Sort på Hvidt: Lige lovlig liret

Den nye journalistiske frihed på nettet rummer en bagside, hvor det sjuskede og ubehjælpsomme sprog stortrives.

Den nye journalistiske frihed på nettet rummer en bagside, hvor det sjuskede og ubehjælpsomme sprog stortrives.

Når journalistikken bevæger sig fra papiret og ud på nettet, kan der ske forunderlige ting. Det er, som om en barriere falder, og vi nu pludselig kan dunke hinanden direkte på skulderen og sludre på livet løs. Der er ingen bånd, der binder os – papiret, det billige skidt, er jo gået op i røg.

Tak for friheden må vi sige. Men pas nu på faldgruberne. En af dem er jo, at den ubekymrede fornemmelse af grænseløst råderum får den indre platugle frem i journalistikken. Det kan ske for selv de bedste medier. Det sker for eksempel for Berlingske Medias sportssite, Sporten.dk, hvor den seriøse sportsjournalistik er tæt på at blive begravet i en gang sladder- og kendis-smørerier, hvis primære målgruppe synes at være en polterabend i en pinlig pubertetsfantasi.

Her dyrkes konsekvent en jargon, hvor cykelrytteren Michael Rasmussen i rubrikkerne udelukkende omtales som "Kyllingen". I længden ulideligt for læseren. Dertil kommer den store platte dødvægt på sitet. Her er masser af nyheder om "babes", og de kan for eksempel tage sig således ud: "I seng med VM's smukkeste fan", "Se Paraguay-babe nøgen", "Fræk facebook: Tennisbaben helt privat" og "Nye billeder: Sexede Larissa stripper".

Endvidere rummer sitet "lir" for alle pengene. Ikke blot en underside med "Go' lir", men også "Mere lir", "Endnu mere lir" og "Alletiders bedste Go' lir". Hvad bliver det næste? Man kan ikke være i tvivl ret længe: Alletiders bedste go' Kyllinge-lir!

Det værste er dog, at så meget er skrevet så sjusket og så ubehjælpsomt. For eksempel følgende sætning om den omtalte "Paraguay-babe": "Hvis den synske blæksprutte Paul har taget sin plads på scenen under VM med sine forudsigelser, har Larissa Riquelme det til gengæld også med sine egne forcer."

Hvad er meningen? Hvem er denne dilettantiske sætning – karakteristisk for niveauet på sitet – henvendt til? Og hvorfor er det sådan, at den mest avancerede teknologi får os til at kommunikere med hinanden som en flok neandertalere?

I denne klumme leder Anders Rou Jensen efter grus og perler i det journalistiske sprog. Han fokuserer på de stiltræk og udtryksmåder, der skiller den stærke tekst fra den slappe.

Anders Rou Jensen er journalist, forfatter og medindehaver af kursus- og foredragsvirk-somheden Befri Din Skrivning.

0 Kommentarer