Sort på Hvidt: Svært og let

 At skrive med en frisk og enkel klang uden at blive intetsigende er en udfordring af de svære.

 At skrive med en frisk og enkel klang uden at blive intetsigende er en udfordring af de svære.

I Jyllands-Posten var der en tekst, der måske som udgangspunkt var tænkt som et ganske almindeligt kampreferat af en håndbolddyst mellem Viborg og Buducnost fra Montenegro. Men den blev noget andet og mere, nemlig både et portræt af en særlig vinderpersonlighed og et fint eksempel på, at det blot kræver få sikre og lette greb at tilføre liv, kant og karakter til en tekst.

Personen i centrum var den montenegrinske håndboldstjerne Bojana Popovic, som kom til at spille en altdominerende hovedrolle i Buducnosts knusende sejr over Viborg. Hun fascinerede skribenten, det var tydeligt. Og han var samtidig begejstret for hendes håndboldmæssige kvaliteter.

Det hele skinnede usvækket igennem. Men tonen i teksten var alligevel bemærkelsesværdig, fordi den netop aldrig kammede over og mundede ud i de stilistiske faldgruber, sportsjournalistikken alt for nemt kan lede til – det panegyriske, det mytologiserende eller den indforståede mandeklubsnak.

Der var en lethed og friskhed i tonen, som dog aldrig blev overfladisk. En svær balancegang. Men den lykkedes fuldt ud i den enkle beskrivelse af Popovics suveræne spillestil og specielle fremtoning: Hun "sendte sine lange lemmer og ubestridte verdensklasse rundt på gulvet i Viborg Stadionhal".

Og efter kampen var det netop en ubændig og målrettet vindertype – og sandsynligvis en meget dårlig taber – skribenten skildrede i mødet med Popovic, igen med det enkle og rammende i højsædet: "Smilende, imødekommende og med et bedre dansk end nogensinde stillede hun op til alle interviews i Viborg Stadionhal. Med lange sætninger og glade øjne i retningen mod spørgeren."

Som læser kan man ikke undgå at se scenen for sig, at leve sig ind i Popovics situation – lettelsen, euforien, iveren efter at pludre løs for at få visheden om egen formåen til at synke på plads i kroppen igen. Skribenten har luret hende og fuldender portrættet: "Sådan ser man hende kun efter sejre af den helt store slags. I sine otte år i Danmark gav hun kun få interviews, og de handlede alle helst om håndbold."

Anders Rou Jensen er journalist, forfatter og medindehaver af kursus- og foredragsvirksomheden Befri Din Skrivning.

0 Kommentarer