med sig:
»De svar, pressen får, er mere kalkulerede. Med bogen er vi bekymrede over, at der kan komme endnu mere procesjournalistik, der handler mere om at analysere det politiske spil og mindre om det politiske indhold. Det kan godt blive for indspist mellem journalister og pr-medarbejdere,« advarer han.

En anden af bogens vigtige pointer er at advare mod at tro på myten om, at dansk politik er styret af spindoktorer, der bruger politikerne som marionetter i deres kommunikationsstrategier. Ifølge Christian Elmelund-Præstekær er det ret få spindoktorer, der overhovedet er med til strategimøderne.
»Det er vigtigt ikke at overvurdere spindoktorerne. Vores pointe er, at politikerne stadig er der. De ansætter spindoktorerne for at bruge dem som et værktøj, det er ikke omvendt,« siger han.

Du kan høre 'Mennesker og Medier' i dag klokken 13.03 her.

Læs også artiklen: Journalistforbund anbefaler flere spindoktorer.

0 Kommentarer