Spadestikspris: Lokal graverjournalistik prioriteres stadig

De nominerede til Spadestiksprisen, der gives til regional og lokal graverjournalistik, er offentliggjort. Morten Brøcker, der står bag prisen, oplever, at den tungere kvalitetsjournalistik stadig prioriteres højt på lokale medier, selv i et år med kommunalvalg og øget fokus på sociale medier

Året 2017 har budt på mange kedelige nyheder om røde tal og fyringer, ikke mindst i regionale og lokale medier. Men ambitionerne om kritisk, undersøgende journalistik lever i bedste velgående, også lokalt og regionalt. Det er den klare udmelding fra Morten Brøcker, der sammen med Bruno Ingemann står bag konferencen 'Et Spadestik Dybere' og herunder Spadestiksprisen, der med en præmiesum på 100.000 kroner er Danmarks største pris for undersøgende journalistik.

”Jeg havde frygtet, at kommunalvalget ville have betydet, at kandidaterne til priserne ikke ville have samme kvalitet som tidligere. Men jeg synes, at antallet af kandidater tydeligt viser, at medierne fokuserer på det her og synes, det er vigtigt,” siger Morten Brøcker.

Antallet af indstillinger – 28 – er en anelse lavere end for to år siden, hvor der til gengæld var rekordmange indstillede.

Brøcker nævner også det øgede fokus på sociale medier som en faktor, der kan risikere at tage fokus og ressourcer væk fra den undersøgende journalistik. Men efter at have talt med en række chefer fra medier, der ikke har indstillet kandidater til prisen, er han alligevel optimistisk.

”Alle tilkendegiver, at det er mindst lige så vigtigt, og det, synes jeg, er fedt. Man kunne frygte, at de ville sige: Med de krav, virkeligheden stiller, er vi nødt til at prioritere undersøgende journalistik ned. Det er ikke det signal, jeg har fået. Der er bred konsensus om, at det skal prioriteres."

Er det ikke naivt at tro på, når mange medier er i økonomiske vanskeligheder?

”Jeg forstår dine betragtninger. Men de mediechefer, jeg har talt med, har ikke bare sagt det, de har sagt det med overbevisning og givet udtryk for stor ærgrelse over, at de ikke har nogle indstillede kandidater. De giver udtryk for en dybfølt ambition om at levere undersøgende journalistisk, og det er det, der gør mig optimistisk. Fremtiden vil vise, om det bare er skåltaler, men sådan lyder det ikke.”

Onsdag blev det offentliggjort, hvilke tre journalistiske historier der er nomineret til Spadestiksprisen:

  • Tore Bønke Jeppesen, Jonas Ancher Nyeng og Lars Krejberg fra Fyens Stiftstidende, Mads Thyrsted DR Fyn og Daniel Jørgensen Jyske Vestkysten for ’Den syddanske ambulancesag’ – et projekt på tværs af flere medier der over flere år satte fokus på problemer med ambulanceberedskabet i Region Syddanmark, efter selskabet Bios i efteråret 2015 overtog ambulancedriften.
  • Thomas Gregersen, Ugeavisen Nordfyn, for afsløringen af et vandværk, der dækkede over forurenet drikkevand.
  • Morten Svith, Århus Stiftstidende for serien ’Skandalechefen’ om en chef i Aarhus Kommune, der blandt andet skaffede sponsoraftaler til sin badmintonklub hos kommunens leverandører – en sag der førte til, at chefen blev fyret og politianmeldt for korruption.

Spadestiksprisen uddeles i forbindelse med konferencen 'Et Spadestik Dybere' den 23. januar på Hotel Koldingfjord – et arrangement, der fokuserer på at inspirere lokale og regionale medier til at øge produktionen af undersøgende, kritisk journalistik.

0 Kommentarer