Multimedie-produktioner på nettet oplever en eksplosiv vækst i USA. Herhjemme halter vi stadig bagefter – og det store spørgsmål er, om man skal satse på videoklip eller lysbilledshows med lyd på.
MULTIMEDIE. Billeder med lyd til. Jamen, er det ikke bare tv? Ikke for de fotografer, der har kastet sig over en ny og anderledes slags journalistisk fortælling: Det audiovisuelle lysbilledshow på nettet. Tidligere var det tidskrævende og teknisk indviklet at få digitale still-billeder til at følges pænt ad med lydfilerne.
Det erfarede den amerikanske fotojournalist Joe Weiss, da han på en workshop i 2002 skulle lave netop sådan en produktion. Derfor satte han sig for at lave et program, der hurtigt skulle få en bunke billeder og noget lyd til at passe perfekt sammen. Og i 2005 blev programmet Soundslides så præsenteret. Resultatet har været overvældende og medført en stærk stigning i antallet af multimedie-produktioner, der publiceres på nettet – ikke bare i USA, men over hele verden.
I takt med at avisoplagene falder, og internetforbruget stiger, søger medierne nye muligheder på nettet. Multimedie-produktioner, der jo ikke kan trykkes på avispapir, passer godt ind i en strategi om at tilbyde noget nyt og anderledes online. Med opfindelsen af Soundslides er det blevet nemmere og hurtigere for den enkelte fotograf selv at styre alt fra planlægningsfasen til den endelige produktion ligger på nettet, og mange fotografer er begejstrede for den redaktionelle frihed, som programmet tilbyder.
»Jeg kan godt lide, at det er mig, der bestemmer det hele, uden at der er andre ind over,« siger Jens Dresling, pressefotograf på Politiken.
Under Nørrebro-urolighederne i marts lavede Politiken flere produktioner med programmet – og lagde dem lynhurtigt på nettet. Antallet af unikke brugere på Politiken.dk steg over 20 procent de dage – og det blev startskuddet til en ny strategi, hvor der nu er en fast pressefotograf tilknyttet primært web-redaktionen for at lave billeder af breaking news, og når lejligheden byder sig også multimedie-produktioner.
»Det er jo noget helt andet end video, men det ene udelukker ikke det andet. Vi har lige ansat en journalist til at lave web-tv,« siger Michael Arreboe, redaktør på Politiken.dk
På naboredaktionen i JP/Politikens Hus har Ekstra Bladet valgt Soundslides fra. »Vi har valgt at springe den mellemregning over og gå direkte til at lave tv. Det var et mål fra starten, at Ekstra Bladet på sigt kunne være en spiller på nyhedsmarkedet på net-tv,« siger redaktionschef Peter Hammer, der står i spidsen for Ekstra Bladets nye tv-redaktion.
Det er kampen om brugernes klik og dermed annoncekroner, der tvinger etablerede medier til at gå nye veje. Amerikanerne bærer ikke overraskende førertrøjen, når det kommer til multimedie-produktioner på nettet, men det er ikke internationalt anerkendte aviser som New York Times og Washington Post, der er længst fremme på multimedie-fronten. Udviklingen er i høj grad drevet af lokale aviser som Roanoke Times i Virginia og Star-Tribune i Minnesota. En lokalavis som San Jose Mercury News i Californien har ligefrem skabt et selvstændigt site, hvor avisens fotografer sprøjter multimedie-produktioner ud – op til 104 forskellige på en måned – mens dens almindelige hjemmeside ligner en traditionel avis-hjemmeside med tekst og billeder. Fælles for de amerikanske netaviser og Politiken.dk er, at multimedie- produktionerne anvendes til både bløde, lokale features og mere hårde nyhedshistorier.
Se Morten Vassings soundslide om soundslides
KRITIKERE AF SOUNDSLIDES påpeger, at det bliver lidt for trivielt i længden at se den ene produktion efter den anden bygget op over få og enkle skabeloner. Der er ikke plads til at skeje ud eller lave noget helt anderledes og spændende, når billederne bare kører derudad med noget lyd nedenunder.
