Spiegelhauer: Vi kæmper en ulige kamp mod modspin

Operation X har netop vundet en FUJ-pris, men redaktionen er også sigtet for lovbrud. »Hvis du kan fortælle, hvad du gør åbent i udsendelsen, så er det okay at gøre det,« siger Morten Spiegelhauer til Journalisten.dk. Han mener, de kæmper ulige kamp mod spin.

Operation X har netop vundet en FUJ-pris, men redaktionen er også sigtet for lovbrud. »Hvis du kan fortælle, hvad du gør åbent i udsendelsen, så er det okay at gøre det,« siger Morten Spiegelhauer til Journalisten.dk. Han mener, de kæmper ulige kamp mod spin.

I weekenden modtog TV 2-programmet Operation X FUJ-prisen for Fremragende Undersøgende Journalistik i tv-kategorien.

"Operation X tjener som et forbillede for alle journalister, der arbejder med undersøgende journalistisk ved konsekvent at arbejde med nye, kreative metoder," står der blandt andet i juryens udtalelse.

Det er årets anden pris for holdet bag Operation X, der i sommers vandt prisen for 'Bedste faktaserie' ved Tv-festivalen. Derudover var programmet nomineret til Cavling-prisen 2010.

»Indtil vi fik de her priser, har vi jo ikke rigtig vundet noget. Vi har været nominerede et utal af gange, men det er faktisk første gang, vi vinder. Det er lidt underligt at være med i det selskab, så ringer medierne jo – for eksempel jer. Det skal man lige vænne sig til,« siger programmets vært gennem alle årene, Morten Spiegelhauer, til Journalisten.dk.

Hvad tror du har ændret sig, siden I nu pludselig får priser?

»I alle tre eksempler er vi blevet belønnet for tunge systemhistorier, som er svære at løfte og få mange seere til. Det er lykkedes, og jeg tror, det er en anerkendelse af det arbejde,« siger Morten Spiegelhauer.

Men han er hurtig til at rose kollegerne på DR.

»Heldigvis er vi ikke de eneste, der laver undersøgende journalistik på tv. DR har lavet en række koncepter – senest 'Bag Facaden'. Jeg synes, det er rigtig fedt, at der kommer flere, der arbejder på den måde, kan få seere og overbevise cheferne om, at der skal sættes penge af til det. Det er vigtigt, at vi journalister får mulighed for at bide os fast i nogle ting, selvom de ikke er journalistisk sexede, men vigtige.«

Er der nok undersøgende journalistik på dansk tv?

»Det er svært at sige, for jo mere desto bedre. Der er heldigvis mere end for 7-8 år siden, da vi startede Operation X. Dengang var dansk dokumentar på vej ind i en ond cirkel, hvor der var færre seere, og det gjorde, at det blev prioriteret ned, og så var der endnu færre seere,« siger Spiegelhauer og fortsætter:

»Der var en tradition for, at dokumentarudsendelser var speaket af en troværdig, ofte mandlig, speaker med en dyb stemme. Han fortalte seerne, hvordan historien hang sammen. Da vi startede Operation X, var det et dejligt redskab at kunne personliggøre historien gennem en vært, der undersøger tingene og når en konklusion. Det tror jeg var meget kærkomment på det tidspunkt.«

Underholdning er ikke vores fokus 

Men Operation X har også lige siden programmets fødsel fået kritik for at fokusere for meget på at underholde seerne.

»Så sent som i denne uge er vi blevet kaldt 'et underholdningsprogram' af en af dem, vi stiller til regnskab i serien om sociale plattenslagere. Hun vil ikke stille op, fordi hun mener, vi laver underholdning. Det siger hun, selvom vi om nogen er nødt til at dobbelttjekke alt og have styr på vores fakta. Man kan mene, vi er underholdende, men det er ikke vores primære fokus – det er at bringe afslørende og samfundsrelevante historier frem,« siger Morten Spiegelhauer.

»Vores fortælleform har fået seerne med på nogle emner, som bestemt ikke er noget, der ellers kan få en redaktionschef til at kaste armene i vejret og råbe 'hurra'. For eksempel administration af AMU-midler, en kulegravning af private høreklinikkers forvaltning af tilskud, eller hvordan det går med partikelfiltre.«

Operation X har flere gange været udsat for heftig kritik – og blandt andet annoncekampagner, hvor virksomheder svarer på jeres kritik. Hvad har I gjort for at håndtere det?

»Vi har klaret os igennem, fordi det, vi siger i udsendelserne, er sandt. Vi ved jo, de kommer med advokater og trusler. Hvis vi havde lavet fejl gennem årene, så havde vi ikke haft mulighed for at fortsætte i syv et halvt år.«

Ulige kamp mod modspin 

Men der er kommet mere 'modspin' gennem årene, mener Morten Spiegelhauer.

»De massive kampagner, vi har oplevet de seneste år, er kommet bag på mig, og det har været ekstremt ubehageligt. Formålet er at miskreditere os og at trække troværdigheden ud af vores program. Men der er ingen krav om, at det, de skriver i en annonce, skal være sandt. Når vi arbejder, så er vi omfattet af de presseetiske retningslinjer. De kan skrive, hvad de vil. Derfor er det en meget ulige kamp.«

Da Operation X er et værtsbåret program, rammer kritikken tit Morten Spiegelhauer som person.

»Det er klart, at kritikken bliver forbundet med mig, og det er hårdt. Men det er heldigvis ikke mig, der skal tage de kampe. Det er min redaktionschef Kasper Vilsmark, der gør det, ligesom vores redaktør på TV 2 Lasse Bjerre langt hen ad vejen har gjort et fantastisk stykke arbejde.«

Hvis du kan vise det til seerne, er det okay 

Morten Spiegelhauer har også et praktisk tip, han gerne vil give videre til kollegerne.

»På Operation X har vi et princip: Hvis du kan fortælle, hvad du gør, åbent i udsendelsen, så er det okay at gøre det. Nogle mener, det for eksempel er et brud på reglerne at hoppe over hegnet til en minkfarm. Men jeg kan fuldt ud forsvare det. Hvis man til gengæld overvejer noget, som man ikke har lyst til at have med i udsendelsen, så skal alarmklokkerne ringe. Så skal man ikke gøre det. Man kan gå meget langt, hvis bare man kan forsvare det offentligt,« siger han.

»Og hvis virksomhederne havde samme retningslinjer, så tror jeg faktisk ikke, vi havde ret meget arbejde at lave.«

I øjeblikket kører en sag ved domstolene, hvor Operation X netop er sigtet for at bryde loven ved at hoppe over hegnet til en minkfarm, fortæller Morten Spiegelhauer.

Betyder det, at det er okay at bryde loven og de presseetiske retningslinjer, hvis man kan forsvare det over for seere og læsere?

»Hvis det har offentlighedens interesse, så er det jo ikke ulovligt. Vi har for eksempel selv købt en masse hash, som vi bagefter brændte på et bål. Det mente vi var den rigtige måde at gøre det på, og det viste vi i udsendelsen. Jeg synes også, det er okay at hoppe over hegnet til en minkfarm for at følge efter nogle aktivister,« siger Morten Spiegelhauer og fortsætter:

»Men det gælder ikke de presseetiske retningslinjer, for de er, som de er. Der gælder for eksempel regler for skjult kamera, og de skal bare overholdes. Hvis vi ikke gør det, så får vi et smæk, og så holder vi ikke ret længe.«