Sort på hvidt: Varm luft

Kun en sprogtåbe frygter ikke mad og sport.

Kun en sprogtåbe frygter ikke mad og sport.

Når nødstedte skribenter skal prøve at peppe sproget op, er der et par begrebsverdener, som ofte kommer til at fungere som nødhjælpskasser, nemlig gastronomien og sporten. De kan altid bruges i en snæver eller desperat vending – og lige præcis derfor bør man naturligvis være ekstra påpasselig, når de byder sig til.

Den engelske forfatter George Orwell skrev engang: "Brug aldrig en metafor, en sammenligning eller et fast udtryk, du er vant til at se på tryk." Umuligt at leve op til, men nyttigt at have i baghovedet, når det går løs. Så kunne vi måske have undgået den storstilede omgang varme luft, som under rubrikken "Løkke og frøkenfodbolden" fandt vej til Jyllands-Postens spalter.

Der var tale om en såkaldt politisk kommentar, men skribentens absolut eneste pointe var, at der var visse lighedspunkter mellem den aktuelle politiske strid på Christiansborg og nedrykningsdramaet i fodboldens Superliga. Grundsynspunktet lød således: "I fodboldens verden ser man jævnligt, at bundhold begynder at vinde mod turneringens slutning.

Forklaringen er enkel: Truslen om nedrykning får disse hold til at løbe Solen sort, kæmpe om hver bold og tackle, så det synger. Her mod valgperiodens slutning er den borgerlige regering også truet af nedrykning. Men foreløbig mangler dens spillestil den indædte fightervilje, der skal til for at redde sig."

Passagen er håbløs. Tom snak, total futil. For det første er det tvivlsomt, om den rent fodboldmæssige vurdering er holdbar, idet den synes at indebære stribevis af forbehold og spørgsmålstegn. For det andet er selve den overordnede metafor – at Løkkes kamp kan sammenlignes med for eksempel Randers' og Esbjergs – i eksemplarisk grad banal og intetsigende. Begge steder kæmpes der for at vinde og undgå at blive kasseret.

Jamen, det er jo en præmis, som nærmest synes at være allestedsnærværende. Den gælder i politik, i fodbold. I sumobrydning og ludo. I skolen, på jobbet. I livet, døden og kærligheden. Den gælder i skriftsproget, og bemeldte tekst har dermed givet sig selv en perfekt dolk i ryggen.

Anders Rou Jensen er journalist, forfatter og medindehaver af kursus- og foredragsvirksomheden Befri Din Skrivning.

0 Kommentarer