Sort på Hvidt: Når tavshed er guld

∞ Visse personer er mere tillukkede og ordknappe end andre, men selv interviews fyldt med ikke-svar kan rumme væsentlig information.

∞ Visse personer er mere tillukkede og ordknappe end andre, men selv interviews fyldt med ikke-svar kan rumme væsentlig information.

Rockerne og bandeproblemerne findes i vores byer. Ingen tvivl om det. Men af indlysende grunde er det rent journalistisk vanskeligt at komme tæt ind på livet af dette miljø. Derfor var det et tankevækkende telefoninterview, der for nylig var i Fyens Stiftstidende med vicepræsidenten for Bandidos (med det fabelagtige navn Michael 'Kokken' Rosenvold).

Rosenvold havde ikke lige en spindoktor i nærheden, og i telefonen formulerede han sig i det hele taget så fåmælt og uforberedt, at det kan undre, at han ikke blot lod mobilen ligge. Men netop fordi det blot 315 ord lange interview gengives fuldstændigt ordret i avisen, bliver det alligevel så sigende.

Anledningen er, at Bandidos har åbnet et nyt, såkaldt prospect-chapter i Odense, og det vil journalisten naturligvis gerne høre mere om. Men allerede med det andet, meget simple, spørgsmål får Rosenvold problemer. "Hvad skal afdelingen lave i Odense?", spørges der relevant – og Rosenvold parerer øjeblikkeligt med et uldent modspørgsmål: "Hvad mener du?"

Ja, hvad mon der menes? Rosenvold skal naturligvis blot fortælle, hvad de nye, unge rockerfrø skal gå rundt og beskæftige sig med i deres nye klublokale i Odense. Det holder hårdt, men så kommer det alligevel: "Jamen, de skal køre på motorcykel og have et broderskab."

Et interessant, men kortfattet svar, der straks kalder på en uddybning. "Et broderskab, hvad er det i Bandidos?", vil journalisten vide. Og så må Rosenvold atter søge til sin panikredning fra begyndelsen: "Hvad mener du?"

Endnu en gang må journalisten hjælpe rockerbossen lidt på vej, inden denne ser sig i stand til at beskrive, hvad et engagement i Bandidos egentlig går ud på: "Vi dyrker kammeratskabet. Du kan kalde det et kammeratskab på to hjul."

En herlig, poetisk karakteristik. Det er lige før, læseren tror, Rosenvold er ved at åbne op og blive snakkesalig. Det er han ikke. Det viser alene hans helt utrolige svar på det tilsyneladende komplet uskyldige afslutningsspørgsmål:
"Hvor henne i Odense ligger klubhuset?"
"Det har jeg ingen kommentarer til."

Anders Rou Jensen er journalist, forfatter og medindehaver af kursus- og foredragsvirksomheden Befri Din Skrivning.

0 Kommentarer