Spiegelhauer tiltalt i mink-sag

Midt- og Vestjyllands Politi laver anklageskrift mod fire personer i straffesag om ulovlig indtrængen på minkfarme

Midt- og Vestjyllands Politi laver anklageskrift mod fire personer i straffesag om ulovlig indtrængen på minkfarme

Morten Spiegelhauer fra Operation X og Ekstra Bladets nyhedschef, Miki Mistrati, er blandt fire personer, som Midt- og Vestjyllands Politi har tiltalt i en straffesag om ulovlig indtrængen på minkfarme.

Det skriver Landbrugsavisen.

Spiegelhauer og en anden journalist er tiltalt for ulovlig indtrængen på en østjysk minkfarm, mens
Miki Mistrati er tiltalt for have taget initiativ til optagelser på 31 minkfarme. Derudover er Thorbjørn Schiønning fra dyreretsorganisationen Anima tiltalt for – med Ekstra Bladets udstyr – at have trængt ind på 31 farme for at filme forholdene for dyrene.

Politiet har efterforsket sagen siden 2010.

»Det har taget relativt lang tid, men det har været en kompliceret sag med mange afhøringer og langvarig og omfattende efterforskning. Og så er straffesager, hvor journalister er indblandet, vanskelige,« siger anklager Søren Riis Andersen til Landbrugsavisen.

Han henviser til, at Rigsadvokaten i 2008 besluttede, at strafbare forhold begået i forbindelse med journalistisk arbejde skal forelægges rigsadvokaturen, inden der rejses sag.

Formanden for Dansk Journalistbund, Mogens Blicher Bjerregård, er ikke tilfreds med udviklingen.

»Det er utroligt vigtigt, at medierne og journalisterne kan gennemføre undersøgende journalistik på kanten af lovgivningen. Historier af stærk samfundsmæssig betydning skal kunne afdækkes på utraditionelle måder, hvis det er den eneste mulighed for, at historien kan komme for dagens lys,« skriver Mogens Blicher Bjerregård i en kommentar til journalisten.dk.

De fire personer er alle tiltalt efter en paragraf i straffeloven, der vedrører krænkelse af privatlivets fred. De risikerer op til seks års fængsel.