Soundslides: Revolution eller modefænomen?

Multimedie-produktioner på nettet oplever en eksplosiv vækst i USA. Herhjemme halter vi stadig bagefter – og det store spørgsmål er, om man skal satse på videoklip eller lysbilledshows med lyd på.

MULTIMEDIE. Billeder med lyd til. Jamen, er det ikke bare tv? Ikke for de fotografer, der har kastet sig over en ny og anderledes slags journalistisk fortælling: Det audiovisuelle lysbilledshow på nettet. Tidligere var det tidskrævende og teknisk indviklet at få digitale still-billeder til at følges pænt ad med lydfilerne.

Det erfarede den amerikanske fotojournalist Joe Weiss, da han på en workshop i 2002 skulle lave netop sådan en produktion. Derfor satte han sig for at lave et program, der hurtigt skulle få en bunke billeder og noget lyd til at passe perfekt sammen. Og i 2005 blev programmet Soundslides så præsenteret. Resultatet har været overvældende og medført en stærk stigning i antallet af multimedie-produktioner, der publiceres på nettet – ikke bare i USA, men over hele verden.

I takt med at avisoplagene falder, og internetforbruget stiger, søger medierne nye muligheder på nettet. Multimedie-produktioner, der jo ikke kan trykkes på avispapir, passer godt ind i en strategi om at tilbyde noget nyt og anderledes online. Med opfindelsen af Soundslides er det blevet nemmere og hurtigere for den enkelte fotograf selv at styre alt fra planlægningsfasen til den endelige produktion ligger på nettet, og mange fotografer er begejstrede for den redaktionelle frihed, som programmet tilbyder.

»Jeg kan godt lide, at det er mig, der bestemmer det hele, uden at der er andre ind over,« siger Jens Dresling, pressefotograf på Politiken.

Under Nørrebro-urolighederne i marts lavede Politiken flere produktioner med programmet – og lagde dem lynhurtigt på nettet. Antallet af unikke brugere på Politiken.dk steg over 20 procent de dage – og det blev startskuddet til en ny strategi, hvor der nu er en fast pressefotograf tilknyttet primært web-redaktionen for at lave billeder af breaking news, og når lejligheden byder sig også multimedie-produktioner.

»Det er jo noget helt andet end video, men det ene udelukker ikke det andet. Vi har lige ansat en journalist til at lave web-tv,« siger Michael Arreboe, redaktør på Politiken.dk

På naboredaktionen i JP/Politikens Hus har Ekstra Bladet valgt Soundslides fra. »Vi har valgt at springe den mellemregning over og gå direkte til at lave tv. Det var et mål fra starten, at Ekstra Bladet på sigt kunne være en spiller på nyhedsmarkedet på net-tv,« siger redaktionschef Peter Hammer, der står i spidsen for Ekstra Bladets nye tv-redaktion.

Det er kampen om brugernes klik og dermed annoncekroner, der tvinger etablerede medier til at gå nye veje. Amerikanerne bærer ikke overraskende førertrøjen, når det kommer til multimedie-produktioner på nettet, men det er ikke internationalt anerkendte aviser som New York Times og Washington Post, der er længst fremme på multimedie-fronten. Udviklingen er i høj grad drevet af lokale aviser som Roanoke Times i Virginia og Star-Tribune i Minnesota. En lokalavis som San Jose Mercury News i Californien har ligefrem skabt et selvstændigt site, hvor avisens fotografer sprøjter multimedie-produktioner ud – op til 104 forskellige på en måned – mens dens almindelige hjemmeside ligner en traditionel avis-hjemmeside med tekst og billeder. Fælles for de amerikanske netaviser og Politiken.dk er, at multimedie- produktionerne anvendes til både bløde, lokale features og mere hårde nyhedshistorier.

Soundslide 2: Se Morten Vassings soundslide om soundslides. Foto: Morten Vassing

Se Morten Vassings soundslide om soundslides

KRITIKERE AF SOUNDSLIDES påpeger, at det bliver lidt for trivielt i længden at se den ene produktion efter den anden bygget op over få og enkle skabeloner. Der er ikke plads til at skeje ud eller lave noget helt anderledes og spændende, når billederne bare kører derudad med noget lyd nedenunder.

