Sparerunde kan skabe sammenhold

Det har været en hård opgave at skulle skære yderligere ind til benet i Berlingske, men processen har vist tegn på, at modvinden skaber sammenhold, fortæller Uffe Gardel, tillidsmand på Berlingske (rettet 30/4. Præcisering af tal vedrørende tidligere fyringsrunde)

»Der er mange små ting, der skal samles op på,« siger Uffe Gardel, tillidsmand på Berlingske, da han tager telefonen.

Han har travlt med efterspillet af fyringsrunden, der har kostet 79 stillinger i Berlingske Media. 25 personer skal fyres. Derudover er der nedlagt ubesatte stillinger og indgået frivillige aftrædelser.

Sparerunden er den tredje i Berlingske på godt og vel et år, og Uffe Gardel fortæller, at det er vitalt, at ledelse og medarbejdere finder sammen i den hårde tid, og især at ledelsen er klare i spyttet.

»Vi er alle sammen i overlevelseskamp i denne her branche. Derfor er det vigtigt, at det, ledelsen gør, opleves som forståeligt, retfærdigt og rimeligt af medarbejderne. Det er afgørende for kampviljen,« siger Uffe Gardel.

Det har hjulpet, at der ikke har været nogen vej uden om besparelserne.

»Vi fik en grundig orientering om økonomien, og det var en velbegrundet sparerunde, hvis rimelighed vi ikke stillede spørgsmålstegn ved,« fortæller Uffe Gardel.

 

Samarbejde

Uffe Gardel har været igennem adskillige spare- og fyringsrunder i sin tid, og han fortæller, at netop denne omgang er kendetegnet ved, at cheferne på den anden side af forhandlingsbordet var til at tale med.

»Det, der er afgørende, er, om cheferne har en kultur, der handler om, at ”nu er det helt nødvendigt, at jeg puster mig op og udviser stor handlekraft, for ellers er der nok ikke nogen, der vil tage mig alvorligt”. Eller en ledelse, som kan springe over alt det dér og sige ”vi har et problem, hvordan kan vi løse det, og kan vi finde en vej, som er nem at gå for alle parter,” « siger Uffe Gardel.

Han mener, at den nuværende ledelse hører til i den sidste kategori, og det er grundlæggende et spørgsmål om, at man er blevet mere konstruktiv i mødet med realiteterne i branchen, mener han.

»Pragmatismen er også et spørgsmål om, at både ledelse og medarbejdere godt ved, at vi simpelthen ikke har råd til ophidsede konfrontationer, og vi ikke kan tillade os den luksus at blive alvorligt uvenner med hinanden,« siger Uffe Gardel.

I stedet handler det om at arbejde sammen.

»Vi skal bruge vores kræfter på at få vores virksomhed og vores arbejdspladser til at overleve. Det tror jeg, at der er en større bevidsthed om. Både på ledelsessiden og på vores side,« siger Uffe Gardel

 

Processen

Berlingske har dog ikke været helt fri for grus i maskineriet undervejs. Ledelsen meldte nemlig sparerunden ud allerede den 10. april, men først den 15. april gik de i detaljer om, hvilke, hvordan og hvor mange medarbejdere runden ville berøre.

»Som udgangspunkt er det godt at blive informeret, men i det her tilfælde kunne vi ikke rigtigt bruge informationen til noget, når spareplanen ikke var mere konkret,« siger Uffe Gardel.

Men det fyldte ikke meget, efter planerne først blev mere konkrete.

»Det er vand under broen,« siger Uffe Gardel.

Og selv om fyringer og afskedigelser altid er ubehagelige, så har forløbet været så positivt, som situationen har tilladt.

»Nu kan jeg kun tale for mit eget område, men der har processen været god og konstruktiv,« siger Uffe Gardel.

Han mener, at det har været vigtigt med Berlingskes nye husaftale, der blandt andet lyder, at man så vidt muligt skal klare besparelser ved frivillige fratrædelser.

»Det har ledelsen til fulde levet op til, og det er vi rigtigt glade for,« siger Uffe Gardel.

Han forklarer, at de frivillige fratrædelser kræver ekstra hovedbrud for ledelsen, der ofte skal flytte adskillige medarbejdere rundt. Det skyldes, at dem, der frivilligt træder fra, som regel ikke har de stillinger, som ledelsen vil nedlægge.

Det er især positivt, fordi det betyder, at afskedigelserne tager afsæt i, hvilke stillinger det var muligt at skære fra, og ikke hvilke personer ledelsen eventuelt mente, at de bedst kunne undvære.

»Grundlæggende betyder det, at samarbejdet er uskadt efter det her – måske endda forbedret. Der er ikke opsparet en eller anden form for vrede hos os mod ledelsen eller omvendt,« siger Uffe Gardel.

 

Strategi

Den relativt gnidningsfrie proces er langtfra givet på forhånd, fortæller Uffe Gardel.

»Jeg tror, at folk gør sig mange forestillinger om, at der bliver lagt store gennemtænkte strategiske planer for sådanne sparerunder, men det gør der ikke. Man opfinder tingene hen ad vejen, og forløbet har et vist præg af – ikke tilfældighed – men uforudsigelighed,« siger Uffe Gardel.

Det er en hård tjans for alle, som Uffe Gardel og hans kolleger har forsøgt at gøre lettere ved at informere løbende.

»Det er en helvedes utryg situation for folk at være i. Også for ledelsen og dem, der ikke tror, at de skal fyres. Det betyder, at alt, hvad man kan gøre for at afdramatisere situationen, er en god ting,« siger Uffe Gardel.

Derfor var han og de øvrige tillidsrepræsentanter ikke karrig med gode nyheder, efterhånden som de faldt på plads.

»Hver gang vi havde noget godt at melde ud, så gjorde vi det,« siger Uffe Gardel.

 

Baggrund

I denne omgang kom første udmelding allerede den 10. april. Her lød det, at mindst 80 stillinger skulle nedlægges for at skaffe en samlet besparelse på 38 millioner kroner.

På det tidspunkt var det otte måneder siden, at Berlingske sidst var ude i en smertefuld fyringsrunde. Da blev der udmeldt, at der skulle nedlægges 83 stillinger – heraf 13 redaktionelle. Fyringsrunden kom blot et halvt år efter den forrige runde i januar, hvor administrerende direktør Lisbeth Knudsen ellers bedyrede, at der ikke ville komme flere i en nær fremtid.

Efter forhandlingerne endte det med, at der blev afskediget 4 redaktionelle medarbejdere, 17 ledere og specialister og 28 HK-medarbejdere.

I januar-sparerunden sidste år lukkede og slukkede Berlingske Media blandt andet for gratisavisen Urban med 87 nedlagte stillinger til følge.

Berlingske var desuden også i fyringsrunde i 2011 og 2008.

I går kunne Berlingske Media så sætte præcise tal på den nyeste sparerundes konsekvenser. 79 stillinger skal nedlægges i hele koncernen, og da flertallet er fundet ved omrokeringer og frivillige fratrædelser, betyder det, at 25 medarbejdere skal fyres.

Det bliver fire DJ’ere, 18 hk’ere og tre chefer.

Sparunden kommer umiddelbart efter, at Berlingske Medias ejer, Mecom, offentligt advarede om, at selskabets egne annonceindtægter stod til at falde 20 procent mere end forventet. Det fik omgående konsekvenser for Mecom-aktierne, der tabte mere end en tredjedel af sin værdi.

 

Rettet med præcisering af tal for fyringsrunde i august 2012. 

0 Kommentarer