Sparekniven rammer seks regionale aviser

Mindst seks regionale aviser skærer dybt i budgettet for 2009, erfarer Journalisten.dk. På flere af aviserne har de været nødt til at nedlægge stillinger. Og Fyns Amts Avis og Vejle Amts Folkeblad forhandler lige nu fyringer. Se listen.

Mindst seks regionale aviser skærer dybt i budgettet for 2009, erfarer Journalisten.dk. På flere af aviserne har de været nødt til at nedlægge stillinger. Og Fyns Amts Avis og Vejle Amts Folkeblad forhandler lige nu fyringer. Se listen.

I både Herning, på Lolland-Falster, Fyn, Vestsjælland, Silkeborg og Vejle bliver der skåret voldsomt på budgetterne for 2009. Over hele landet er flere regionale aviser i økonomisk modvind.

Fyns Amts Avis har bestyrelsen ifølge chefredaktør Jørgen Krebs besluttet, at der skal spares et par millioner på det redaktionelle budget næste år.

»Vi befinder os i en forhandlingssituation, men jeg har personligt givet udtryk for, at det kan vi ikke klare, uden at vi skal være to-tre færre,« siger han.

På næste mandag formiddag har Jørgen Krebs aftalt med tillidsrepræsentanterne, at forhandlingerne skal falde på plads. Besparelserne på Fyns Amts Avis er en direkte følge af nedgangen i annoncemarkedet. Det er ifølge Jørgen Krebs primært stillingsannoncerne, boligannoncerne og de landsdækkende annoncer, som er faldet markant siden august måned.

Tillidsrepræsentant på Fyns Amts Avis Erik Jørgensen ønsker ikke at kommentere meldingen fra ledelsen:

»Så længe vi forhandler, har jeg ingen kommentarer,« siger han.

Lolland-Falsters Folketidende afsluttede de onsdag forhandlingerne om en fyringsrunde. Ledelsen havde ifølge tillidsrepræsentant Bjarne Arildsen meldt ud, at der skulle spares otte procent på udgifterne i alle afdelinger. For redaktionens vedkommende svarede det til to millioner kroner, men i løbet af forhandlingerne blev det til tre millioner, der skulle spares på redaktionen.

»Vores redaktør syntes, at der skulle spares en ekstra million, fordi han ville have ekstra til udvikling,« siger tillidsrepræsentant på Lolland-Falsters Folketidende Bjarne Arildsen, der også er journalist på Guldborgsund-redaktionen.

Resultatet blev, at der blev nedlagt 12 stillinger i hele organisationen, heraf fire journaliststillinger. Det er dog lykkedes, at undgå fyringer af journalister, fordi to fratrådte frivilligt, et barselsvikariat udløb, hvor den barslende havde sagt op i mellemtiden. Den sidste stilling blev nedlagt på redaktionen, men blev flyttet til en anden del af organisationen.

I Vejle har tillidsrepræsentanterne i dag fredag fået 14 ekstra dage til at finde ud af, hvordan avisen kan finde alternative besparelser, så fyringer af tre journalister kan undgås. Tillidsrepræsentanterne har allerede accepteret, at tre ledige journaliststillinger ikke genbesættes, og at der findes besparelser ved, at en fotografstilling ikke genbesættes, når en fotografer stopper til sommer. Derudover har ledelsen meldt ud, at chefredaktør Arne Mariagers opsigelse tæller med, når besparelserne skal findes i budgettet. I alt er der altså lige nu tale om, at syv redaktionelle stillinger bliver nedlagt foruden udgiften til chefredaktørens stilling med mindre det lykkedes, at finde alternative besparelser.

»Vi har som så mange andre været igennem et par nedskæringsrunder før. Det er klart, at det er dybt frustrerende, for vi synes allerede, at vi havde snøret løbeskoene på for at løbe hurtigt, og nu skal vi så løbe endnu stærkere. Vi håber, at vi kan finde en måde at gøre det på, så det fortsat er sjovt at gå på arbejde. Vi har også sagt til ledelsen, at vi regner med, at de ser på, hvordan de kan udvikle koncernen, så den kan klare sig i fremtiden,« siger vicetillidsrepræsentant Jesper Sørensen.

Midtjyllands Avis meddelte ledelsen på et samarbejdsudvalgsmøde i tirsdags, at budgettet for 2009 indeholder en spareplan på mellem 4,5 og fem millioner kroner. Det fortæller tillidsrepræsentant Niels R. Hansen. Da Journalisten ringer for at høre, hvor hårdt sparerunden rammer, replicerer han.

»Var det ikke bedre, at du forsøgte at finde en avis, hvor der ikke er sparerunde?«

Niels R. Hansen oplyser, at spareplanen lægger op til, at der skal nedlægges ti stillinger i alt, hvoraf de tre af stillingerne er redaktionelle.

»Vi betragter spareplanen som et forhandlingsoplæg. Nu har vi 14 dage til at forsøge at forhindre de fyringer. Indtil videre har vi haft en fornuftig snak med ledelsen. Jeg håber, at vi ikke skal tage afsked med tre kolleger. Det vil afgjort kunne ses på produktet,« siger han.

Herning Folkeblad siger administrerende direktør Alex Nielsen, at ændringerne i koncernen intet har at gøre med finanskrisen, og at der ikke er tale om en sparerunde. Der er dog fyret to journalister.

»Vi har lukket en lokalredaktion og ændret på radionyhederne. Det har betydet en afskedigelse af to journalister. Det har ikke været en spareplan, men er en tilpasning til den markedssituation, som virksomheden står i,« siger Alex Nielsen og forklarer, at det handler om, at dækningsgraden for den lukkede lokalredaktion i Nørre-Snede ikke var god nok. På radioområdet betyder det, at lokalnyhederne første gang sender en time senere end i dag, det vil sige klokken syv i stedet for klokken seks.

Kalundborg Folkeblad og Holbæks Amts Venstreblad fortæller administrerende direktør Mogens Flyvholm, at det er lykkedes at undgå at fyre journalister ved at foretage omrokeringer og rationaliseringer. I Medieselskabet Nordvestsjælland, som udgiver de to aviser, skal der spares omkring 10 millioner på budgettet for 2009.

Ved at indføre layoutstyring er det lykkedes at skabe rationaliseringer i redaktionssekretariatet og frigøre journalistiske ressourcer til en ny satsning netsiden Nordvestnyt.dk. Derudover har ledelsen rationaliseret, så færre læsere modtager mere end én ugeavis.

»Hvis vi ser på fremtiden, så er det kreativiteten, vi skal leve af,« siger Mogens Flyvholm, der også er chefredaktør på Holbæk Amts Venstreblad.

Som led i besparelserne har de på de to vestsjællandske aviser lagt annonceafdelingen ud af huset, og det har betydet fyringer af layoutere. Afdelinger er også blevet lagt sammen med det resultat, at der også er nedlagt HK-stillinger.

0 Kommentarer