På Pressefotografforbundets hjemmeside var der for nylig en engageret debat om Soundslides versus Adobe Flash, hvor især yngre fotojournalister slog et slag for at lave egne, unikke multimedie-produktioner i programmet Flash, der er langt mere avanceret og giver muligheder for på et utal af måder af lave interaktivt indhold med lyd, grafik, tekst, stillbilleder, video og andet i stedet for at ty til den lettere løsning med Soundslides. På den anden side viser al erfaring, at der rent faktisk bliver fremstillet flere produktioner, når det enkle Soundslides-program tages i brug. Soundslides stiller krav til fotografen om at jonglere ikke kun med billeder, men også med optagelser af lyd og ikke mindst koordinationen af de to elementer på stedet, så man har de rigtige råoptagelser med hjem. Bliver kravene mere avancerede, er det svært at håndtere inden for almindelige deadlines.

DET GÆLDER OM AT HAVE det journalistiske overblik, så fotografen ved, hvor han vil hen med den endelige multimedie-produktion, forklarer fotografen fra Politiken.

»Man kan sjældent optage både lyd og billeder samtidig,« siger Jens Dresling, der oftest optager sine stillbilleder først og derefter vurderer, hvilke lydbidder der kan fortælle historien bedst muligt. Praktiske erfaringer viser, at produktion af multimedie-fortællinger er med til skærpe fotografernes billedsprog i det daglige arbejde. Hvor der normalt går et enkelt foto eller to til en artikel i avisen, skal man nu have mange flere nuancer med til nettet. Detaljer, close-ups, en god indgang og udgang og alt andet ind i mellem – op mod 20-40 fotos.

»Jeg vil gerne blive en bedre fotograf, bedre til at forklare, bedre til at fortælle,« siger Jens Dresling.

 

FOTOGRAFIETS FEINSCHMECKERE vil stadig forsøge at forfine stillfotografiet og holde liv i alle tilgængelige udstillingsvinduer, herunder lysbilledshows med lyd på. Men den teknologiske udvikling peger mere og mere i en anden retning. På avisen Dallas Morning News i Texas har man besluttet, at der kun skal være en stillfotograf tilbage fra nytårsdag 2008. Alle andre fotojournalister udstyres med digitale videokameraer, og de stills, der skal bruges i avisen og på nettet, grabbes ud af den digitale videofil. Den vej er Ekstra Bladet også trådt ind på tidligere i år, hvor pressefotograf Thomas Wilmann har lagt spejlreflekskameraet på hylden til fordel for et lille DV-kamera. I første omgang for at lave tv-indslag til Eb.dk og ikke video-stills til avisen. Chefen for Ekstra Bladets tv-redaktion, Peter Hammer, siger, at Soundslides eller lignede multimedie-produktioner med stillbilleder ikke indgår i Ekstra Bladets planer for netavisen.

»Da jeg kom med i projektet, var det vedtaget, at det var net-tv, der skulle laves i samarbejde med Bastard Film. Der er skrevet et færdigt koncept for, hvad det er for noget indhold, vi skal levere, og at det er tv-indslag, vi skal lave,« siger Peter Hammer, mens redaktøren fra Politiken.dk gerne medgiver, at det var en af deres egne fotografer, der fik ledelsens øjne op for mulighederne med Soundslides.

»At vi overhovedet kom i gang med Soundslides, skyldes Jens' entusiasme. Det var ham, der tog initiativet,« siger Michael Arreboe.

 

Sådan laver du Soundslides

For at komme i gang med multimedie-produktioner skal man bruge et kamera, en lydoptager og en computer med programmer til at redigere lyd og billeder samt programmet Soundslides.

Politiken-fotografen Jens Dresling laver en skitse over, hvor han gerne vil ende både med billeder og lyd. Med sådan en drejebog foran sig er han klar til at importere og redigere lyden til en samlet lydfil, der sammen med de færdigredigerede billeder importeres i programmet Soundslides.

Lydfilens længde bestemmer produktionens spilletid. Inde i selve Soundslides er det så muligt at bytte om på rækkefølgen af billeder, der skal vises, lige som man kan bestemme, hvor længe eller hvor lang tid et billede skal vises og finjustere billedovergangen, så billederne passer med lydsiden.

Man kan smide billeder ud, hente andre ind, skrive billedtekster og overskrifter til produktionen og i den sidste ende trykke på knappen Export for at generere en mappe, der hedder publish to web. Den mappe lægges på web-serveren, og så kører det helt af sig selv.

Mere om soundslides:

http://politiken.dk/fotografier/
http://www.startribune.com/slideshows/
http://www.roanoke.com/multimedia
http://www.mercurynewsphoto.com/
http://www.dallasnews.com/photosvideo/
http://mediastorm.org/projects/index.htm
http://www.bombayfc.com/kumbhmela/
http://www.c-n.com/specialsections/multimedia/
http://www.columbiatribune.com/Photo/