Sort på Hvidt: Forbudt for børn

Det kan være en glimrende ide at tage hensyn til uerfarne læsere, men risikoen er en forenkling af sproget, som hverken emne eller målgruppe er tjent med.

Det kan være en glimrende ide at tage hensyn til uerfarne læsere, men risikoen er en forenkling af sproget, som hverken emne eller målgruppe er tjent med.

Hvor er det prisværdigt, når Weekendavisen erklærer, at "vi stræber efter et smukt og læseværdigt sprog". Og avisen er da også som helhed velskrevet på en meget helstøbt, egal og kultiveret måde. Der er ganske enkelt meget få ridser i den velpudsede sproglige lak. Tak. Men alligevel er det, som om der er forskel på folk, når de optræder som læsere af Weekendavisen.

Dette skyldes især det i sig selv glimrende initiativ med sektionen "Faktisk", som udtrykkeligt er henvendt "til piger og drenge, der gerne vil vide noget om alt". Her sker der pludselig et eller andet med sproget. Det er stadig gennemført velskrevet og fejlfrit, men i visse tekster skifter sprogtonen alligevel karakter. Man kan sige, at der i bedste fald bliver taget nødvendigt hensyn til de unge læsere – men at der i værste fald er tale om, at der både bliver talt ned til dem, og at væsentlige pointer går tabt.

Der var et portræt i "Faktisk" af fodboldstjernen Lionel Messi. Og det var netop skrevet med anvendelsen af korte og overskuelige sætninger, formuleret med enkle, velkendte ord. Hvilket med al ønskelig tydelighed illustrerede problematikken, fordi sproget i al sin ulastelige korrekthed i visse passager blev så rummeligt, tamt og forsimplet, at det svigtede både den portrætterede og artiklens læsere.

Om hovedpersonen stod der blandt andet: "Messi kan det meste med en fodbold. Hans afleveringer er præcise, og han lægger derfor op til mange af sine medspilleres mål. Hans driblinger er skarpe, og så er han lynhurtig."

Det er indholdsløs tomgang. Fordi nøjagtigt det samme kan siges at karakterisere de fleste internationale topangribere – fra Cristiano Ronaldo over Wayne Rooney.

Alligevel er der netop også iøjnespringende forskelle på Messi og de to sidstnævnte, og det er disse forskelle, som videbegærlige og velmotiverede læsere vil vide noget om. Fortæl, fortæl.

Det skete ikke. Der var åbenbart ting, som var forbudt for børn. Eller for komplicerede at formidle til dem. Nemlig lige præcis de træk, der definerer Messis unikke talent.

0 Kommentarer