På Pressefotografforbundets hjemmeside var der for nylig en engageret debat om Soundslides versus Adobe Flash, hvor især yngre fotojournalister slog et slag for at lave egne, unikke multimedie-produktioner i programmet Flash, der er langt mere avanceret og giver muligheder for på et utal af måder af lave interaktivt indhold med lyd, grafik, tekst, stillbilleder, video og andet i stedet for at ty til den lettere løsning med Soundslides. På den anden side viser al erfaring, at der rent faktisk bliver fremstillet flere produktioner, når det enkle Soundslides-program tages i brug. Soundslides stiller krav til fotografen om at jonglere ikke kun med billeder, men også med optagelser af lyd og ikke mindst koordinationen af de to elementer på stedet, så man har de rigtige råoptagelser med hjem. Bliver kravene mere avancerede, er det svært at håndtere inden for almindelige deadlines.
DET GÆLDER OM AT HAVE det journalistiske overblik, så fotografen ved, hvor han vil hen med den endelige multimedie-produktion, forklarer fotografen fra Politiken.
»Man kan sjældent optage både lyd og billeder samtidig,« siger Jens Dresling, der oftest optager sine stillbilleder først og derefter vurderer, hvilke lydbidder der kan fortælle historien bedst muligt. Praktiske erfaringer viser, at produktion af multimedie-fortællinger er med til skærpe fotografernes billedsprog i det daglige arbejde. Hvor der normalt går et enkelt foto eller to til en artikel i avisen, skal man nu have mange flere nuancer med til nettet. Detaljer, close-ups, en god indgang og udgang og alt andet ind i mellem – op mod 20-40 fotos.
»Jeg vil gerne blive en bedre fotograf, bedre til at forklare, bedre til at fortælle,« siger Jens Dresling.
FOTOGRAFIETS FEINSCHMECKERE vil stadig forsøge at forfine stillfotografiet og holde liv i alle tilgængelige udstillingsvinduer, herunder lysbilledshows med lyd på. Men den teknologiske udvikling peger mere og mere i en anden retning. På avisen Dallas Morning News i Texas har man besluttet, at der kun skal være en stillfotograf tilbage fra nytårsdag 2008. Alle andre fotojournalister udstyres med digitale videokameraer, og de stills, der skal bruges i avisen og på nettet, grabbes ud af den digitale videofil. Den vej er Ekstra Bladet også trådt ind på tidligere i år, hvor pressefotograf Thomas Wilmann har lagt spejlreflekskameraet på hylden til fordel for et lille DV-kamera. I første omgang for at lave tv-indslag til Eb.dk og ikke video-stills til avisen. Chefen for Ekstra Bladets tv-redaktion, Peter Hammer, siger, at Soundslides eller lignede multimedie-produktioner med stillbilleder ikke indgår i Ekstra Bladets planer for netavisen.
»Da jeg kom med i projektet, var det vedtaget, at det var net-tv, der skulle laves i samarbejde med Bastard Film. Der er skrevet et færdigt koncept for, hvad det er for noget indhold, vi skal levere, og at det er tv-indslag, vi skal lave,« siger Peter Hammer, mens redaktøren fra Politiken.dk gerne medgiver, at det var en af deres egne fotografer, der fik ledelsens øjne op for mulighederne med Soundslides.
»At vi overhovedet kom i gang med Soundslides, skyldes Jens' entusiasme. Det var ham, der tog initiativet,« siger Michael Arreboe.
Sådan laver du Soundslides
For at komme i gang med multimedie-produktioner skal man bruge et kamera, en lydoptager og en computer med programmer til at redigere lyd og billeder samt programmet Soundslides.
Politiken-fotografen Jens Dresling laver en skitse over, hvor han gerne vil ende både med billeder og lyd. Med sådan en drejebog foran sig er han klar til at importere og redigere lyden til en samlet lydfil, der sammen med de færdigredigerede billeder importeres i programmet Soundslides.
Lydfilens længde bestemmer produktionens spilletid. Inde i selve Soundslides er det så muligt at bytte om på rækkefølgen af billeder, der skal vises, lige som man kan bestemme, hvor længe eller hvor lang tid et billede skal vises og finjustere billedovergangen, så billederne passer med lydsiden.
Man kan smide billeder ud, hente andre ind, skrive billedtekster og overskrifter til produktionen og i den sidste ende trykke på knappen Export for at generere en mappe, der hedder publish to web. Den mappe lægges på web-serveren, og så kører det helt af sig selv.
