Et enkelt vellykket billede kan både få en tekst til at leve og formidle væsentlig substans.
Der var en artikel i Helsingør Dagblad om "piger, der under 2. verdenskrig indgik i forhold med soldater fra de tyske besættelsestropper". I folkemunde blev en sådan kvinde kaldt "feltmadras", "tyskertøs", "tyskerpige", "tyskerluder" eller "syfilishoppe", fremgik det.
Det var en underlig, umotiveret artikel. Flagrende og uden vinkel. Hvor var tekstens essens og berettigelse? Kun ét sted syntes den at stramme til, og da skabte den et meget stærkt billede. Det skete i den helt konkrete fortælling om to tyskerpigers skæbne i Hornbæk i befrielsesdagene. De blev klippet skaldet, og det skete i "Henry's frisør salon på det vestlige hjørne af Birkehavevej og Ndr. Strandvej".
Således skildres det: "Mange folk fra Hornbæk stimlede sammen foran frisøren. Det rygtedes hurtigt at kvinderne skulle klippes. Stemningen var generelt dengang, at kvinderne fik hvad de havde fortjent. På et tidspunkt kom frisøren ud på gaden med alt det afklippede hår i hænderne. Han kastede det op i luften så det spredtes for alle vinde."
Det interessante er, at teksten her pludselig går fra det meget generelle til det helt specifikke. Den bliver billedskabende. Læseren ser scenen for sit indre blik, sanser og forstår det store drama, som her er på spil.
Det er en scene, der er fortættet af stemninger og associationer – lynchning, offerritual, straf, hævn, ydmygelse – og styrken ligger i, at vi får det hele med. De fleste af os ved, at en del kvinder blev udsat for denne uhyrlige behandling. Men hvad skete der egentlig med deres hår? I Henrys frisørsalon i Hornbæk blev det ikke blot liggende på gulvet.
Frisøren fejede det sammen, samlede det op i hænderne, gik udenfor og slyngede det for øjnene af den sammenstimlede mængde op i luften. Triumf!
Artiklen er ledsaget af et fotografi af den ventende mængde ved salonen, og læseren forstår til fulde skribentens konklusion: "Alle synes i dag det var forfærdeligt og alt for groft hvad man gjorde ved disse kvinder. Flere er flove og vil gerne forklare, hvorfor de eller deres venner er med på billedet."
– Anders Rou Jensen er journalist, forfatter og medindehaver af kursus- og foredragsvirksomheden Befri Din Skrivning.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.