Spanien

Spanske journalister får lønforhøjelse ved at gå i sort

Efter flere måneders protester har ansatte på flere spanske medier opnået lønforhøjelse og bedre arbejdsforhold – for første gang i et årti

I Spanien har ansatte i mediebranchen i flere måneder udført en stille protest.

Protesten startede i april, hvor ansatte på dagbladet El Mundo, som hører under mediegruppen Unidad Editorial, om onsdagen mødte på arbejde klædt helt i sort.

Omkring middagstid udvandrede de fra newsroomet og samlede sig foran mediets hovedindgang, hvor de protesterede imod virksomhedens afvisning af at forhandle lønforhøjelser og sikre bedre arbejdsforhold.

Protesten ’sort onsdag’ var født og siden fulgte mange spanske mediemedarbejdere trop.

Blandt andre medarbejdere på medierne Expansion og Marca, der også hører under Unidad Editorial, ansatte på avisen El País, ansatte på sportsmediet As og mange andre, skriver det europæiske presseforbund EFJ.

Første lønstigning i 12 år

De ugentlige protester har vist sig at virke efter hensigten på flere af mediearbejdspladserne.

Den 7. juli meddelte en nedsat arbejdsgruppe på El Mundo, at man havde indgået en aftale med ledelsen, som betød en lønforhøjelse for ansatte i newsroom og bedre arbejdsforhold for ansatte med de laveste lønninger.

Også hos mediet El Pais indgik man i juli en aftale med ledelsen, som betød en lønstigning for medarbejderne. Den første lønstigning i 12 år.

Her nævnes ’sort onsdag’-protesterne som essentielle for at få ledelsen til forhandlingsbordet og i sidste ende gå med til forbedrede arbejdsforhold.

Kampen fortsætter

Det er dog ikke alle medier i Spanien, som er lykkedes med at få bedre løn og arbejdsforhold, og derfor fortsætter kampen, skriver EFJ.

Det gælder blandt andet på mediet Periodico de Catalunya, der er baseret i Barcelona, hvor protesterne fortsætter. Her kæmper man blandt andet for flere ressourcer og flere medarbejdere.

Også hos mediet Diario Sur, der har hovedsæde i Malaga, foregår onsdagsprotesterne stadig. Her vil medarbejderne have højere løn, noget der ikke er sket de seneste 12 år, og bedre arbejdsforhold.

”Lav løn, dårligt arbejdsmiljø og usikre arbejdsforhold er nogle af problemerne, der præger journalistik i Spanien. Her kan man tilføje lave startlønninger til nyuddannede og fastfrosne lønninger – i nogle tilfælde i mere end et årti – for erfarne journalister. Vi støtter fuldt ud de initiativer, som søger at forbedre arbejdsforholdene i branchen,” lyder det i en kommentar fra det spanske journalistforbund, UGT, ifølge EFJ.

0 Kommentarer