Mere om soundslides:
http://politiken.dk/fotografier/
http://www.startribune.com/slideshows/
http://www.roanoke.com/multimedia
http://www.mercurynewsphoto.com/
http://www.dallasnews.com/photosvideo/
http://mediastorm.org/projects/index.htm
http://www.bombayfc.com/kumbhmela/
http://www.c-n.com/specialsections/multimedia/
http://www.columbiatribune.com/Photo/
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Super spændende artikel her. Jeg har postet den på min facebook og twitter pofil! Takker
Jeg læste artiklen med store interesse. Tilfældigvis læser jeg Dallas Morning News på nettet, fordi jeg kommer fra Dallas. Og jeg havde netop spekuleret på, at netavisen på det sidste års tid var blevet så amputeret. Nu forstår jeg satsningen bedre. I et område hvor der er mange, der ikke taler engelsk, er det sikkert godt for f.eks. spansksproget læsere at kunne se på et video i stedet for at skulle stave sig igennem en lang artikel. I mit tilfælde er det omvendt, fordi jeg er lige så interesseret i den helt specielle sprog og stil, som Dallas Morning News altid har stået for. Det skrevne ord viger lige så stille pladsen for vidoen. Læserne skal i fremtiden måske kaldes kiggere. Dem der ikke kan læse bliver ikke tilskyndet til det.
'Demokrati 'og 'frihed' er begreber som politikere elsker at fremhave i Dallas, hvor en stor portion af befolkningen taler ikke engelsk og er funktionelle analfabeter og er reeelt afskåret fra at deltage aktivt i den demokratiske proces. Og det, at læse er som alt andet, et spørgsmål om at træne.Dallas Morning News har ikke kun beskåret antallet af photo i avisen, men har også valgt en anden prioritering af de skrevne artikler på nettet. Det er fedt at pressefotografen styrer sit stof , synes jeg. Med hensyn til hjernehalvdele, læsefærdigheder og demokrati, ser jeg ikke så positivt på udviklingen.
Gregers Tychos Soundslides-produktion om den danske soldat Henrik Nøbbe ,der omkom i Irak, er et af de få eksempler på en Soundslides produktion, der fungerer suverænt. For når historien er så stærkt fortalt, at der ikke skal flere virkemidler til end stillbilleder, speak og musik, så kommer Soundslides helt og aldeles til sin ret.
Produktionen kan ses på JP's hjemmeside under "Foto & flash" - "Danske Soldater til Irak"
Min egen produktion om Kumbh Mela Festivalen, som der bliver linket til ovenfor, er ikke produceret i Soundslides, men derimod i programmet Flash. Den er et simpelt eksperiment med denne nye genre, hverken mere eller mindre.
Vi skal udfordre multimedie-genren og hjælpe hinanden til at bryde grænser og lave innovative, kreative og fortællende historier til nettet, med de nye og fremragende værktøjer, som vi har fået.
Hurtigt ja; men er det godt nok ?
Personligt mener jeg, at Soundslide-produktionerne ender med at forfladige mediet. Lyd tilsat nogle billeder med lidt overblænding udgør ikke nødvendigvis et givende journalistisk produkt. Så for hvis skyld bliver de mange Soundslide produktioner så lavet ? Brugernes eller fotografens ?
Jeg har tidligere på PF debatten argumenteret for, at vi skylder at hæve ambitionsniveauet bare lidt over hvad lyd-til-billedhjul-ideen kan bære. For brugernes skyld og for os selv.
Dresling har for så vidt fat i den rigtige ende, men når man nu ved, at det journalistiske produkt kan blive SÅ meget bedre, hvis man benytter en tilgang, der ikke er ulig den, TV-produktionsselskaberne bruger, så finder jeg det forstemmende og sørgeligt, at vi lader os nøjes.
Problemet er todelt: Flash er tidskrævende og indlæringskurven monumentalt stejl. I tilgift er lysten blandt landets ellers glædeligt voksende internetredaktioner til at afse tid, penge og kræfter til reelle webdokumentarer begrænset.
Jeg kunne virkeligt godt tænke mig, at se hvad Dresling kunne komme op med, hvis Seidenfarten gav ham tiden, teknikken og pengene til at gøre det ordentligt. For Dresling har som en af de få fat i den rigtige ende.