Sort på Hvidt: Sportsmyter

Man behøver ikke befinde sig på de mest anerkendte medier for at skrive med indlevelse og passion. Man behøver heller ikke skrive om begivenheder, der vil gå over i verdens-historien. Et sprog fuld af smag og billeder kan sagtens have et liv uden for centrum.

Man behøver ikke befinde sig på de mest anerkendte medier for at skrive med indlevelse og passion. Man behøver heller ikke skrive om begivenheder, der vil gå over i verdens-historien. Et sprog fuld af smag og billeder kan sagtens have et liv uden for centrum.

Økonomisk har det været en hård tid for dansk håndbold, og mens spillerne i flere hjemlige klubber har måttet acceptere en lønnedgang, er det gået helt galt for den velrenommerede fynske topklub GOG. Den er gået konkurs, og det er alt sammen en sørgelig historie. "Dansk håndbolds H.C. Andersen-fortælling" konstateres det således i en lang artikel i Fyns Amts Avis, hvor der dog samtidig med rette gøres opmærksom på, at netop denne fortælling fik en brat og dårlig slutning.

Men associationen til det eventyrlige går igen i selve artiklens tekst, der er formet som en lang, begivenhedsrig og personligt turneret krønike om en håndboldklubs svimlende storhed og dramatiske fald. Intet mindre. Skribenten har selv på nærmeste hold været øjenvidne til handlingsgangen gennem årene og iscenesætter uden vaklen eller smalle steder sin genfortælling om GOG med det helt store udtræk af sportsjournalistisk mytologisering.

Engang i 1980'erne rykkede klubben således op i 2. division, og der henvises derfor til "det uforglemmelige oprykningsbrag på udebane mod Nykøbing Falster, hvor der var udsolgt flere uger i forvejen, og hvor kampen blev vist på storskærm i cafeteriet. Og hvor der var direkte telefontransmission til Gudbjerg Forsamlingshus, hvor et par hundrede lokale fans sad og lyttede med, når Preben 'Humlebi' refererede."

Det er korrekt, at det lille ord 'hvor' måske optræder en 2-3 gange for mange i citatet, men den sande aficionados fingerspidsfornemmelse for sportsdramaets bjergtagende effekt slår under alle omstændigheder usvækket igennem. Som i hele den lange GOG-krønike, der er spækket med farverige personer, kulørte episoder og mindeværdige opgør.

Det er en tekst, der i det mindste i sprogtone og tilgang kunne være skrevet om verdensberømte klubber som FC Barcelona og Manchester United. Eller giver genlyd af Jørgen Leth i udbrud under Tour de France. For blandingen af ømhed og begejstring strømmer direkte ned i sproget, så det er umuligt at afgøre, hvor myterne egentlig skabes. På banen eller i teksten?

I denne klumme leder Anders Rou Jensen efter grus og perler i det journalistiske sprog. Han fokuserer på de stiltræk og udtryksmåder, der skiller den stærke tekst fra den slappe. Anders Rou Jensen er journalist, forfatter og medindehaver af kursus- og foredragsvirk-somheden Befri Din Skrivning.

0 Kommentarer