Sort på Hvidt: Skud

Sproget udvikler sig hele tiden, og hvis man som skribent tror, man har det sidste ord, snyder man sig selv.

Sproget udvikler sig hele tiden, og hvis man som skribent tror, man har det sidste ord, snyder man sig selv.

Stop sproget, jeg vil af. Det lader sig ikke gøre. Pow, pow – sproget skyder en vanvittig fart og overhaler os hele tiden med nye skud og blomster. Jeg tænkte på det, da jeg – igen, igen, igen – blev konfronteret med denne tv-reklame for en pokervirksomhed, der afsluttes med den lokkende, den opviglende opfordring: "Oplev ruset!".

'Ruset' – et ord, der ikke findes. Eller hvad? Umiddelbart skulle man tro, at det var let at gå baglæns trin for trin i sprogets myldrende irgange og finde frem til dets udspring. Det må have noget med det engelske ord 'rush' at gøre. "Feel the rush!". 'Rush' som i 'bølge', 'brus' eller 'rus' – "velbehag frembragt af narkotika", som der står i Gyldendals røde engelsk-danske ordbog.

Det er i denne verden, hvor man bliver høj og skæv og rundt på gulvet af lykkens kuglelyn, vi befinder os. Men så kunne der netop være en ganske bestemt grund til, at personerne bag pokerfirmaets tv-reklame valgte 'ruset' frem for de mere oplagte alternative 'rusen', 'suset' eller 'bruset'. Det kunne netop være, at 'rus' associerer for stærkt til alkohol og alkoholmisbrug, ligesom 'sus' straks skaber for anmassende billeder af hårde stoffer og selvfornedrende afhængighed.

Taberprofiler – det går ikke. Selvfølgelig ønsker en pokervirksomhed ikke det ædle og hotte pokerspil forbundet med disse frastødende universer. Men heller ikke 'bruset' går an. "Oplev bruset!". Det lyder som et motto fra en turistforening langt ude på landet – noget med rullende floder, frisk kildevand og svajende trætoppe.

Hvad så? Der er næsten kun 'ruset' tilbage. Derfor. Og så viser det sig overrumplende nok, at dette udtryk alligevel også peger tilbage mod forne tiders arkaiske talemåder. Sproget bevæger sig nemlig hurtigere end lysets hastighed. Det bider sig selv i halen, det pisker i ring, så nutid og fortid klasker sammen på ubetalelig vis. Lav en Google-søgning på 'ruset', og et prægtigt gammelt citat dukker op: "Sjælden saa jeg dybere Søvn – undtagen hos ruset Mand". Holger Drachmann in memoriam.

Anders Rou Jensen er journalist, forfatter og medindehaver af kursus- og foredragsvirksomheden Befri Din Skrivning.

0 Kommentarer