Det er så nemt og hurtigt at gå efter den laveste fællesnævner og gøre sproget poppet, men med forenklingen følger let en reduceret troværdighed.
Det er i sig selv en vigtig journalistisk diskussion, hvor meget man mediemæssigt skal gøre ud af historien om den danske familie, der er taget som gidsler af somaliske pirater. Men hvis man nu som Ekstra Bladet lykkes med at få en medarbejder frem til de tilfangetagne danskere på båden, melder det næste problem sig. Hvordan gribes situationen an, og hvordan formidles den rent sprogligt?
Der er en fantastisk fascinationskraft i denne historie. Vi forsøger alle at leve os ind i familiens fatale situation, og nu vil vi vide alt om forholdene, omgivelserne, menneskene på det flydende fængsel. Og i blot et par velplacerede sætninger i reportagen fra båden er der da også så megen stemnings- og miljøbeskrivelse, at det grumme miniunivers træder usvækket frem: "Beskidt vand, gamle madrester og blod og efterladenskaber fra de tre geder, piraterne slagter hver dag, ligger over det hele. Stanken i skibet kan få de syge til at kollapse."
Det er naturligvis de tre geder, der gør udslaget. Hvilket eksotisk svineri! Men desværre skæmmes Ekstra Bladets dækning også af en tendens til det platte og poppede. Hvilket især sker med det bombastiske forsidebrøl: "Klam pirat-boss: Hvis jeg får jeres datter, går I andre fri."
Det er karakteristikken 'klam', der skurrer i ørerne. For med dette ene ord er man langt inde i at forsimple begivenheden og dens hovedpersoner. 'Klam' er noget, man måske i farten kan kalde Sidney Lee eller Justin Bieber. Det hører hjemme i en small talk-verden af Facebook, sms'er og reality shows, som ikke harmonerer med gidseltagningens alvor og kompleksitet. Man kunne have skrevet 'ubehagelig', 'utiltalende' eller 'frastødende'. Åh, nej – for lange ord til forsiden.
Eller helt have undladt et adjektiv. Og dermed have fulgt selve reportagens prunkløse stil fint op, som den for eksempel kommer til udtryk i beskrivelsen af skibets kok: "Han er møgbeskidt. Der er gammelt snavs op ad hans ben. Han drikker sort te og ryger Rothman's Royals. – Han er ikke normal, siger han. Han gnægger, mens han siger det."
Anders Rou Jensen er journalist, forfatter og medindehaver af kursus- og foredragsvirksomheden Befri Din Skrivning.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.