Spadestiksvinder: »Kom ud af kontoret og find de gode historier«

Overvågningen af en gruppe rumænere gav Kasper Løvkvist og Rune Blichfeldt, Fyens Stiftstidende, guld på blokken. I går vandt de Spadestiksprisen 2013. »Det begyndte som en historie, hvor vi undrede os,« siger Rune Blichfeldt

Med knofedt, vedholdenhed og solidt journalistisk arbejde gravede de to journalister Kasper Løvkvist og Rune Blichfeldt fra Fyens Stiftstidende sig ned i den rumænske underverden på Fyn.

I går blev de tildelt Spadestiksprisen 2013 for artikelserien ”De skjulte rumænere”.

Hvordan er det at vinde prisen?

»Det var fantastisk – ingen af os har prøvet at vinde før. Så vi er jublende glade,« siger Rune Blichfeldt, hvis telefon gløder med besked fra venner, familie og kolleger.

Fyns Stiftstidende har ikke en decideret gravergruppe, så Kasper Løvkvist og Rune Blichfeldt blev i perioder under projektet fritaget fra de daglige nyhedsvagter. Det hjalp, når de to journalister skulle overvåge rumænerne.

Men Rune Blichfeldt er alligevel lidt loren ved, om avisen skal etablere en decideret gravergruppe.

»Vi har talt meget om, hvordan vi får en mere formaliseret graverkultur på Fyens Stiftstidende. Vi er dog i tvivl om, hvorvidt det er en god ide – måske stopper kilderne med at ringe, når man ikke producerer til avisen dagligt,« siger Blichfeldt.

Set fra din stol, hvordan kan lokale og regionale medier skrue op for den undersøgende journalistik?

Den lille sag:

»Denne type historie viser, hvad de lokale og regionale medier kan: Tage en lille sag og gøre den stor. Vi kan i modsætning til de landsdækkende medier tage udgangspunkt i et lille bitte sted – i det her tilfælde en byggeplads – og brede den ud. Jeg synes, kollegerne skal kigge efter de små historier med perspektiv. Vi skrev om østarbejdere, og jeg er sikker på, at man kan finde lignende historier over hele landet.«

Ledelsen:

»Man har behov for plads for at lave den her form for journalistik. Derfor skal ledelsen være med på projektet. Det betyder, at ledelsen skal stole på journalisterne, når de kommer med en god historie. Det har vores ledelse gjort.«

Undren:

»Undren er en vigtig journalistisk grunddyd. Hvis man ser noget, som virker mærkeligt, er det højst sandsynligt mærkeligt.«

Ud i marken:

»Kom ud af kontoret – undersøg sagen på stedet.«

Med prisen kommer et kontant beløb på 100.000 kroner. Heraf skal de 50.000 kroner bruges til nye undersøgende projekter på Fyens Stiftstidende.

1 Kommentar

Ebbe Iversen
15. OKTOBER 2013
Det fryder mig, at Kasper
Det fryder mig, at Kasper Løvkvist har fået en pris. Han var tidligere en af mine allerbedste kolleger på Berlingske Tidende. Et stort til lykke til ham!